Haliaeetus leucogaster orliak morský (tiež: orliak morský)

Od Stephena Zahma

Geografický rozsah

Orliak morský sa vyskytuje v celej juhovýchodnej Ázii. Rozprestierajú sa od severu na juh od južnej Číny po Austráliu a Tasmániu a od západu na východ od Indie po Novú Guineu. Ich rozsah zahŕňa ostrovy juhovýchodnej Ázie, ako je Singapur, Indonézia a Filipíny.(„Ekológia chovu orliaka morského (Haliaeetus leucogaster) v Hong Kongu – prehľad a aktualizácia“, 2010; Ferguson-Lees a Christie, 2001)

  • Biogeografické regióny
  • orientálne
    • natívny
  • austrálsky
    • natívny

Habitat

Orliak morský žije predovšetkým v suchozemských biotopoch v blízkosti oceánu, najmä na pobreží, ostrovoch a ústiach riek, ale žije aj v zalesnených oblastiach s prístupom k menším vodným plochám, ako sú jazerá, rybníky a rieky. Väčšina orliakov morských žije v nadmorských výškach okolo 900 m, pričom najvyššia je zaznamenaná v nadmorskej výške 1 700 m.(„Ekológia chovu orliaka morského (Haliaeetus leucogaster) v Hong Kongu – prehľad a aktualizácia“, 2010; Ferguson-Lees a Christie, 2001; „Fakt o voľnej prírode: orol morský Haliaeetus, leucogaster“)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • les
  • dažďový prales
  • Mokrade
  • močiar
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • pobrežný
  • ústia rieky
  • Prevýšenie rozsahu
    30 až 1700 m
    98,43 až 5577,43 ft
  • Priemerná nadmorská výška
    900 m
    2952,76 stôp

Fyzický popis

Orliak morský je v priemere dlhý 75 až 84 cm, má rozpätie krídel 1,78 až 2,2 metra a v dospelosti váži 2,2 až 3,0 kg. Hlava, krk, brucho, stehná a distálne chvostové perá sú biele, zatiaľ čo chrbát, prikrývky krídel, primárne krídlo a proximálne chvostové perá môžu byť tmavosivé až čierne. Všetky bielobruché morské orly majú tmavohnedé až čierne oči. Orliak morský má veľké, sivé, zahnuté zobáky, ktoré pochádzajú zo sivého cere a končia čiernym háčikom. Relatívne krátke nohy a labky týchto orlov sú šupinaté a bez peria a môžu mať svetlosivú až krémovú farbu s veľkými čiernymi pazúrmi. Chvosty orliaka morského sú krátke a klinovitého tvaru.



Orliaky morské vykazujú sexuálny dimorfizmus, pričom samice sú o niečo väčšie ako samce. Priemerný samec orla je 66 až 80 cm dlhý, má rozpätie krídel 1,6 až 2,1 m a váži 1,8 až 2,9 kg, zatiaľ čo priemerná samica je dlhá 80 až 90 cm, má rozpätie krídel 2,0 až 2,3 m a váži 2,5 až 2,5 až 3,9 kg.

Mláďatá majú iné sfarbenie ako dospelí jedinci, pričom na hlave má perie krémovej farby, okrem hnedého pruhu za očami. Zvyšok peria je tmavohnedej farby so smotanovou farbou na špičke, okrem bieleho peria na koreni chvosta. Dospelé perie sa vyvíja približne vo veku piatich rokov.



Orliaky morské si možno niekedy pomýliť sšarkany brahminyaleboegyptské supy. Možno ich však ľahko rozlíšiť, pretože tieto druhy sú oveľa menšie ako orliak morský.Orly klinovémôžu byť tiež zamenené za orliaky morské, ale orli klinové majú operené nohy a tmavšie sfarbenie ako tieto orliaky morské.(Einoder a Richardson, 2007; Ferguson-Lees a Christie, 2001; Shephard a kol., 2004; „Faktový list o divočine: Orol morský, Haliaeetus leucogaster“, 2011)

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samica väčšia
  • Hmotnosť rozsahu
    2,2 až 3,0 kg
    4,85 až 6,61 lb
  • Dĺžka rozsahu
    75 až 84 cm
    29,53 až 33,07 palca
  • Rozpätie krídel
    1,78 až 2,2 m
    5,84 až 7,22 stôp

