Koňovité, kone a zebry

Autormi sú Liz Ballenger a Phil Myers

Táto čeľaď, ktorú tvoria kone, somáre a zebry, obsahuje jeden rod s deviatimi druhmi. Domáce koňovité sa pohybujú po celom svete; vo voľnej prírode sa koňovité vyskytujú najmä vo východnej Afrike a na Blízkom východe až po Mongolsko. Obývajú rôzne biotopy od bujných pastvín a savan až po piesočné a kamenisté púšte.

Koňovité sú vo všeobecnosti zvieratá s hrubou lebkou a podsaditým telom. Sú silne osrstené, no dĺžka srsti je variabilná. Väčšina druhov má hrivu na krku a prameň vlasov na prednej časti hlavy známy ako predok. Niektoré sú rýchlebežcov: tieto majú dlhé tenké končatiny s iba jednou funkčnou číslicou (mesaxónska). Koňovité chodia po špičkách prstov na nohách (pazúr). Na prednej končatine koňovitého sú polomer a lakťová kosť zjednotené a lakťová kosť je značne zmenšená, takže všetka váha leží na polomere. Na zadnej nohe zväčšená holenná kosť podopiera váhu a fibula je zmenšená a zrastená s holennou kosťou. Divoké koňovité sú veľké zvieratá, ktorých telesná veľkosť sa pohybuje od 200 do 500 kg. Ich domáci potomkovia sú variabilnejší, pohybujú sa od menej ako 140 kg až po viac ako 1000 kg.



Koňovité majú 40-42 zubov s azubný vzorec3/3, 1/1, 3-4/3, 3/3. Thešpičákysú pozostatkové alebo chýbajú u žien. Ich lícne zuby majú zložitú štruktúru; oni súhypsodontso štyrmi hlavnými stĺpmi a rôznymi vložkami s množstvom cementu. Vek koňovitých sa často odhaduje podľa miery opotrebovania povrchu lícnych zubov, ale abrazívny charakter potravy hrá príliš veľkú úlohu pri opotrebovaní zubov, aby to bolo úplne presné.



Lebky koňovitých sú dlhé s dlhými nosovými kosťami, úzkymi a voľne vyčnievajúcimi vpredu k špičkám. Orbita je ďaleko vzadu v lebke, za zubami a postorbitálne procesy sú široké. Tympanické buly sú malé.

Samice prichádzajú do ruje niekoľkokrát do roka alebo až do otehotnenia. Väčšina druhov rodí každé 2 roky po 11-13 mesiacoch gravidity jedno potomstvo. K odstaveniu dochádza približne po 6-8 mesiacoch a potomstvo sexuálne dospieva približne vo veku 2 rokov. Potenciálna životnosť je 25-35 rokov.



Všetky koňovité sú relatívne rýchle, ostražité bežce a vo všeobecnosti skôr utekajú pred nebezpečenstvom ako bojujú. Avšak medzi svojimi druhmi alebo pri pokusoch o obranu kopú zadnými nohami, udierajú prednými a niekedy hryzú. Koňovité sú aktívne vo dne aj v noci, ale sú hlavne súmrakové. Sú úplne bylinožravé, živia sa prevažne trávou a niektorí si prezerajú. Väčšina pije vodu denne, aj keď môžu dlho vydržať bez vody.

Koňovité sú polygýnne stádové zvieratá, ktoré vo všeobecnosti žijú v rozšírených rodinných skupinách, ktoré zaberajú veľké územia v otvorenej krajine (pasienky, polosuché oblasti, púšte a hory). Komunikácia nálad a iných informácií prebieha so zmenami polohy uší, úst a chvosta. U koní a zebier sa tiež uskutočňuje určitá hlasová komunikácia prostredníctvom škrípania.

Obzvlášť bohatý je fosílny záznam koní. Poskytuje klasické príklady, ktoré údajne dokumentujú postupnú zmenu zubov a končatín. Prvý kôň,Hyracotherium(=Eohippus), je známy zo začiatku eocénu a zdá sa, že pochádza z kondylartu. Bolo to malé zviera s pomerne jednoduchýmštvorcovzuby, mierne zväčšená tretinametakarpálnyadigitalizáciapostoj. Počas oligocénu, miocénu a pliocénu sa veľkosť koní zväčšila, ich bočné prsty sa zmenšili a stratili kontakt so zemou, zväčšil sa im mozog a ich molariformné zuby sa stali oveľa zložitejšími. Prvý skutočný pastier,Merychippus, žil v miocénnych časoch. Jeholícne zubybolihypsodonta mali silne vyvinuté lofy na ich okluzálnych povrchoch. Tri prsty na nohách sa dotkli zeme. Prvý jednoprstý kôň,Pliohippus, žil v neskorom miocéne. RodEquussa prvýkrát objavil počas pliocénu. Kone boli kedysi rozšírené a obývali dočasné pastviny, savany a stepné biotopy v Severnej Amerike, Ázii, Afrike a Európe. Severná Amerika bola centrom evolúcie koňovitých. Koňovité úplne zmizli z tohto kontinentu asi pred 8000 rokmi, aby sa nevrátili, kým ich Európania pred niekoľkými stovkami rokov nepriviezli na svojich lodiach.



Technické znaky

Citované odkazy a literatúra:

Carter, D.C. 1984. Perissodactyly. Pp. 549-562 v Anderson, S. and J. K. Jones, Jr. (eds). Rády a rodiny nedávnych cicavcov sveta. John Wiley and Sons, N.Y. xii+686 str.



MacDonald, D. 1984. Všetky zvieratá na svete: kopytníky. Oxfordská univerzita, Oxford, Spojené kráľovstvo

Nowak, R.M. a J. L. Paradiso. 1983. Walker's Mammals of the World, 4. vydanie. John Hopkins University Press, Baltimore, MD.



Parker, S.P., ed. 1990. Grzimkova encyklopédia cicavcov, roč. III. McGraw-Hill Publishing Company, New York.

Savage, R. J. G. a M. R. Long. 1986. Evolúcia cicavcov: Ilustrovaný sprievodca. Fakty o publikáciách súborov, Spojené kráľovstvo. 251 str.

Wilson, D. E. a D. M. Reeder. 1993. Druh cicavcov sveta, taxonomický a geografický odkaz. 2. vydanie. Smithsonian Institution Press, Washington. xviii+1206 str.

Prispievatelia

Liz Ballenger (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (autor), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.