Cracidaechachalacas, curassows a guans

Autor: Laura Howard

Rôznorodosť

Cracidaezahŕňa 11 rodov a 50 druhov. Taxóny vo vnútriCracidaesa bežne označujú ako curassows (Nothocrax, Mitu, Pauxi, Crax), guany (Penelope, Pipile, Aburria, Chamaepetes, Penelopina, Oreophasis) alebo chachalacas (Ortalis). Cracids sú veľké vtáky s tupými krídlami s dlhými, širokými chvostmi. Mnohé druhy majú na hlave alebo zobáku ozdoby (hrebene alebo prilby). Cracidy sú väčšinou stromové vtáky žijúce v lese. Na rozdiel od mnohých iných taxónov v rámciGalliformes, veľa kracidov poskytuje rodičovskú starostlivosť mláďatám. Cracidy môžu hrať dôležitú úlohu ako rozprašovače semien a predátori semien v neotropických lesoch.(Campbell a Lack, 1985; Monroe a Sibley, 1993; Santamaria a Franco, 2000; Sibley a Ahlquist, 1990)

Geografický rozsah

Cracidy sa nachádzajú v neotropických oblastiach, od južnej Severnej Ameriky po veľkú časť Južnej Ameriky.(Campbell a Lack, 1985; Monroe a Sibley, 1993)



  • Biogeografické regióny
  • skoroktický
    • natívny
  • neotropické
    • natívny

Habitat

Cracidy obývajú rôzne typy lesov (vlhké, galeriové, primárne) nachádzajúce sa v nížinných a horských oblastiach (možno do 4000 m). Niektoré druhy obývajú sekundárne lesy alebo kroviny alebo žijú v tesnej blízkosti ľudských obydlí. Cracidy sú stromové vtáky, hniezdia, hniezdia a hľadajú potravu na stromoch. Možno ich však nájsť aj pri hľadaní potravy na zemi po spadnutom ovocí a iných potravinách.(Delacour a Amadon, 1973; Stiles a Skutch, 1991)



  • Regióny biotopov
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • les
  • dažďový prales
  • krovinatý les

Fyzický popis

Cracids sú stredné až veľké vtáky podobné kurčatám s tupými krídlami a dlhými širokými chvostmi. Dĺžky kracidového tela sa pohybujú od 50 cm do 1 m a hmotnosti od 550 do 4800 g. Curassows sú najväčšie vo veľkosti tela a chachalacas sú najmenšie. Cracidy majú vo všeobecnosti tmavé perie, ktoré je hnedej, čiernej alebo šedej farby. Okrem kurasov sú pohlavia podobné vo sfarbení peria. Odkrytá koža mozgu, lalokov, rohov, úponkov alebo nôh môže byť jasne sfarbená do červena alebo modra. V mnohých kracidoch sú samce väčšie ako samice. Účty sú silné a môžu byť pestrofarebné. U niektorých druhov je farba dúhovky sexuálne dimorfná. Curassows sú chocholaté so zakrivenými perami na temene hlavy. Cracids môžu mať prilbu, tvrdý hrebeň, prútený alebo mäsitý gombík na spodnej časti bankovky. Mláďatá sú pri vyliahnutí páperové a môžu mať svetlohnedé, čierne alebo pruhované perie.(Campbell a Lack, 1985; Delacour a Amadon, 1973; Stiles a Skutch, 1991)

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • polymorfný
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samec väčší
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • mužské farebnejšie
  • ornamenty

Rozmnožovanie

Systémy párenia kracidov sú variabilné. Zdá sa, že guani sú monogamní a párové puto trvá počas mnohých období rozmnožovania. Predpokladá sa, že guáni môžu používať lietajúce krídlo chrastiace vo vzťahu k dvoreniu. Okrem toho sa v skorých ranných hodinách počas obdobia rozmnožovania ozývajú hlasité hovory guanov. Chachalacas môže byť polygamný a môže vytvárať hniezdne kolónie. Mužské chachalaky pomáhajú pri stavbe hniezda. Koža hlavy alebo krku samcov chachalacas sa počas obdobia rozmnožovania zmení na jasne červenú. Curassows sú považované za monogamné. Väčšina kurasov je pohlavne dimorfných, pričom pohlavia sa líšia farbou alebo vzorom peria alebo farbou obilia. U jedného druhu curassow sa samcom vyvinie rozšírená tracheálna slučka pod kožou prsníka. Kŕmenie na dvore je súčasťou správania pri párení kurasov. Samce kurasov v období rozmnožovania sa ozývajú hlbokým rezonančným bzučaním. Žltý gombík v spodnej časti listu veľkých kurasov (Crax rubra) sa počas dvorenia zväčšuje.(Campbell a Lack, 1985; Delacour a Amadon, 1973; Stiles a Skutch, 1991)



