Cuculus canorus kukučka obyčajná (Tiež: kukučka euroázijská)

Autor: Christina Hernandez

Geografický rozsah

Kukučky obyčajné sa vyskytujú v celom Starom svete, od Španielska po Japonsko. Západné populácie migrujú počas zimy na juh do subsaharskej Afriky, východné populácie na Filipínske ostrovy a juhovýchodnú Áziu.(Gooders, 1982)

  • Biogeografické regióny
  • palearktickej
    • natívny
  • orientálne
    • natívny
  • etiópsky
    • natívny

Habitat

Cuculus canorusmôže žiť takmer kdekoľvek, od vresovísk a lesov po poľnohospodársku pôdu, otvorené vresoviská a močiare. (Hammond a Everett 1980; Gooders 1982)



  • Pozemské biómy
  • les

Fyzický popis

Cuculus canorusmá dĺžku cca 33 cm. Dospelí muži sú vo všeobecnosti sivé, vrátane hrdla a pŕs, zatiaľ čo spodná časť je biela s úzkymi čiernymi pruhmi. Chvost, ktorý je dlhý a odstupňovaný, je čierny s bielymi škvrnami. Kukučka má krátke nohy a zobák bez háčikov. Výrazná vlastnosťC. canorusje, že má veľmi špicaté krídla. Dospelé samice sú občas hore hnedé, dole biele a čierne. Mláďatá kukučky pripomínajú vzácnu hnedú fázu samice. Mláďatá sú hnedé, pruhované a majú bielu škvrnu na zadnej strane krku. VyjadrenieC. canorussa líši medzi mužmi a ženami. Samce majú nezameniteľné kukanie, zatiaľ čo samice bľabotavé. (Hammond a Everett 1980; Heinzel a Fitter 1972; Bruun 1970)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Priemerná hmotnosť
    111,6 g
    3,93 oz
    AnAge
  • Priemerná rýchlosť bazálneho metabolizmu
    0,838 wattu
    AnAge

Rozmnožovanie

Cuculus canorusje chovný parazit. Samica kukučky znesie svoje vajce do hniezda iného druhu. Kukučie vajce sa veľmi podobá vajcu hostiteľského druhu. Kukučie vajíčka sú buď bodkované alebo jednofarebné, v závislosti od farby vajíčka hostiteľského druhu. Mimikry vajíčok sú adaptáciou na parazitizmus. Keď hostiteľský druh opustí hniezdo bez dozoru, samica kukučky odstráni jedno z hostiteľských vajíčok z hniezda a potom znesie svoje vlastné, kým sa hostiteľ vráti. Kukučie vajce sa inkubuje asi 12 ½ dňa a zvyčajne sa vyliahne pred hostiteľskými vajíčkami. Keď sa kukučka vyliahne, vyhodí ostatné vajíčka alebo mláďatá, aby dostala všetku potravu, ktorú jej prinesú 'pestúni'. Mladú kukučku kŕmi a chová hostiteľ 20 – 23 dní a je niekoľkonásobne väčšia ako hostitelia. (Campbell a Lack 1985; Gooders 1982)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • vajcorodý

Životnosť/dlhovekosť

  • Priemerná životnosť
    Stav: zajatie
    12,9 roka
    AnAge

Správanie

Kukučky sú väčšinou plaché a žijú samotársky život, s výnimkou obdobia rozmnožovania. Počas obdobia rozmnožovania sú kukučky hlučnejšie, samce so známym kukučím spevom, zatiaľ čo samice „bublajú“.(Campbell a Lack, 1985; Gooders, 1982)



  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • denná
  • parazit
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • osamelé

Komunikácia a vnímanie

  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Táto kukučka je hmyzožravec, živí sa hlavne hmyzom a jeho larvami. Chlpaté húsenice, ktoré väčšina vtákov odmieta, zožerúC. canorus. Kukučka sa po zjedení húsenice neotrávi, pretože pred jej zjedením kukučka uhryzne jeden koniec húsenice, rozreže húsenicu zobákom a potom na jednom konci potrasie hmyzom, kým sa neuvoľní toxický obsah.(Campbell a Lack, 1985)

  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • hmyzožravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • suchozemské nehmyzové článkonožce

Stav ochrany

Prispievatelia

Christina Hernandez (autorka), University of California, Irvine, Rudi Berkelhamer (editor), University of California, Irvine.