Prepelica Coturnix delegorgueiharlekýn

Od Janice Pappasovej

Geografický rozsah

Prepelice Harlekýny sa nachádzajú v Keni, Ugande (Jackson, 1926), na východ od Pobrežia Slonoviny a v južnej Afrike (Clancy, 1967; Alderton, 1992) s výnimkou povodia Konga a Namíbie (Johnsgard, 1988). Nachádzajú sa aj na väčšine územia Madagaskaru (Johnsgard, 1988).(Alderton, 1992; Clancy, 1967; Jackson, 1926; Johnsgard, 1988)

  • Biogeografické regióny
  • etiópsky
    • natívny

Habitat

Tieto prepelice sú tropické suchozemské druhy, ktoré obývajú otvorené pastviny (Jackson, 1926; Alderton, 1992). Ich biotop, a teda aj distribúcia je obmedzený zalesnenými oblasťami (Kuz'mina, 1992). Tieto prepelice však budú obývať kultivované oblasti (Clancy, 1967).(Alderton, 1992; Clancy, 1967; Jackson, 1926; Kuz'mina, 1992)



  • Regióny biotopov
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • poľnohospodárska

Fyzický popis

Samce prepelice harlekýnovej majú čiernobielu tvárovú masku, čiernu hruď lemovanú perím sfarbenej do rufúsa, čierne brucho a slabiny sfarbenej do rufov. Samice majú slabý čierny náhrdelník, hnedo škvrnité brucho a slabo sfarbené boky (Jackson, 1926; Trollope, 1966). Tieto prepelice majú dĺžku od 16 (Alderton, 1992) do 20 cm (Jackson, 1926) a vážia 57 až 71 g.(Alderton, 1992; Jackson, 1926; Trollope, 1966)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • Hmotnosť rozsahu
    57 až 71 g
    2,01 až 2,50 oz
  • Dĺžka rozsahu
    16 až 20 cm
    6,30 až 7,87 palca

Rozmnožovanie

Prepelica harlekýna vystavuje to, čo sa nazýva tidbitting, pričom samec ponúka samici hmyz. Samec tiež mierne zdvihne krídla a prenasleduje samicu (Trollope, 1966). Samce sú voči sebe agresívne v rámci prípravy na obdobie rozmnožovania (Clancy, 1967). Párové puto medzi mužmi a ženami je veľmi silné (Johnsgard, 1988).(Clancy, 1967; Johnsgard, 1988; Trollope, 1966)

  • Systém párenia
  • monogamný

Prepelica harlekýn hniezdo na zemi v škrabance lemované burinou. Hniezdo je zvyčajne ukryté v trávnatej vegetácii (Trollope, 1966; Clancy, 1967).



Sliepka znáša od troch (Alderton, 1992) do deviatich vajec v znáške (Jackson, 192; Trollope, 1966). Vajíčka sú svetlohnedej alebo krémovej až olivovohnedej farby so silnými červenohnedými, tmavogaštanovými alebo fialovohnedými znakmi a sú 27 až 31 mm dlhé a 22 až 25 mm široké (Jackson, 1926; Trollope, 1966). Inkubácia trvá 17 až 18 dní (Clancy, 1967; Alderton, 1992). Sliepka môže zniesť dve až tri znášky za sezónu (Alderton, 1992).

V južnej Afrike sa tieto prepelice rozmnožujú od októbra do marca, najviac sa rozmnožujú koncom decembra až januára. Dážď je hlavným faktorom, ktorý riadi obdobie rozmnožovania (Clancy, 1967; Alderton, 1992).(Alderton, 1992; Clancy, 1967; Jackson, 1926; Trollope, 1966)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Tieto prepelice sa rozmnožujú ročne a môžu mať dve alebo tri znášky za rok.
  • Chovateľská sezóna
    Rozmnožovanie prebieha od októbra do marca.
  • Rozsah vajec za sezónu
    3 až 9
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    17 až 18 dní

Kurčatá sú prekociálne, majú žltkastú farbu s hustými tmavohnedými pruhmi a chová ich samica. V trinástich dňoch sa dokážu samé škrabať po potrave a v pätnástich dňoch sa budú kúpať v prachu (Trollope, 1966).(Trollope, 1966)



  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • predkociálny
  • predhnojenie
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • chrániacich
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

V súčasnosti nemáme informácie o životnosti/dlhovekosti tohto druhu.

Správanie

Prepelice Harlekýny sú sťahovavé v najsevernejšej a južnej časti ich areálu (Clancy, 1967; Johnsgard, 1988; Alderton, 1992).(Alderton, 1992; Clancy, 1967; Johnsgard, 1988)

  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • pohyblivý
  • sťahovavý

Home Range

V súčasnosti nemáme informácie o domovskom areáli tohto druhu.



Komunikácia a vnímanie

Keď sú od seba izolovaní, samci a samice budú na seba volať. Muži vyslovujú nahlas „whit-whit-wheet, whit-whit-whit“ a ženy odpovedajú „quick-ic“ alebo „queet-ic“ (Trollope, 1966). Keď sa spláchne z úkrytu, ozve sa piskľavé „kree“ (Clancy, 1967).(Clancy, 1967; Trollope, 1966)

  • Komunikačné kanály
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Prepelica Harlekýna jedia rôzne semená buriny a trávy, vrátane zmiešaných prosa a žalúdku (Trollope, 1967) a výhonkov a listov rastlín (Clancy, 1967). Jedia tiež malé červy, hmyz a ich larvy (ako sú biele červy, červy a múčne červy) (Trollope, 1966) a malé suchozemské mäkkýše (Clancy, 1967).(Clancy, 1967; Trollope, 1966; Clancy, 1967; Trollope, 1966; Clancy, 1967; Trollope, 1966; Clancy, 1967; Trollope, 1966)



  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • hmyzožravec
    • mäkkýšožravec
  • bylinožravec
    • folivore
    • zrnožravec
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • mäkkýše
  • suchozemské červy
  • Rastlinné potraviny
  • listy
  • semená, obilniny a orechy

Predátorstvo

V súčasnosti nemáme informácie o predácii tohto druhu.

Úlohy ekosystémov

Prepelica harlekýnová ovplyvňuje rastliny, ktoré jedia, aj korisť, ktorou sa živia.

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Prepelica Harlekýna konzumuje semená buriny a pomáha predchádzať rastu nežiaducich rastlín.

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky prepelice harlekýnskej na ľudí.

Stav ochrany

Prepelice harlekýnské nie sú uvedené v zozname IUCN ani CITES.

Ostatné komentáre

Prepelice harlekýnské boli prvýkrát chované v zajatí D. Seth-Smithom v roku 1906 v Anglicku (Hopkinson, 1926; Trollope, 1966).(Hopkinson, 1926; Trollope, 1966)

Prispievatelia

Alaine Camfield (editor), Animal Agents.

Janice Pappas (autor), University of Michigan-Ann Arbor.