Coturnix japonská prepelica japonská

Od Janice Pappasovej

Geografický rozsah

Vo všeobecnosti táto prepelica obýva časti Ruska (Johnsgard 1988) a východnej Ázie vrátane Japonska, Kórey a Číny (Hoffmann 1988), ako aj Indie (Finn 1911). Zimuje v Číne, juhovýchodnej Ázii, na extrémnom severozápadnom pobreží Afriky a v subsaharskom pásme severne od Konga a vrátane údolia rieky Níl od Egypta po Keňu. Malá populácia bola nájdená v Angole. Rasy tejto prepelice sa vyskytujú v Keni, Tanzánii, Malawi na juh po Južnú Afriku, Mozambiku a Namíbii, ako aj v častiach Madagaskaru. Táto prepelica sa môže rozmnožovať v častiach Európy, Turecka a strednej Ázie až po časti Číny (Alderton 1992).

  • Biogeografické regióny
  • orientálne
    • natívny

Habitat

Tieto prepelice sa vyskytujú na trávnatých poliach, na brehoch riek alebo na ryžových poliach (Takatsukasa 1941).



  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky

Fyzický popis

Prepelica japonská je vzhľadom podobná prepelici európskej, Coturnix coturnix. Celkovo sú tmavo hnedé s melírovaným melírovaním hore a svetlejšie hnedé dole. Nad okom na strane hlavy majú belavý pásik. Nohy sú oranžovo-sivé až ružovo-sivé rovnako ako zobák (Hoffmann 1988). Na rozdiel od samcov, samiciam zvyčajne (ale nie vždy) chýba rufózne sfarbenie na prsiach a čierne škvrny alebo znaky na hrdle (Johnsgard 1988).



Existujú variácie vo farbe peria. Niektoré vtáky sú belavé až žltkasté s rufovitým až gaštanovým melírovaním. Iné majú veľmi tmavohnedý vzhľad s malým alebo žiadnym škvrnitosťou. Okrem toho existujú zlatohnedé odrody vyšľachtené v zajatí (Hoffmann 1988).

Veľkosť krídel u samcov a samíc je podobná v rozmedzí od 92 do 101 mm. Samce aj samice majú chvosty podobnej veľkosti v rozmedzí od 35 do 49 mm na dĺžku (Johnsgard 1988).



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Priemerná hmotnosť
    90 g
    3,17 unce
  • Priemerná hmotnosť
    115 g
    4,05 unce
    AnAge

Rozmnožovanie

Rovnako ako u iných prepelíc sa vajcia znášali rýchlosťou jedno za deň (Lambert 1970), pričom na znášku bolo 7 – 14 vajec (Hoffmann 1988). Priemer vajíčka je 29,8 x 21,5 mm a jeho hmotnosť je 7,6 g (Johnsgard 1988). Inkubačný čas je 19-20 dní (Lambert 1970), hoci veľkosť znášky súvisí so zemepisnou šírkou a dĺžkou fotoperiódy. V Japonsku je veľkosť znášky 5-8 vajec, zatiaľ čo v Rusku je veľkosť znášky 5-9 vajec (Johnsgard 1988). Kurčatá sa považujú za dospelé a schopné párenia po štyroch týždňoch (Hoffmann 1988).

Obdobie rozmnožovania sa líši v závislosti od miesta. V Rusku sezóna začína koncom apríla a pokračuje do začiatku augusta. V Japonsku hniezdenie prebieha od konca mája a zvyčajne končí v auguste. Zriedkavo sa vajíčka môžu nachádzať v hniezdach v septembri (Johnsgard 1988).

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • vajcorodý
  • Priemerný čas do vyliahnutia
    17 dní
    AnAge
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    Pohlavie: žena
    63 dní
    AnAge
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    Pohlavie muž
    52 dní
    AnAge

Životnosť/dlhovekosť

  • Priemerná životnosť
    Stav: zajatie
    6 rokov
    AnAge

Správanie

Zo štúdií japonských prepelíc chovaných v zajatí bolo u samcov rozpoznaných sedem rôznych prejavov a hovorov. Tri z týchto hovorov boli pozorované aj u žien (Johnsgard 1988). Volanie tejto prepelice pozostáva z „hlbokých dutých zvukov, ktoré sa niekoľkokrát v rýchlom slede opakujú“ (Finn 1911). Mužské volanie sú zvyčajne tri noty. Samica vysloví „dlhý“ hovor, ktorý upozorní samca na jej vnímavosť ku kopulácii (Johnsgard 1988). Okrem toho sa tieto prepelice zapájajú do kŕmenia na dvorenie. Samec bude držať v zobáku malého červíka a vydá tiché krákanie. Samica sa priblíži k samcovi a vezme malého červíka na jedenie. Samec sa potom pokúša o kopuláciu so samicou (Lambert 1970).



Táto prepelica a jej európsky náprotivok sú sťahovavé.Coturnix japonskýbude na leto migrovať do Indie (Fín 1911), severného Japonska a Kórey (Hoffmann 1988). Zimujú v juhovýchodnej Číne, Hainane, Taiwane a južnom Japonsku. Ich migrácia zahŕňa 400-1000 km, čo je pozoruhodné pre vtáka, ktorý nie je známy svojou schopnosťou lietať (Hoffmann 1988). Celkovo ich migračná trasa sleduje severojužný vzor (Johnsgard 1988).

  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • pohyblivý

Komunikácia a vnímanie

  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Tieto prepelice jedia veľa druhov semien tráv, vrátane pannicum a bieleho prosa. Ich strava pozostáva z vyššieho stupňa bielkovín ako prepelice maľované, pretože tieto prepelice jedia viac malých červov a lariev hmyzu. V lete budú vyhľadávať a jesť najmä rôzne druhy hmyzu a malých bezstavovcov (Johnsgard 1988). Okrem toho jedia krupicu, najmä samice znášajúce vajíčka (Lambert 1970).

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Tieto prepelice a ich vajcia poskytujú potravu pre ľudí (Hoffmann 1988). Japonské prepelice sa často vyskytujú aj vo voliérach.



Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky tohto vtáka na ľudí.

Stav ochrany

Vďaka svojmu širokému rozmnožovaniu sa táto prepelica považuje za relatívne bezpečnú pri udržiavaní svojich populácií v prirodzených biotopoch (Johnsgard 1988).



Ostatné komentáre

Táto prepelica úzko súvisí s prepelicou európskou, Coturnix coturnix. V zajatí sa tieto prepelice krížia (Harper 1986) a produkujú plodné hybridy (Johnsgard 1988).Coturnix japonskýbola domestikovaná približne od 13. storočia (Hoffmann 1988). V ich prirodzenom prostredí,Coturnix japonskýa C. coturnix sa nezistilo, že by sa krížili v oblastiach, kde sú sympatrické. Hoci sa tieto dve formy považujú za stredné štádium speciácie, stále si vyžadujú označenie ako dva samostatné druhy (Johnsgard 1988).

Prispievatelia

Janice Pappas (autor), University of Michigan-Ann Arbor.