Coturnix coturnix prepelica obyčajná

Od Janice Pappasovej

Geografický rozsah

Tieto sťahovavé prepelice (Hoffmann, 1988; Alderton, 1992) majú hniezdny areál v Európe, Turecku a strednej Ázii až po Čínu. Zimujú v Indii, Číne, juhovýchodnej Ázii, na extrémnom severozápadnom pobreží Afriky a v iných častiach Afriky, vrátane subsaharského pásma v strednej Afrike, v údolí rieky Níl od Egypta po Keňu a Angolu. Africké rasy existujú v Keni, Tanzánii, Malawi na juh po Namíbiu, Južnú Afriku a Mozambik, ako aj v niektorých častiach Madagaskaru (Alderton, 1992).(Alderton, 1992; Hoffmann, 1988)

  • Biogeografické regióny
  • palearktickej
    • natívny
  • orientálne
    • natívny
  • etiópsky
    • natívny

Habitat

Prepelice obyčajné sú suchozemské, mierne a tropické vtáky. Pasienky sú všeobecným biotopom prepelice obyčajnej. Uprednostňuje sa hustá, vysoká vegetácia, pričom sa vyhýbajte okrajom lesov a živým plotom. Obrábané polia ozimnej pšenice, ďateliny a malých obilnín sa využívajú aj ako hniezdna pokrývka (Johnsgard, 1988).(Johnsgard, 1988)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • poľnohospodárska

Fyzický popis

Prepelica obyčajná je dlhá približne 17,5 cm (Alderton, 1992) a váži 70 až 155 g. Dĺžka krídel samcov je 110 až 115 mm a 107 až 116 mm u samíc. Chvost meria 31 až 38 mm pre mužov a 36 až 44 mm pre ženy (Johnsgard, 1988).(Alderton, 1992; Johnsgard, 1988)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Hmotnosť rozsahu
    70 až 155 g
    2,47 až 5,46 oz
  • Priemerná dĺžka
    17,5 cm
    6,89 palca
  • Priemerná rýchlosť bazálneho metabolizmu
    0,891 wattu
    AnAge

Rozmnožovanie

Párové väzby prepelíc obyčajných môžu byť veľmi silné (Johnsgard, 1988). Samce prichádzajú do chovných oblastí skôr ako samice. Pred územným volaním vydávajú hlasné, hlasité „vrčanie“. Keď samice dorazia, vyhľadajú miesto hniezda a potom odpovedia na volanie samca „volaním príťažlivosti“, čo je „whic! whic-ic' alebo ' whit-whit'tit.' Miestny samec na tomto území sa potom zapojí do „kruhového zobrazenia“ pre samicu tak, že mu nahrnie perie na hrdle a na prsiach, jeho krídlo najbližšie k samici padne k zemi a tancuje v kruhu okolo samice, pričom vydáva jemné tóny. . Samce sa tiež zapoja do lahôdok. Samica odpovedá „pozvaním“ tesne pred kopuláciou (Johnsgard, 1988).(Johnsgard, 1988)

  • Systém párenia
  • monogamný

Prepelica obyčajná si stavia hniezda v tráve. V Európe je obdobie rozmnožovania od polovice mája do konca augusta; v Afrike sa rozmnožovanie vyskytuje od septembra do marca, hoci v Keni sa rozmnožujú počas vlhkého obdobia, od januára do februára. Prepelica obyčajná môže mať až tri znášky za sezónu (Johnsgard, 1988).



Vajcia sú čisto biele a majú dĺžku približne 2,5 cm alebo o niečo väčšie (Hoffmann, 1988). Vážia približne 8,5 g (Johnsgard, 1988). Rovnako ako u mnohých prepelíc,Coturnixsú plodné vrstvy (Hoffmann, 1988). Prepelica obyčajná v Európe znáša 8 až 13 vajec na znášku. V Afrike znáška pozostáva zo 6 až 12 vajec; väčší počet však môže odrážať znášanie dvoch samíc (Johnsgard, 1988). Inkubačná doba je 17 až 20 dní (Johnsgard, 1988; Alderton, 1992).