Rozmnožovanie

Dvorenie orliakov morských začína tým, že samci a samica vokalizujú v duete. Potom nasledujú letecké ukážky – vrátane krúženia, prenasledovania, potápania, kotrmelca a preháňania sa so zamknutými pazúrmi. Toto správanie sa vyskytuje počas celého roka, ale jeho frekvencia sa zvyšuje, keď príde obdobie rozmnožovania. Keď si orliak morský nájde partnera, zostanú s ním po celý život. Ak však tento druh zomrie, nájde sa ďalší.(Dennis, et al., 2011; Ferguson-Lees a Christie, 2001; 'Faktový list o voľnej prírode: Orol morský, Haliaeetus leucogaster', 2011)

  • Systém párenia
  • monogamný

Orliaky morské majú veľkosť znášky jedno až tri vajcia, pričom priemerná veľkosť znášky sú dve vajcia. V znáške viac ako jedného vajíčka prvé mláďatko, ktoré sa vyliahne, zvyčajne zabije svojho súrodenca (súrodencov). Inkubačná doba je 35 až 44 dní. Vajcia inkubuje mužský aj ženský rodič. Orliaky morské sú mláďatá počas prvých 65 až 95 dní života, potom sa z nich stanú mláďatá. Mláďatá zostanú s rodičmi ešte jeden až štyri mesiace a osamostatnia sa vo veku troch až šiestich mesiacov. Orliakom morským trvá tri až sedem rokov, kým po vyliahnutí dospejú.



Obdobie rozmnožovania sa v jednotlivých lokalitách pre tento druh líši. Vyskytuje sa od októbra do marca v Indii, od mája do novembra na Novej Guinei, od júna do decembra v Austrálii a od decembra do mája v celej juhovýchodnej Ázii. V každej z týchto lokalít trvá obdobie rozmnožovania približne sedem mesiacov a aspoň čiastočne sa vyskytuje na jar a/alebo v lete. Je to preto, že obdobie rozmnožovania orliakov morských môže byť negatívne ovplyvnené nízkymi teplotami, ktoré znižujú úspešnosť chovu dospelých jedincov, mieru prežitia mladých orlov a dostupnosť koristi.

Orliaky morské sú najzraniteľnejšie voči vyrušovaniu na začiatku obdobia rozmnožovania. Ak sú vyrušené, môžu opustiť svoje hniezdo a po zvyšok sezóny majú nižšiu úspešnosť rozmnožovania.

Veľké hniezdo tohto druhu sa pohybuje v priemere od 1,2 do 1,5 m na šírku a 0,5 až 1,8 m do hĺbky a skladá sa z palíc, listov, trávy a morských rias. Väčšinu stavby hniezd robia samčeky. Hniezda sa každý rok opakovane používajú a pridávajú, takže niektoré hniezda môžu mať šírku až 2,5 m a hĺbku 4,5 m. Hniezda orliaka morského sa nachádzajú na vysokých stromoch, vysoko na útesoch alebo v nízkych kríkoch.(„Ekológia chovu orliaka morského (Haliaeetus leucogaster) v Hongkongu – prehľad a aktualizácia“, 2010; Corbett a Hertog, 2011; Debus, 2008; Dennis a kol., 2011; Ferguson-Lees a Christie, 2001; O'Donnell a Debus, 2012; Schlacher, et al., 2013; 'Faktový list o voľne žijúcich živočíchoch: Orol bielobruchý Haliaeetus leucogaster', 2011)



  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Orliaky morské sa rozmnožujú raz ročne.
  • Chovateľská sezóna
    Obdobie rozmnožovania sa medzi regiónmi líši, ale zvyčajne je to jarné a letné mesiace.
  • Rozsah vajec za sezónu
    1 až 3
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    35 až 44 dní
  • Počiatočný vek
    100 až 139 dní
  • Rozsah času do nezávislosti
    3 až 6 mesiacov
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    3 až 7 rokov
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muž)
    3 až 7 rokov

Orliak morský bielobruchý výrazne investuje do svojich potomkov. Vajcia inkubuje mužský aj ženský rodič. Po vyliahnutí budú obaja rodičia prvé dva týždne chovať mláďatá a potom prejdú na stráženie hniezda z blízkosti. Keď sa z mláďat stanú mláďatá, rodičia už nebudú strážiť hniezdo. V rámci hniezdenia orly roztiahnu krídla, aby chránili mláďatá pred slnkom.

