Crossoptilon mantchuricumhnedý bažant ušatý (tiež: bažant hnedý ušatý)

Od Janice Pappasovej

Geografický rozsah

Bažanty hnedé pochádzajú zo západnej Číny, Mongolska a Tibetu (Delacour, 1958; Harper, 1986).(Delacour, 1958; Harper, 1986)

  • Biogeografické regióny
  • orientálne
    • natívny

Habitat

Tieto bažanty sa nachádzajú na svahoch hôr a vyskytujú sa na vysokých plošinách ich geografického rozsahu (Delacour, 1958) v nadmorskej výške 1100 až 2600 m (Madge a McGowan, 2002). Sú to suchozemské vtáky mierneho pásma a nachádzajú sa v zmiešaných ihličnatých a listnatých lesoch s podrastom kríkov (Madge a McGowan, 2002).(Delacour, 1958; Madge a McGowan, 2002)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • les
  • hory
  • Prevýšenie rozsahu
    1100 až 2600 m
    3608,92 až 8530,18 ft

Fyzický popis

Bažanty hnedé môžu dosiahnuť dĺžku 100 cm (Harper, 1986). Dĺžka mužského krídla sa pohybuje od 270 do 312 mm a dĺžka ženského krídla sa pohybuje od 265 do 290 mm. Dĺžka chvosta u mužov a žien je 518 až 582 mm a 447 až 576 mm. Dĺžka tarzálu u samcov a samíc je okolo 100 mm. Samce vážia 1650 až 2475 g, zatiaľ čo samice vážia 1450 až 2025 g (Madge a McGowan, 2002).

Celkovo sú samice zvyčajne menšie a nemajú ostrohy na nohách. Samce sú väčšinou tmavohnedé na hlave, krku a hornej časti hrudníka. Majú dlhé krémovo sfarbené alebo belavé chvostové perá (Harper, 1986), ktoré končia hnedočiernou, lesklou purpurovomodrou (Johnsgard, 1986). Chvost má dve centrálne perá, ktoré majú mäkké, ovisnuté žily podobne ako pštrosie perá (Madge a McGowan, 2002). Samce majú charakteristickú veľkú červenú očnú pásku so žlutohnedými až hnedo sfarbenými chumáčmi pod očami, ktoré sa rozprestierajú smerom k zadnej časti hlavy najvýraznejším spôsobom (Harper, 1986). V skutočnosti tieto chumáče pripomínajú fúzy na riadidlách (Madge a McGowan, 2002). Kryty krídel sú lesklé fialové a spodná časť chrbta, zadok a horný chvost je striebristo biela. Spodná časť je hnedej farby. Zobák je svetločervenej farby a nohy sú karmínové. Samcovi sa vyvinú laloky a ostrohy na nohách (Johnsgard, 1986).(Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge a McGowan, 2002)

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samec väčší
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • Hmotnosť rozsahu
    1450 až 2475 g
    51,10 až 87,22 oz
  • Dĺžka rozsahu
    100 (výška) cm
    39,37 (vysoká) palcov

Rozmnožovanie

Niekedy tvoria bažanty hnedé trvalé párové väzby (Madge a McGowan, 2002). Tieto bažanty nie sú agresívne ani v období rozmnožovania (Harper, 1986).



Počas obdobia rozmnožovania samce bažanta hnedého vydajú volanie „trip crrrr ah“, ktoré začína potichu, ale zväčšuje sa. Hovor môže trvať až jednu minútu (Madge a McGowan, 2002). Samce budú volať veľmi intenzívne na jar, hoci samce aj samice budú volať po zvyšok roka. Samce bažantov môžu sedieť na balvane alebo spodnej vetve dubu alebo stáť na zemi, aby vyslovili svoje náročné výzvy na vytvorenie hniezdnych území (Johnsgard, 1986).

Samce bažanta ušatého budú počas dvorenia laskať (obdarovať samičku potravou). Potom zaujmú bočný postoj, zväčšia si laloky, zvesia primárne krídelné perá a ofúknu chvost. Samica sa prikrčí a zapojí sa do pohybu hlavy, kde má zobák zasunutý smerom k hrudi. Krátko nato nastáva kopulácia (Johnsgard, 1986).(Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge a McGowan, 2002; Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge a McGowan, 2002; Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge a McGowan), 2002

  • Systém párenia
  • monogamný

Hniezdne obdobie bažantov hnedých je od apríla do júna. K rozmnožovaniu dochádza v druhom roku napriek skoršiemu vývoju peria dospelých jedincov (Harper, 1986; Johnsgard, 1986).



Znáška pozostáva z piatich až ôsmich vajec (Harper, 1986; Madge a McGowan, 2002), aj keď existujú správy o veľkosti znášky v rozmedzí od 4 do 22 vajec. Samica zvyčajne znáša menšie znášky počas prvého roka a pre druhé znášky, ak sa prvá znáška stratí (Madge a McGowan, 2002). V zajatí sa vajcia znášajú každý druhý deň (Johnsgard, 1986). Vajíčka majú svetlozelenú farbu (Madge a McGowan, 2002). Veľkosť vajec je v priemere 53 x 39 mm a hmotnosť sa pohybuje od 44,5 do 60 g (Johnsgard, 1986). Inkubácia trvá 26 až 27 dní; samica je jediným inkubátorom (Madge a McGowan, 2002). Vyliahnuté mláďatá vážia v priemere 40 g. Po štyroch týždňoch vážia mláďatá v priemere 309 g.(Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge a McGowan, 2002)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • interné
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    V prípade straty prvej znášky sa v priebehu jednej sezóny uskutoční pokus o druhú znášku.
  • Chovateľská sezóna
    apríl až jún
  • Rozsah vajec za sezónu
    4 až 22
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    26 až 27 dní
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    2 roky
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    2 roky

Inkubácia trvá 26 až 27 dní; samica je jediným inkubátorom (Madge a McGowan, 2002). Mladí sú prekociálni.(Madge a McGowan, 2002)

  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • predkociálny
  • predhnojenie
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • chrániacich
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

V súčasnosti nemáme informácie o životnosti/dlhovekosti tohto druhu.



