Coturnix ypsilophorahnedá prepelica

Od Janice Pappasovej

Geografický rozsah

V Austrálii sa hnedé prepelice nachádzajú pozdĺž východného pobrežia a na extrémnom severe. Vyskytujú sa aj na Novej Guinei, Tasmánii a ako vzácne miesto na Fidži. Boli predstavené aj na Novom Zélande (Alderton, 1992; Heather a Roberson, 1997).(Alderton, 1992; Heather a Robertson, 1997)

  • Biogeografické regióny
  • austrálsky
    • natívny
  • oceánske ostrovy
    • zavedené

Habitat

Prepelice hnedé sú suchozemské, tropické a mierne druhy. Vyžadujú stanovište s primeranou pokrývkou (Alderton, 1992) a uprednostňujú trávnaté porasty, vlhké lúky a vo všeobecnosti ťažkú ​​pokrývku, ale našli sa aj v ornej pôde. Budú žiť v blízkosti potokov alebo močiarov, ale v prípade silných zrážok vyhľadávajú vyššie položené miesta. Na Novej Guinei bola prepelica hnedá nájdená v nadmorskej výške 3600 m na alpských pastvinách (Johnsgard, 1988).(Alderton, 1992; Johnsgard, 1988)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky
  • hory
  • Mokrade
  • močiar
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • poľnohospodárska
  • Prevýšenie rozsahu
    3600 (výška) m
    11811,02 (vysoká) ft

Fyzický popis

Prepelice hnedé sú 18 cm dlhé (Alderton, 1992) a vážia 75 až 92 g. Dĺžka krídel je 82 až 109 mm pre samcov a 82 až 103 mm pre samice. Dĺžka chvosta u oboch je 43 až 51 mm (Johnsgard, 1988).



Samce aj samice sú od temene po chrbát tmavohnedé. Na krídlach sú slabé belavé a čierne pruhy. Prsia a brucho sú zlatohnedej až žltohnedej farby; čierne vodorovné znaky samca nie sú také výrazné ako u samice. Samec má po stranách hlavy tmavohnedú farbu s malou žltohnedou oblasťou na hrdle. Samica má na hrdle väčšiu škvrnu krémovej až bledožltej farby so svetlejšou hnedou po stranách hlavy (Alderton, 1992). Boky a spodná časť sú zatarasené a sú viditeľné zblízka (Johnsgard, 1988).(Alderton, 1992; Johnsgard, 1988)

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • Hmotnosť rozsahu
    75 až 92 g
    2,64 až 3,24 oz
  • Priemerná dĺžka
    18 cm
    7,09 palca

Rozmnožovanie

V súčasnosti nemáme informácie o systémoch párenia tohto druhu.



Znášanie vajec nastáva na konci obdobia vlhka (Alderton, 1992). V juhovýchodnej Austrálii je to od októbra do decembra a v severných tropických oblastiach od januára do mája (Johnsgard, 1988).

V Austrálii sa na znášku znesie sedem až jedenásť vajec. Na Novej Guinei znáška pozostáva zo štyroch až šiestich vajec (Johnsgard 1988). V zajatí znesie desať až 18 vajec na znášku (Alderton 1992). Každé vajce má rozmery približne 30 x 23,6 mm a hmotnosť 9,2 g (Johnsgard 1988).(Alderton, 1992; Johnsgard, 1988)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • interné
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Plemeno hnedej prepelice ročne.
  • Chovateľská sezóna
    Október až december v južnej Austrálii, január až máj v severných tropických oblastiach.
  • Rozsah vajec za sezónu
    4 až 18

Kurčatá hnedej prepelice sú prekociálne.(Johnsgard, 1988)



  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • predkociálny
  • predhnojenie

Životnosť/dlhovekosť

V súčasnosti nemáme informácie o životnosti/dlhovekosti tohto druhu.

Správanie

Pri spláchnutí budú hnedé prepelice lietať pod malým uhlom, pričom ich hnedasté sfarbenie je vidieť zhora aj zdola (Johnsgard, 1988).(Johnsgard, 1988)

  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • pohyblivý

Home Range

V súčasnosti nemáme informácie o domovskom areáli tohto druhu.



Komunikácia a vnímanie

Zvyčajné volanie pre hnedú prepelicu je pískanie vrany vyslovované ako „tu-whee“ alebo „gop-warr“, ktoré stúpa s natiahnutou druhou slabikou. Keď hnedá prepelica spláchne z úkrytu, vysloví chichotavé volanie (Johnsgard, 1988).(Johnsgard, 1988)

  • Komunikačné kanály
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Prepelica hnedá konzumuje semená trávy a buriny a inú rastlinnú hmotu podobnú zrnu (Johnsgard, 1988).(Johnsgard, 1988)



  • Primárna diéta
  • bylinožravec
    • zrnožravec
  • Rastlinné potraviny
  • semená, obilniny a orechy

Predátorstvo

V súčasnosti nemáme informácie o predácii tohto druhu.

Úlohy ekosystémov

Prepelice hnedé majú vplyv na vegetáciu, ktorú jedia.

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Prepelice hnedé možno nájsť vo voliérach.

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky prepelice hnedej na človeka.

Stav ochrany

Hoci došlo k nárastu niektorých typov vhodných biotopov pre prepelicu hnedú, ako sú strniskové polia, odvodňovanie mokradí ničí ich biotop. Celkovo sa populácie prepelice hnedej znižujú, pretože čelia čistej strate biotopu (Johnsgard, 1988). Tento druh nie je uvedený v zozname IUCN ani CITES.(Johnsgard, 1988)

Ostatné komentáre

Rozoznáva sa množstvo poddruhov prepelice hnedej. Oni sú:Coturnix ypsilophora ypsilophora,C. a. australis,C. a. queenslandicus,C. a. cervinus,C. a. dogwa,C. a. plumbeus,C. a. saturátor,C. y. mafulu,C. a. lamonti,C. a. monticola,C. a. pallidioraC. a. raaltenii(Johnsgard, 1988).

Dôkazy DNA to ukazujúCoturnix ypsilophora australisje celkom odlišný odCoturnix; teda vzkriesenie predtým akceptovaného roduCoturnixmôže byť zaručené (Johnsgard, 1988).(Johnsgard, 1988)

Prispievatelia

Alaine Camfield (editor), Animal Agents.

Janice Pappas (autor), University of Michigan-Ann Arbor.