Sylvilagus floridanus východný bavlník

Autor: Kimberly Mikita

Geografický rozsah

Bavlník východný má najširšie rozšírenie spomedzi všetkých druhov Sylvilagus. Vyskytuje sa od južnej Manitoby a Quebecu po Strednú a severozápadnú Južnú Ameriku. V priľahlých Spojených štátoch amerických sa motýľ východný pohybuje od východu po Veľké planiny na západe.

  • Biogeografické regióny
  • skoroktický
    • natívny

Habitat

Historicky, bavlník východný obýval púšte, močiare a lesy s tvrdým drevom, ako aj dažďové pralesy a boreálne lesy. V súčasnosti motýľ východný preferuje okrajové prostredie medzi drevnatou vegetáciou a otvorenou krajinou. Jeho biotopy zahŕňajú lúky, sady, poľnohospodársku pôdu, živé ploty a oblasti s druhorastovými kríkmi, viničom a nízkymi listnatými stromami. Bavlník východný sa vyskytuje sympaticky s mnohými ďalšími zajacmi, vrátane šiestich druhov Sylvilagus a šiestich druhov Lepus.



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropické
  • Pozemské biómy
  • les

Fyzický popis

Dospelý chvostoskok východný dosahuje dĺžku 395 až 477 mm. Hustá hnedá srsť a dlhšie, hrubšie sivé a čierno zakončené chlpy pokrývajú zadnú časť vata východného. Jeho zadok a boky sú sivé a na zátylku má výraznú ryšu. Ventrálny povrch je biely. Bavlník východný pri behu ukazuje bielu spodnú stranu svojho krátkeho chvosta. Tento králik absolvuje dve mole za rok. Jarná lína, ktorá trvá od polovice apríla do polovice júla, zanecháva krátku letnú srsť, ktorá je viac hnedá. Od polovice septembra do konca októbra nastáva na zimu zmena srsti na dlhšiu, sivú. Bavlník východný má štyri páry mliečnych žliaz. Na svoju veľkosť má aj výrazné veľké oči.



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samica väčšia
  • Hmotnosť rozsahu
    0,8 až 1,53 kg
    1,76 až 3,37 lb
  • Dĺžka rozsahu
    395,0 až 477,0 mm
    15,55 až 18,78 palca
  • Priemerná dĺžka
    430,0 mm
    16,93 palca

Rozmnožovanie

Páriaci pár vykonáva zaujímavý rituál pred kopuláciou. K tomu zvyčajne dochádza po zotmení. Buck prenasleduje srnu, kým sa nakoniec neotočí a neotočí sa k nemu. Potom sa naňho vrhne svojimi prednými labkami. Krčia sa oproti sebe, kým jeden z dvojice nevyskočí asi 2 stopy do vzduchu. Toto správanie opakujú obe zvieratá pred párením.

  • Systém párenia
  • polygýnny

Začiatok reprodukčnej aktivity vata východného súvisí s nástupom línania dospelých. Sexuálna zrelosť nastáva okolo 2 až 3 mesiacov. V priemere 25 % mláďat produkujú mláďatá (Banfield, 1981). Bucks sú v stave chovu v polovici februára a sú aktívne do septembra. Srnky sú polyoestrus, pričom prvé háranie sa vyskytuje koncom februára. Čas počiatočnej reprodukčnej aktivity sa mení v závislosti od zemepisnej šírky a nadmorskej výšky, pričom sa vyskytuje neskôr pri vyšších podmienkach oboch. Začiatok rozmnožovania je tiež riadený teplotou, dostupnosťou sukulentnej vegetácie a zmenou fotoperiódy (Chapman et al., 1980). Srny môžu mať 1 až 7 vrhov za rok, ale v priemere 3 až 4. Tehotenstvo zvyčajne trvá 25 až 28 dní. Pár dní pred narodením mláďat si srnka pripravuje hniezdo vystlané trávou a kožušinou. Hniezdo je zvyčajne v dutine pod kríkom alebo polenom alebo vo vysokej tráve. Veľkosť vrhu sa pohybuje od 1 do 12 novorodencov s priemerom 5. Novorodenci vážia 25 až 35 g a sú altrici; sú slepí a nahí. Mláďatá rýchlo rastú, spočiatku asi 2,5 g denne. Ich oči sa otvárajú okolo 4. alebo 5. dňa a hniezdo môžu opustiť asi po dvoch týždňoch. Vrh dostáva od matky minimálnu starostlivosť; sú ošetrované raz alebo dvakrát denne. K odstaveniu dochádza medzi 16. a 22. dňom. Partneri z vrhu sa navzájom netolerujú a rozchádzajú sa okolo siedmich týždňov. Srna sa pári krátko po svojom prvom vrhu a často sa blíži ku koncu gravidity, keď súčasný vrh opúšťa hniezdo.