  • Systém párenia
  • monogamný
  • polygynandrický (promiskuitný)

Obdobie rozmnožovania je premenlivé a u niektorých druhov sa rozmnožovanie začína v marci a končí v júli. Cracidy vo všeobecnosti hniezdia na stromoch, hniezdo s vetvičkami a listami je zvyčajne dobre ukryté vegetáciou. Niektoré druhy môžu hniezdiť na zemi. Cracids znášajú 2 až 4 biele alebo krémovo sfarbené vajcia s hladkou alebo hrubou škrupinou. Zvyčajne samotná samica inkubuje 22 až 34 dní. Mláďatá sa liahnu s dobre vyvinutým primárnym a sekundárnym perím. Na rozdiel od inýchGalliformes, kurčatá sa prvý deň vyliahnutia usádzajú na bidielkoch. Cracid kurčatá opúšťajú hniezdo do jedného dňa a niektoré druhy prilietajú už po 3 až 4 dňoch. Veľké druhy kracidov sa môžu začať rozmnožovať vo veku 2 rokov.(Campbell a Lack, 1985; Delacour a Amadon, 1973; Stiles a Skutch, 1991)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • interné
  • vajcorodý

U väčšiny kracidov je to samica, ktorá inkubuje vajíčka 22 až 34 dní. Samice tiež chovajú mláďatá. Samce strážia inkubujúce sa a hniezdiace samice a obe pohlavia bránia kurčatá. Zvyčajne samica kŕmi kurčatá. U niektorých druhov môžu samce tiež pomáhať pri kŕmení kurčiat. Rodičia a potomkovia môžu zostať spolu niekoľko mesiacov a potom sa môžu pripojiť k kŕdľom 10 až 20 vtákov až do nasledujúceho obdobia rozmnožovania.(Campbell a Lack, 1985; Delacour a Amadon, 1973; Stiles a Skutch, 1991)

  • Rodičovská investícia
  • predkociálny
  • mužskej rodičovskej starostlivosti
  • ženská rodičovská starostlivosť

Životnosť/dlhovekosť

Jeden krutý, veľký curassow (Crax rubra), údajne žil 24 rokov.(Delacour a Amadon, 1973)



Správanie

Cracidy sú prevažne stromové vtáky, ktoré trávia väčšinu času kŕmením, hniezdením a hniezdením na stromoch. Cracids tiež hľadajú potravu na zemi po opadané ovocie a iné potraviny. Guany a možno aj chachalacas môžu byť viac stromové ako curassows. Guany sú najaktívnejšie za úsvitu a súmraku, často ich vidno v pároch, ako kráčajú a kŕmia sa medzi vetvami stromov. Niektoré kurasy sú obzvlášť aktívne v noci a často sa vyskytujú v pároch, ale po období rozmnožovania môžu hľadať potravu v malých rodinných skupinách. Chachalacas sú videné pri hľadaní potravy, hniezdení a lietaní v hlučných skupinách. Cracidy vo všeobecnosti zbierajú ovocie z konárov rodiacich stromov alebo si na zemi hľadajú popadané ovocie. Niektoré cracids majú orezaný alebo expandovateľný pažerák na skladovanie potravy pri hľadaní potravy. Môžu sa prehltnúť malé kamienky („štrk“), o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú pri trávení potravy. Mnoho kracidov ľahko behá po konároch stromov a pri pohybe smerom ku korunám stromov skáču z vetvy stromu na vetvu stromu. Z korún stromov môžu kraidy lietať alebo sa kĺzať alebo trepotať na iné miesta. Kracidy môžu vyskočiť priamo nahor alebo švihnúť hlavou, keď sú znepokojení alebo nervózni.(Campbell a Lack, 1985; Delacour a Amadon, 1973; Stiles a Skutch, 1991)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • saltatorial
  • súmraku
  • pohyblivý
  • sedavý
  • územné
  • Sociálna

Komunikácia a vnímanie

Niektorí kracidi majú pestrofarebnú kožu na tvári alebo krku alebo ozdoby, ako sú laloky, prilby alebo hrebene. Sfarbenie týchto častí sa môže líšiť v závislosti od chovu a môže hrať úlohu pri výbere partnera.