Rodičia berú dumanie na smeny. Zatiaľ čo jeden rodič navštevuje hniezdo, druhý rodič bude loviť korisť, aby sa vrátil do hniezda. Rodičia budú mláďatá kŕmiť za účet, ale len počas prvých šiestich týždňov života. Po tomto čase sú mláďatá schopné samy sa živiť čímkoľvek, čo rodičia prinesú do hniezda. Rodičia orliaka morského majú rôzne štýly kŕmenia. Samičí rodič má tendenciu kŕmiť všetky mláďatá súčasne, zatiaľ čo mužský rodič má tendenciu kŕmiť najskôr staršie alebo silnejšie kuriatko pred kŕmením druhého (druhých).(Debus, 2008; Ferguson-Lees a Christie, 2001; Prehľad o divočine: Orliak morský Haliaeetus leucogaster, 2011)



  • Rodičovská investícia
  • predkociálny
  • mužskej rodičovskej starostlivosti
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • predhnojenie
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • prednezávislosť
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

Vo voľnej prírode, ak sa orliaky morské dožijú dospelosti, majú predpokladanú dĺžku života asi 30 rokov. Okrem toho je málo známe o dĺžke života orliakov morských a ich dĺžka života v zajatí nebola meraná.(„Fakt o divočine: Orliak morský Haliaeetus leucogaster bielobruchý“, 2011)

  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    30 rokov

Správanie

V dospelosti sú orliaky morské sedavé a svoje súčasné prostredie opúšťajú až po vyčerpaní všetkých zdrojov. Mláďatá orliakov morských emigrujú, aby si našli svoje vlastné územie, keď budú nezávislé. Let týchto orlov pozostáva z pomalých klapiek, po ktorých nasledujú obdobia kĺzania s krídlami v plytkom tvare V. Orliaky morské útočia na svoju korisť buď tak, že sa znesú dolu z bidielka, alebo sa vrhnú dovnútra po tom, ako ju obídu zhora. Menšie položky koristi (menej ako polovica hmotnosti orliaka morského) sa skonzumujú počas letu, zatiaľ čo korisť väčšej veľkosti sa prenáša späť na bidielko, aby sa skonzumovala, s výnimkou zdochlín, ktoré sa konzumujú na zemi. Orliaky morské lovia v pároch (zvyčajne hniezdiace páry), najaktívnejšie medzi 9:00 a 15:00.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; O'Donnell a Debus, 2012; 'Faktový list o divočine: Orol morský biely Haliaeetus leucogaster', 2011; Wiersma a Richardson, 2008)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • kĺže
  • denná
  • pohyblivý
  • sedavý
  • územné
  • Priemerná veľkosť územia
    3 km^2

Home Range

Orliaky morské bránia územie s rozlohou približne 3 km2 okolo hniezda. Orliaky morské žijú výlučne v hniezdnych pároch, pričom hniezda sú od seba vzdialené asi 2 až 3 km. Bolo však zaznamenaných až sedem párov žijúcich na rovnakom území. Aj keď je to nezvyčajné, je bežné, že orly morské majú spoločné loviská, keďže väčšina orlov má dosah 150 km^2 na lov, takže sa očakáva určité prekrývanie. Tento rozsah lovu sa počas obdobia rozmnožovania znižuje.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; O'Donnell a Debus, 2012; 'Faktový list o divočine: Orol morský biely Haliaeetus leucogaster', 2011; Wiersma a Richardson, 2008)