Mladé prepelice sú schopné lietať, keď majú jedenásť dní (Johnsgard, 1988; Alderton, 1992).(Alderton, 1992; Hoffmann, 1988; Johnsgard, 1988)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • interné
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Prepelica obyčajná sa množí raz ročne a môže mať až tri znášky za sezónu.
  • Chovateľská sezóna
    V Európe od mája do augusta. V Afrike od septembra do marca (v niektorých častiach od januára do februára).
  • Rozsah vajec za sezónu
    6 až 13
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    17 až 20 dní

Prepelice obyčajné sú prekociálne.(Johnsgard, 1988)



  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • predkociálny
  • predhnojenie

Životnosť/dlhovekosť

V súčasnosti nemáme informácie o životnosti/dlhovekosti tohto druhu.

  • Priemerná životnosť
    Stav: zajatie
    11 rokov
    AnAge

Správanie

Prepelica obyčajná a prepelica japonská sa vydávajú na migráciu na veľké vzdialenosti. Prepelice nie staršie ako dva mesiace boli hlásené z oblastí Európy a severnej Afriky (Johnsgard, 1988). Prepelica obyčajná lieta v noci (Alderton, 1992).

Samce majú hniezdne územia, kde volajú a predvádzajú sa, aby prilákali samice (Johnsgard, 1988).(Alderton, 1992; Johnsgard, 1988)



  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • územné

Home Range

V súčasnosti nemáme informácie o domovskom areáli tohto druhu.

Komunikácia a vnímanie

Keď samček prepelice obyčajnej na hniezdnych územiach pred teritoriálnym volaním hlasno, ústne „zavrčí“. Samice reagujú na volanie samca 'volanie príťažlivosti', čo je 'wic! whic-ic' alebo ' whit-whit'tit.' Miestny samec na tomto území sa potom zapojí do „kruhového zobrazenia“ žene tak, že si nahrnie perie na hrdle a prsiach, jeho krídlo najbližšie k žene klesne k zemi a tancuje v kruhu okolo ženy, pričom vydáva jemné tóny. . Samice zavolajú „pozvanie“ tesne pred kopuláciou (Johnsgard, 1988).(Johnsgard, 1988)



  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Prepelica obyčajná vo všeobecnosti konzumuje vegetatívnu hmotu; ich príjem bielkovín je však vyšší ako u prepelice čínskej,Coturnix chinensis. Samice vyžadujú na rozmnožovanie stravu s vysokým obsahom bielkovín (Johnsgard, 1988). Konzumujú sa semená burín, zber obilnín a malý hmyz a ich larvy, vrátane chrobákov, chrobákov, mravcov, ucholakov a ortopérov (Johnsgard, 1988; Alderton, 1992).(Alderton, 1992; Johnsgard, 1988)

  • Primárna diéta
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • Rastlinné potraviny
  • semená, obilniny a orechy

Predátorstvo

V súčasnosti nemáme informácie o predácii tohto druhu.

Úlohy ekosystémov

Prepelica obyčajná má vplyv na rastliny a hmyz, ktorý jedia.

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Prepelica obyčajná a jej vajíčka poskytujú potravu pre ľudí. Sú to tiež bežné, obľúbené vtáky voliér.

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami
  • jedlo

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Prepelica obyčajná nemá nepriaznivý vplyv na človeka.

Stav ochrany

Prepelica obyčajná nie je uvedená v zozname IUCN ani CITES. Bol však zaznamenaný pokles miestnej populácie v dôsledku zmien biotopov a lovu (Johnsgard, 1988).(Johnsgard, 1988)

Ostatné komentáre

Coturnixboli zobrazené v egyptských hieroglyfoch, ktoré sa datujú okolo roku 5000 pred Kristom. (Hoffmann, 1988). Tieto prepelice boli chované v zajatí vo veľkých počtoch od 20. rokov 20. storočia (Hopkinson, 1926).

Sfarbenie je veľmi podobné japonskej prepelici,Coturnix japonský. Rozsahy týchto dvoch prepelíc sa prekrývajú a krížia sa; teda taxonomický stavC. coturnixaC. japonskánebola vyriešená (Johnsgard, 1988; Alderton, 1992).

Údaje o hybridizácii DNA to naznačujúCoturnixúzko súvisí sFrancolinusaAlectoris(Johnsgard, 1988).(Alderton, 1992; Hoffmann, 1988; Hopkinson, 1926; Johnsgard, 1988)

Prispievatelia

Alaine Camfield (editor), Animal Agents.

Janice Pappas (autor), University of Michigan-Ann Arbor.