Antilopa Hippotragus equinusroan

Od Boba Roea

Geografický rozsah

Antilopa roan sa vyskytuje od južnej Sahary po Botswanu. Dva poddruhy,H. equinus kobcaH. equinus bokeri, okupujú severnú savanu Afriky od Čadu po Etiópiu. Ďalšie dva poddruhy,H. equinus equinusaH. equinus cottoni, sa nachádzajú v južnej savane Afriky v južnej a strednej Afrike. (Knowles 2000)

  • Biogeografické regióny
  • etiópsky
    • natívny

Habitat

Antilopy roan sa nachádzajú v mierne zalesnenej savane so stredne vysokou až vysokou trávou a musia mať prístup k vode (Wildlife Africa CC 2001).



  • Regióny biotopov
  • tropické

Fyzický popis

Antilopa belasá je druhým najväčším druhom antilopy. Ich srsť je sivohnedá s nádychom červenej. Nohy sú tmavšie ako zvyšok tela. Mladé antilopy sú oveľa svetlejšie a červenohnedé. Hlava je tmavohnedá alebo čierna, s bielou okolo úst a nosa, veľkými bielymi fľakmi pred očami a bledými fľakmi za nimi. Uši sú dlhé a úzke, s tmavohnedými vlasmi na koncoch. Antilopa roan má hrivu pozostávajúcu z krátkych tuhých vlasov, ktoré sú na koncoch čierne. Chvost má na špičke kefku čiernej srsti. Rohy u oboch pohlaví stúpajú od temena hlavy a smerujú dozadu v rovnomernej krivke, ryhované takmer po končeky a často sa opisujú ako šavle. Samice majú medzi zadnými nohami dva páry ceckov. Samce sú väčšie a stavané pevnejšie ako samice, s dlhšími a hrubšími rohmi. Plášť penisu je jasne viditeľný. Samce vážia od 260 do 300 kg. Samice vážia od 225 do 275 kg. Muži majú výšku pliec od 150 do 160 cm a samice od 140 do 160 cm. (Africké poľovnícke dobrodružstvá 2001, Grzimek 1960)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Hmotnosť rozsahu
    225 až 300 kg
    495,59 až 660,79 lb

Rozmnožovanie

Dominantné samce sa pária so samicami v ich stáde a aktívne bránia prístup k týmto samiciam. Samce medzi sebou bojujú o pozície dominantných samcov so stádom samíc. Tieto boje môžu byť kruté, ale zriedkavo ich končia smrťou. Samce bojujú svojimi rohmi v tvare šavle.

  • Systém párenia
  • polygýnny

Zdá sa, že antilopa belasá nemá zreteľné obdobie rozmnožovania. Samice prechádzajú do estru 2 až 3 týždne po pôrode a zdá sa, že sú schopné mať mláďatá každých 10 až 10,5 mesiaca. Jediné teľa sa rodí po období gravidity 260 až 281 dní. Samice antilopy belasej sa stanú reprodukčne aktívnou po dosiahnutí 32 až 34 mesiacov veku (African Hunting Adventures 2001). Opúšťajú stádo asi jeden alebo dva týždne pred pôrodom. Po pôrode sa počas dňa vrátia do stáda a nechajú novorodenca cez deň v úkryte. Za súmraku sa vracajú k teľaťu a strávia s ním noc. Teľatá zostávajú skryté asi štyri alebo päť týždňov po narodení a pridajú sa k stádu, keď budú dostatočne silné, aby predbehli nebezpečenstvo (Wildlife Africa CC 2001). 2001).



  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • celoročný chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • interné
  • živorodý
  • Chovateľská sezóna
    Rozmnožovanie a pôrody môžu prebiehať počas celého roka.
  • Rozsah počet potomkov
    1 (nízka)
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
    AnAge
  • Rozsah obdobia tehotenstva
    8,67 až 9,37 mesiaca
  • Priemerná doba tehotenstva
    9,13 mesiaca
  • Priemerný vek odstavenia
    6 mesiacov
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    2-6 rokov
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    Pohlavie: žena
    730 dní
    AnAge
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    2-6 rokov
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    Pohlavie muž
    814 dní
    AnAge

Samica antilopy belasej dojčí a stará sa o ich mláďatá v chránenej oblasti, kým mláďatá nie sú dostatočne silné na to, aby sa pripojili k stádu.