Komunikácia a vnímanie

Primárnou formou komunikácie u orliakov morských sú vokalizácie, ktoré pozostávajú z hlasných, husacích húkaní a výkrikov podobných kačici. O orlikoch morských je tiež známe, že pri poplachu vydávajú kvákavé zvuky. Vokalizácia je kľúčovou súčasťou prilákania partnerov a správania pri dvorení. Ako väčšina dravých vtákov, aj orliak morský majú ostrý zrak, čo im umožňuje zbadať korisť na veľké vzdialenosti.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; 'Faktový list o divočine: Orliak morský Haliaeetus leucogaster', 2011)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Orliaky morské bielobruché sú mäsožravé. Loví predovšetkým vodné živočíchy, najmä ryby, úhory a kôrovce, ale aj korytnačky, morské hady a vtáky vrátane čajok, vodného vtáctva a mláďat volaviek. Orliaky morské boli pozorované aj pri love cicavcov, ako naprlietajúce líšky sivohlavéakrátkouché skalné valašky. Ich veľké pazúry im umožňujú uchopiť také veľké predmety koristi. Orliaky morské sú príležitostné kŕmidlá a je dokonca známe, že kradnú potraviny od iných dravých vtákov.(Corbett a Hertog, 2011; Debus, 2008; Einoder a Richardson, 2007; Ferguson-Lees a Christie, 2001; Klose a kol., 2008; O'Donnell a Debus, 2012; Prehľad o divočine: White Bellied Sea- Eagle Haliaeetus leucogaster', 2011; Telfer a Garde, 2006; Wiersma a Richardson, 2008)

  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • požiera suchozemské stavovce
    • rybožravec
    • požiera nehmyzové článkonožce
    • mrchožrút
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtákov
  • cicavcov
  • plazov
  • ryby
  • Carrion
  • vodné kôrovce

Predátorstvo

Dospelý orliak morský nemajú žiadnych predátorov. Mláďatá však lovia varany, hady (napríklad pytóny) a vtáky (napríklad vrany). Jedinou obranou, ktorú majú proti týmto predátorom, je ochrana ich rodičov.(Corbett a Hertog, 2011)

  • Známe dravce

Úlohy ekosystémov

Orliaky morské sú vrcholovými predátormi, ktorí sa živia mnohými druhmi rýb, plazov, vtákov a cicavcov. Orliaky morské sú tiež kleptoparazitické, čo znamená, že kradnú korisť konkurenčným dravcom. Jedným z ich najsilnejších konkurentov súorly klinovépre potraviny aj pre územie. Ďalším konkurentom súorlovca morského. Keďže svoju korisť často zachytávajú vo vode a nosia ju na súš, orliaky morské sú dôležité pre prenos živín z morského systému do suchozemského systému.(Corbett a Hertog, 2011; Dennis, a kol., 2012; Ferguson-Lees a Christie, 2001; Schlacher, a kol., 2013; 'Fakt o divočine: Orol morský biely Haliaeetus leucogaster', 2001)

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Nie sú známe žiadne pozitívne účinky orliaka morského na človeka.

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky orliaka morského na človeka.

Stav ochrany

Orliaky morské sú IUCN označené ako druh najmenej znepokojený a podľa CITES nemajú žiadne osobitné postavenie. Tento druh je však v Tasmánii zákonom chránený. Celosvetový počet obyvateľov morských orlov bielobruchých je ťažké odhadnúť, ale predpokladá sa, že sa pohybuje medzi 1 000 až 10 000 jedincami. Populácia klesá a druh je na pokraji toho, aby sa stal zraniteľným. Na boj proti tomu sa prijímajú opatrenia na vytvorenie nárazníkových zón okolo území orliaka morského, aby sa zabránilo ich rušeniu ľuďmi, ktorí sú najväčšou príčinou poklesu populácie.('CITES', 2015; Dennis, et al., 2011; 'Haliaeetus leucogaster', 2014a; 'Fakt o voľnej prírode: Orol morský Haliaeetus leucogaster', 2011)

Ostatné komentáre

Rodové meno pochádza z gréčtinysituáciu– čo znamená „na mori“ – aaetos– čo znamená „orol“. Špecifické epiteton pochádza z gréčtinyleuko– čo znamená „biely“ – ahostia– čo znamená „brucho“. Medzi ďalšie bežné názvy pre orliaky morské patria orliaky morské a orly bielobruché. Orliak morský sa nepovažuje za „pravého“ orla, pretože mu chýbajú operené nohy charakteristické pre túto skupinu.('Haliaeetus leucogaster', 2014b; Ferguson-Lees a Christie, 2001; 'Faktový list o divočine: Orol bielobruchý Haliaeetus leucogaster', 2011)

Prispievatelia

Stephen Zahm (autor), Indiana University - Purdue University Fort Wayne, Mark Jordan (editor), Indiana University-Purdue University Fort Wayne.