Dendrocopos leucotos ďateľ bielochrbtý

Od Erika Bianchiho

Geografický rozsah

Ďateľ bielochrbtý je jedným z najvzácnejších druhov ďatľov v Európe. Možno ich nájsť v regióne siahajúcom od západnej Európy po západné Rusko a až po Grécko. Najhustejšie populácieDendrocopos leucotossa nachádzajú v pobrežných lesoch západného Nórska.(Melletti a Penteriani, 2003; Mikušinski, 1998)

  • Biogeografické regióny
  • palearktickej
    • natívny

Habitat

Ďateľ bielochrbtý žije v dospelých, otvorených listnatých a zmiešaných lesoch v horských alebo horských oblastiach, kde je vysoký podiel odumretých stromov a spadnutého dreva.Dendrocopos leucotosuprednostňuje listnaté lesy buka, brezy, javora, jaseňa a brestu, ktoré sú v neskorých následných štádiách na strmom alebo kopcovitom teréne. Príležitostne sa vyskytujú v ihličnatých lesoch, ak je tam dostatok stojacich, odumretých stromov. Často sa vyskytujú v blízkosti riek a potokov. Tieto ďatle uprednostňujú život v dospelých listnatých lesoch vo veku okolo 80 rokov, pretože hniezdenie a kŕmenie závisia od dospelých, mŕtvych alebo umierajúcich stromov.(Carlson, 1992; Cramp, 1985; Hogstad, 1997; Stenberg, 2004; Winkler, a kol., 1995)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • tajga
  • les
  • hory
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • pobrežný
  • Prevýšenie rozsahu
    300 až 2000 m
    984,25 až 6561,68 ft

Fyzický popis

Ďateľ bielochrbtý je najväčší zo škvrnitých čierno-bielych ďatľov a má zjavne väčšiu hlavu a zobák ako podobné druhy. Dospelý samec má na temene hlavy jasne červenú oblasť siahajúcu od očí späť do stredu zadnej časti hlavy. Ich dúhovka je sfarbená do červeno-hneda alebo do červena. Po strane tváre a zadnej časti krku je biela. Veľká čierna oblasť leží v strede oblasti bieleho krku a siaha k zobáku a za očami až k červenej časti temene. Majú biele brucho, ktoré je posiate širokými, čiernymi pruhmi. Chrbát a krídla zakrýva bielo-čierny pruhovaný vzor. Samice sú o niečo menšie ako samce a celý vrch hlavy majú čierny, nie červený. Samce majú tiež väčšie zobáky ako samice, ale túto vlastnosť je ťažké vidieť bez porovnania samca a samice vedľa seba. Holé miesta na tele, ako je zobák a nohy, sú sivasté. Mladé ďatle bielochrbté majú matný odtieň hnedej a vyzerajú oveľa špinavšie ako dospelí. Mláďatá samcov aj samičiek majú na korunách červenú, ale sú oveľa svetlejšie ako dospelí samci.Dendrocopos leucotossa odlišuje od podobného druhu, ďatľa menšieho (Dendrocopos minor), pre svoju veľkú veľkosť a silne pruhovaný spodok a s najväčšou pravdepodobnosťou si ho mýli so strakapoudmi strednými (Dendrocopos).(Cramp, 1985; Melletti a Penteriani, 2003; Winkler a kol., 1995)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samec väčší
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • mužské farebnejšie
  • Hmotnosť rozsahu
    105 až 112 g
    3,70 až 3,95 oz
  • Dĺžka rozsahu
    24 až 26 cm
    9,45 až 10,24 palca
  • Rozpätie krídel
    38 až 40 cm
    14,96 až 15,75 palca

Rozmnožovanie

Ďateľ bielochrbtý sa rozmnožuje len s jediným partnerom. Tieto vtáky majú tendenciu sa páriť s rovnakým partnerom rok čo rok. Jediný prípad, kedy by si vymenili partnera, je, ak by jeden z dvojice zahynul. Nie je známe, či tieto vtáky zostávajú alebo nezostávajú spolu mimo obdobia rozmnožovania.(Kŕč, 1985)

  • Systém párenia
  • monogamný

Dendrocopos leucotoszačať párenie vo februári. Tieto vtáky sa rozmnožujú približne o dva týždne skôr ako iné ďatle v rovnakej oblasti. Hniezdo pre vajíčka zvyčajne vytvára samec aj samica v zhnitom kmeni stromu vo výške 1 až 20 m nad zemou. Hniezdna diera je asi 7 cm široká a 30 cm hlboká. Matka znesie 3 až 5 vajíčok a samec aj samica budú inkubovať 12 až 16 dní. Samec bude mať v noci tendenciu k vajíčkam a inkubácia sa bude striedať medzi samcom a samicou počas dňa. Po vyliahnutí mláďatá zostávajú v hniezde 25 až 28 dní. Samec je hlavným prispievateľom k starostlivosti o kurčatá. Nie je známe, kedy novonarodené ďatle dosiahnu vek nezávislosti, ale rodinné puto sa udržiava ešte nejaký čas po vylíhnutí. Vek pohlavnej dospelosti nie je známy.(Cramp, 1985; Winkler a kol., 1995)



  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Ďateľ bielochrbtý sa rozmnožuje každoročne.
  • Chovateľská sezóna
    Rozmnožovanie prebieha od februára do júna.
  • Rozsah vajec za sezónu
    3 až 5
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    12 až 16 dní
  • Počiatočný vek
    25 až 28 dní