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predkociálny
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • post-nezávislosť združenia s rodičmi

Životnosť/dlhovekosť

Vo voľnej prírode sa antilopa roan môže dožiť až 17 rokov.

Správanie

Antilopy obyčajné sú aktívne najmä v chladnejších častiach dňa, ráno a večer. Nie sú to zvyčajne opatrné zvieratá, pokiaľ neboli prenasledované. Keď sú vyrušení, zvyčajne bežia na krátke vzdialenosti a potom sa obzrú späť, aby preskúmali vyrušenie. Dokážu bežať rýchlosťou až 57 km/h.



Antilopa obyčajná sa združuje v stádach do 35 jedincov, hoci bežnejšie sú veľkosti stád od 6 do 15 jedincov. Tieto stáda pozostávajú z jediného dominantného samca a skupiny samíc a ich mláďat. Medzi samicami v stáde existuje hierarchia s jednou dominantnou samicou ako vodcom samíc. Mladé samce sú nútené rozptýliť sa vo veku asi 3 rokov. Mladé samice zostávajú so stádom, kým sa stádo nestane príliš veľkým. Ak sa stádo stane príliš veľkým, niektoré kravy a teľatá odídu, aby vytvorili nové stádo. Mladé samce, ktoré sú vyhnané zo stáda, sa spájajú a vytvárajú mládenecké stáda zvyčajne 3 až 5 jedincov, hoci bolo pozorovaných až 12 jedincov. Asi vo veku 5 až 6 rokov sa rozpadajú stáda mládencov a tieto samce sa snažia prevziať stádo samíc. Najdominantnejší samec zo skupiny mládencov ako prvý získa stádo samíc. Medzi mužmi vypuknú boje o dominanciu, ale tieto zriedkavo vedú k fyzickému zraneniu niektorého z jednotlivcov (Wildlife Africa CC 2001). Samce bránia oblasť asi 300 až 500 metrov smerom von od svojho stáda.

Jedna štúdia zistila, že stáda sa vo všeobecnosti pohybujú na ploche 6 400 až 10 400 hektárov ročne, pričom priemerná plocha využívaná naraz je 200 až 400 hektárov. Rozsahy stád sa často neprekrývajú.

  • Kľúčové správanie
  • súmraku
  • pohyblivý
  • nomádsky
  • územné
  • Sociálna
  • hierarchie dominancie

Komunikácia a vnímanie

  • Kanály vnímania
  • dotyk
  • chemický

Potravinové návyky

Antilopy roan sú pasce, ktoré uprednostňujú listy pred stonkami. Ak je pastva chudobná, budú listovať. Preferovaná výška kŕmenia je 15-150 cm a zelené výhonky sa často spásajú až do výšky 2 cm. Antilopa obyčajná sa ráno a večer živí trávou a iným listom a uprostred dňa sa sťahuje do hustejšie zalesnených oblastí. (Schuette 1998)



  • Primárna diéta
  • bylinožravec
    • folivore
  • Rastlinné potraviny
  • listy

Predátorstvo

Roan antilopa žije v malých stádach a bude agresívne bojovať, keď je ohrozená. Zdraví dospelí ľudia budú pravdepodobne relatívne nezraniteľní voči predátorom, ale mladí, chorí a starší jedinci budú chytení veľkými predátormi, ako sú levy, hyeny a africké lovecké psy.

Úlohy ekosystémov

Antilopy roan sú dôležité v kolobehu živín v ekosystémoch savany, v ktorých žijú. Slúžia tiež ako dôležitý druh koristi pre svojich predátorov.



Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Antilopy roan boli v minulosti lovené pre mäso a pre šport. Ich počet klesá a lov je v súčasnosti nezákonný. Priťahujú aj ekoturistické aktivity (Benedetti 2001).

  • Pozitívne vplyvy
  • jedlo
  • ekoturizmu

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Antilopa belasá nemá na človeka žiadne negatívne účinky.

Stav ochrany

IUCN ho uvádza ako nižšie riziko, závisí od ochrany a nachádza sa v prílohe III CITES v Ghane. Antilopy biele sa v posledných rokoch drasticky znížili v dôsledku zhoršovania biotopov, lovu a pytliactva, zasahovania do poľnohospodárstva a boli úmyselne zabíjané v rámci úsilia o kontrolu muchy tse-tse.

Prispievatelia

Bob Roe (autor), University of Wisconsin-Stevens Point, Chris Yahnke (editor), University of Wisconsin-Stevens Point.