Kruté vokalizácie môžu byť hlasné a chrapľavé, pískanie alebo dunenie. Prítomnosť dlhej slučkovej priedušnice alebo vzduchových komôr umiestnených v krku môže zosilniť objem vokalizácie. Chachalaca vokalizácie sú opísané ako chrapľavé a chóry chachalacas možno počuť najčastejšie za úsvitu alebo súmraku. Currasows môžu vokalizovať vrčaním alebo dlhým tichým dunením. Vokalizácie Guanu možno charakterizovať ako pískanie.



Počas hniezdenia niektoré kracidy vydávajú počuteľné zvuky kmitaním krídel. Zvuky boli opísané ako bubnovanie, rachotenie alebo bzučanie. Tieto zvuky vznikajú, keď vtáky lietajú z koruny stromu na korunu stromu a sú najčastejšie počuť za úsvitu alebo súmraku.(Campbell a Lack, 1985; Delacour a Amadon, 1973; Stiles a Skutch, 1991)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Iné komunikačné režimy
  • zborov
  • vibrácie
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • vibrácie
  • chemický

Potravinové návyky

Kracidy sú charakterizované ako plodožravé, ale je známe, že jedia iný rastlinný materiál a malé zvieratá. Iný rastlinný materiál zahŕňa: listy, semená a kvety. Medzi bezstavovce, ktoré požierajú kracidy, patria: červy, suchozemské slimáky a kraby, pavúky, stonožky, mnohonôžky, chrobáky, mravce, termity, mory, vážky, kobylky a šváby. Cracidy sa živia aj malými stavovcami vrátane: žiab, hadov, hniezdiacich vtákov a malých hlodavcov. Bolo tiež zaznamenané, že kracidy konzumujú vajcia holubov, kolibríkov a tinamov.(Campbell a Lack, 1985; Delacour a Amadon, 1973; Santamaria a Franco, 2000; Stiles a Skutch, 1991)



  • Primárna diéta
  • bylinožravec
    • frugivore

Predátorstvo

Medzi predátorov kracidov patria hady (podradhady), líšky (rodinaCanidae), divoké mačky (Puma), divé psy (Canis lupus familiaris) a dravce (objFalconiformes).(Delacour a Amadon, 1973)

Úlohy ekosystémov

Cracidy zohrávajú dôležitú úlohu v ekosystéme ako rozprašovače semien a predátori semien. Dôležitým ukazovateľom kvality biotopu sú aj kracidy.(IUCN, 2003; Santamaria a Franco, 2000)

  • Vplyv na ekosystém
  • rozptyľuje semená

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Ľudia lovia cracids pre jedlo alebo obchod. Kracidy sa stávajú dôležitým druhom pre priemysel ekoturistiky.(Delacour a Amadon, 1973; IUCN, 2003; Santamaria a Franco, 2000)

  • Pozitívne vplyvy
  • jedlo
  • ekoturizmu

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky Cracidov na ľudí.

Stav ochrany

Červený zoznam ohrozených druhov IUCN zahŕňa celkovo 23 druhov kracivín. Jeden druh, Alagoas curassow (Mita mita), je vo voľnej prírode vyhynutý. Tri druhy sú uvedené ako „kriticky ohrozené“ (kurassow modrozobý (Crax alberti); bielokrídlý guan (Penelope albipennis); Trinindad piping guan (Pipile pipile). Medzi hlavné hrozby patrí strata biotopov a lov.(2003 IUCN, 2003; Collar a kol., 1994)

  • Červený zoznam IUCN[odkaz]
    Nehodnotené

Prispievatelia

Laura Howard (autor), Animal Agents, Alaine Camfield (editor), Animal Agents.