Muž aj ženaDendrocopos leucotosstrávia 2 až 4 týždne prípravou hniezda pre svoju znášku vyhrabávaním mäkkého dreva rozpadajúceho sa kmeňa stromu. Po znáške znášky samica prevezme väčšinu povinnosti inkubácie na samca. Samec inkubuje vajíčka počas noci, zatiaľ čo obe pohlavia sa striedajú v inkubácii počas dňa. Samec je hlavným poskytovateľom potravy pre kurčatá a vykonáva väčšinu ochrany. Ak sa blíži nebezpečenstvo, samec začne hlasno bubnovať na kmeň, aby ochránil svoje územie a svoje mláďatá. Samica bude bubnovať, ale oveľa ľahšou silou ako samec, aby upozornila samca na možné nebezpečenstvo. Samec potom začne bubnovať oveľa hlasnejšie, aby odradil útočníkov. Toto správanie sa vyskytuje pred, počas a po vyliahnutí vajec v hniezde.(Cramp, 1985; Winkler a kol., 1995)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotácie
    • chrániacich
      • Muž
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
  • prednezávislosť
    • dotácie
      • Muž
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • post-nezávislosť združenia s rodičmi

Životnosť/dlhovekosť

Životnosť ďatľov bielochrbtých nie je dostatočne známa. U niektorých jedincov bolo zdokumentované, že žijú 3 až 4 roky.(Kŕč, 1985)

  • Životnosť dosahu
    Stav: divoký
    3 až 4 roky
  • Priemerná životnosť
    Stav: zajatie
    10,9 roka
    AnAge

Správanie

Ďateľ bielochrbtý väčšinu dňa hľadá hmyz na mŕtvych a umierajúcich stromoch. Charakteristickým znakom, ktorý odlišuje ďatle od iných vtákov, je zvuk bubnovania, ktorý vydávajú, keď búchajú zobákom do stromov pri hľadaní potravy. Mužské bubnovanie je vo všeobecnosti hlasnejšie ako ženské bubnovanie. Bubnovanie ďatľa bielochrbtého znie ako odraz pingpongovej loptičky, bubnovanie je zo začiatku rýchle a silné a časom sa spomalí na slabší, pomalší úder. Niektorí to opisujú ako zvuk, ktorý sa „zastaví“. Pri poplachu predátormi alebo inými ďatľami,D. leucotoszaujme vzpriamený postoj a odpovie zavolaním.(Hogstad, 1994; Winkler a kol., 1995)



  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • sedavý
  • osamelé
  • Veľkosť územia rozsahu
    1 až 2 km ^ 2

Home Range

Dendrocopos leucotosjednotlivci sa zvyčajne nachádzajú v malom domácom rozsahu s rozlohou 1 až 2 štvorcových kilometrov.(Winkler a kol., 1995)

Komunikácia a vnímanie

Najbežnejším volaním ďatľov s bielym chrbtom je mäkké a nízke „vystúpenie“. Aby vyvolali poplach, vydajú zvuk ako „kyig, gyig“. Ďateľ dokáže komunikovať aj bubnovaním zobákom o kmeň stromu. Tento hluk je spôsob, ako upozorniť ostatných na možné hrozby.(Winkler a kol., 1995)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Ďateľ bielochrbtý sú prevažne hmyzožravce. Živí sa drevokazným a kôrou žijúcim hmyzom v odumretom alebo rozpadajúcom sa dreve listnatých stromov, ako sú drevokazné chrobáky (Coleoptera) a ich larvy. Samce majú dlhšie zobáky, a preto majú tendenciu hľadať hlbšiu potravu. Samice majú tendenciu hľadať potravu iba pod vrstvou kôry. Z tohto dôvodu majú samce tendenciu hľadať potravu na stromoch s veľmi malou kôrou. Občas si vezmú nejaký rastlinný materiál, vrátane divokých čerešní, sliviek a bobúľ, žaluďov a lieskových orechov.(Hogstad, 1997; Winkler a kol., 1995)



  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • hmyzožravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • Rastlinné potraviny
  • semená, obilniny a orechy
  • ovocie

Predátorstvo

Nie sú známe žiadne predátoryD. leucotosv tomto čase. Môžu byť najzraniteľnejšie voči predácii ako vajcia a mláďatá. Predátormi hniezd môžu byť kuny (utorok) a stromové veveričky (Sciurus).

Úlohy ekosystémov

Ďateľ bielochrbtý je významným predátorom hmyzích škodcov stromov. Ich hĺbenie dreva a budovanie dutín sú dôležité pre iné druhy, ktoré sa spoliehajú na hniezdne dutiny, ale nestavajú si vlastné. Ďateľ bielochrbtý je dôležitým indikátorom zdravého, vyspelého lesného ekosystému, keďže nezotrváva v nezrelých alebo narušených lesoch.



Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Ďateľ bielochrbtý sú dôležitými indikátormi zdravých, dospelých listnatých lesov v Eurázii.

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne negatívne účinky tohto druhu ďatľa na človeka.

Stav ochrany

IUCN uvádza ďatle bielochrbté ako menej rizikové/najmenej obavy. Regionálne sú ohrozené ničením biotopov.

Prispievatelia

Tanya Dewey (editor), Animal Agents.

Erik Bianchi (autor), Kalamazoo College, Ann Fraser (editor, inštruktor), Kalamazoo College.