Správanie

Často sa bažanty hnedé nachádzajú v skupinách 10 až 30 vtákov. Niekedy vtáky vytvárajú v skupine trvalé párové väzby (Madge a McGowan, 2002), najmä počas zimy (Johnsgard, 1986). Tieto bažanty nie sú agresívne ani v období rozmnožovania (Harper, 1986).

Samce bažanta môžu sedieť na balvane alebo spodnej vetve dubu alebo stáť na zemi, aby vyslovili svoju výzvu na vytvorenie hniezdneho územia (Johnsgard, 1986). Ako súčasť svojej každodennej rutiny tieto vtáky opustia zalesnené miesta na nocovanie a zamieria na trávnaté lúky, potom sa do večera vrátia na miesta na nocovanie (Johnsgard, 1986).(Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge a McGowan, 2002)



  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • nomádsky
  • územné
  • Sociálna

Home Range

V súčasnosti nemáme informácie o domovskom areáli tohto druhu.

Komunikácia a vnímanie

Počas obdobia rozmnožovania samce bažanta hnedého vydajú volanie „trip crrrr ah“, ktoré začína potichu, ale zväčšuje sa. Hovor môže trvať až jednu minútu (Madge a McGowan, 2002). Samec bude volať veľmi intenzívne na jar, hoci samček aj samica budú volať po zvyšok roka.(Madge a McGowan, 2002)

  • Komunikačné kanály
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Tieto vtáky hľadajú potravu na zemi a hľadajú hmyz, semená a vegetáciu; kopú aj korene (Harper, 1986). Hnedé bažanty budú tiež kopať v trsoch trávy a okolo nich, aby našli cibuľky, hľuzy a iné podzemné vegetatívne materiály na jedenie (Madge a McGowan, 2002).(Harper, 1986; Madge a McGowan, 2002)

  • Primárna diéta
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • Rastlinné potraviny
  • listy
  • korene a hľuzy
  • semená, obilniny a orechy

Predátorstvo

Keď sú ohrozené dravcami (rozkazFalconiformes), bažanty hnedé na mieste zamrznú. Pri ohrození cicavcami (triedCicavce), budú bežať do kopca alebo do blízkeho krytu (Johnsgard, 1986).(Johnsgard, 1986)

Úlohy ekosystémov

Bažanty hnedé majú vplyv na vegetáciu, ktorú jedia.

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Chov tohto a príbuzného v zajatíCrossoptilondruhy pribudli do voliér po celom svete (Harper, 1986).(Harper, 1986)

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky bažanta ušatého na človeka.

Stav ochrany

Týmto bažantom hrozí v strednodobom horizonte vysoké riziko vyhynutia vo voľnej prírode. Výsledkom straty biotopov a lovu bol rýchly pokles populácie v nechránených oblastiach. V chránených územiach sú populácie bažanta ušatého stabilné. Tieto bažanty sa vyskytujú v malých oblastiach ako fragmentované populácie a nenachádzajú sa na viac ako desiatich lokalitách.

Tieto bažanty boli rozšírené až do 30. rokov 20. storočia. K ich úbytku prispela strata lesného biotopu a lov. V chránených územiach je bažant ušatý stále pod tlakom ľudskej činnosti. Zberači húb a zber vajíčok prispeli k zlyhaniam hniezdenia v niektorých oblastiach až 78 % (Madge a McGowan, 2002).

The Pheasant Trust sa zaoberá chovom bažantov hnedých a bažantov bielych (Wayre, 1979). Poslaním tejto organizácie je chovať ohrozené druhy bažantov v zajatí a ak je to možné, priviesť mladé vtáky do voľnej prírody v ich pôvodnej krajine za predpokladu, že stále existuje vhodný biotop (Wayre, 1979).

Bažanty hnedé sú uvedené ako zraniteľné podľa IUCN a ako príloha I podľa CITES.(BirdLife International 2000, 2003; Madge a McGowan, 2002; Wayre, 1979)

Ostatné komentáre

Prvé boli bažanty hnedéCrossoptilondruhy, ktoré sa majú chovať v zajatí. Prvé bažanty boli chované v roku 1864 v Paríži (Harper, 1986). Tieto bažanty boli dovezené do Londýna z francúzskych zásob v roku 1866 (Delacour, 1958).

Hnedé ušaté bažanty sú blízko príbuznéCrossoptilon crossoptilon(bažant biely ušatý) aCrossoptilon auritum(bažant modrý). Biele bažanty ušaté boli dovezené do Spojených štátov v roku 1935 a vyvinula sa a udržiava sa malá populácia (Delacour, 1958; Harper, 1986). Biele bažanty nemajú chumáče siahajúce smerom k zadnej časti hlavy (Harper, 1986). Modré bažanty sú v zajatí najbežnejšie (Delacour, 1958; Harper, 1986) a niektorí avikulturalisti ich považujú za najkrajšie (Delacour, 1958).(Delacour, 1958; Harper, 1986)

Prispievatelia

Alaine Camfield (editor), Animal Agents.

Janice Pappas (autor), University of Michigan-Ann Arbor.