  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • živorodý
  • Interval chovu
    Srny môžu mať 1 až 7 vrhov za rok, ale priemerne 3 až 4.
  • Chovateľská sezóna
    Rozmnožovanie prebieha od februára do septembra.
  • Rozsah počet potomkov
    1 až 12
  • Priemerný počet potomkov
    5
  • Priemerný počet potomkov
    5
    AnAge
  • Rozsah obdobia tehotenstva
    25 až 28 dní
  • Rozsah veku odstavenia
    16 až 22 dní
  • Rozsah času do nezávislosti
    4 až 5 týždňov
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    2 až 3 mesiace
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muž)
    2 až 3 mesiace

Samice bavlníka východného si pár dní pred pôrodom stavajú hniezdo na chránenom mieste. O mláďatá sa starajú v hniezde a dojčia ich približne do veku 16 dní.

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotácie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

Východné bavlníky sú krátkodobé. Väčšina z nich neprežije tretí rok života.

Správanie

Východné bavlníky sú samotárske zvieratá a majú tendenciu byť navzájom neznášanlivé. Ich domovský areál závisí od terénu a ponuky potravy. Zvyčajne je to medzi 5 a 8 akrov, pričom sa zvyšuje počas obdobia rozmnožovania. Muži majú vo všeobecnosti väčší domovský areál ako ženy. Bavlník východný má bystré zmysly pre zrak, čuch a sluch. Je súmračný a nočný a je aktívny celú zimu. Počas denného svetla zostáva vata východná skrčená v priehlbine pod polenom alebo v húštine či húštine. Tu si zdriemne a sám sa upraví. Bavlník niekedy kontroluje okolie tak, že sa postaví na zadné nohy s prednými labkami zastrčenými vedľa hrudníka. Metódy úniku vata východného zahŕňajú zmrazenie a/alebo „splachovanie“ (Chapman et al., 1980). Splachovanie pozostáva z úniku do krytia rýchlym a cik-cak sériou hraníc. Bavlnený chvost je rýchly a môže dosiahnuť rýchlosť až 28 míľ za hodinu. Vokalizácie motýľa východného zahŕňajú tiesňové výkriky (na vystrašenie nepriateľa a varovanie ostatných pred nebezpečenstvom), kvílenie (počas kopulácie) a bručanie (ak sa predátor priblíži k hniezdiacej srnke a jej vrhu). Východné bavlníky sú krátkodobé; väčšina z nich neprežije tretí rok života. Medzi nepriateľov patria jastraby, sovy, líšky, kojoti, lasice a človek.



  • Kľúčové správanie
  • nočné
  • súmraku
  • pohyblivý
  • osamelé

Komunikácia a vnímanie

Východné bavlníky majú vynikajúci zrak, sluch a čuch. Východné bavlníky vydávajú veľa zvukov. Majú výkriky obáv, ktoré sa používajú na vystrašenie nepriateľa a varovanie ostatných pred nebezpečenstvom. Hrknú, ak sa predátor priblíži k hniezdiacej samici a jej vrhu. Vŕzgajú aj pri párení.

  • Kanály vnímania
  • dotyk
  • chemický

Potravinové návyky

Bavlník východný je vegetarián, pričom väčšinu jeho stravy tvoria komplexné sacharidy a celulóza. Trávenie týchto látok je umožnené fermentáciou slepého čreva. Bavlník musí po tomto procese znovu pohltiť fekálne pelety, aby znovu absorboval živiny z potravy. Ich strava sa medzi ročnými obdobiami líši v dôsledku dostupnosti. V lete sú obľúbené zelené rastliny. Asi 50 % príjmu bavlníka sú trávy, vrátane trávy a divej raže. Ďalšie letné obľúbené sú lesné jahody, ďatelina a záhradná zelenina. V zime sa bavlník živí časťami drevín, vrátane vetvičiek, kôry a pukov dubu, drieňu, sumachu, javora a brezy. Keď sa sneh hromadí, chvostoskoky majú prístup k vyššiemu kmeňu a konárom. Kŕmna aktivita vrcholí 2-3 hodiny po úsvite a hodinu po západe slnka.

  • Primárna diéta
  • bylinožravec
    • folivore
    • lignivorný

Predátorstvo

Bavlnené chvosty východné dokážu uniknúť predátorom vďaka svojej rýchlej, skákajúcej forme pohybu. Môžu bežať rýchlosťou až 18 míľ za hodinu. Buď spláchnu, zamrznú alebo sa budú šmýkať, aby unikli nebezpečenstvu. Splachovanie je rýchly, cik-cak útek do oblasti krytu. Slinkovanie sa pohybuje nízko nad zemou s ušami odloženými, aby sa zabránilo odhaleniu. Zmrazenie je jednoducho nehybné.



Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Bavlník východný je hojný a jedlý, čo z neho robí významný druh zveri. Je lovený pre šport, mäso a kožušinu.

  • Pozitívne vplyvy
  • jedlo
  • časti tela sú zdrojom cenného materiálu

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Bavlníky východné spôsobujú pri hľadaní potravy veľké škody. Pre záhradkárov a farmárov sú v lete škodcami. V zimnom období sú hrozbou pre ovocnára, lesníka a krajinára. Okrem toho sa ľudia môžu nakaziť bakteriálnym ochorením tularémia pri manipulácii s telom infikovaného vatového chvosta.



  • Negatívne dopady
  • zraňuje ľudí
    • prenáša ľudské choroby
  • škodca plodín

Stav ochrany

Východné bavlníky sú bežné v celom ich rozsahu.

Prispievatelia

Kimberly Mikita (autorka), University of Michigan-Ann Arbor.