Coturnix coromandelicarain prepelica

Od Janice Pappasovej

Geografický rozsah

Prepelice dažďové sa vyskytujú v Indii, na Srí Lanke a v Mjanmarsku.(Harper, 1986; Kuz'mina, 1992; Robbins, 1979)

  • Biogeografické regióny
  • orientálne
    • natívny
  • austrálsky
    • natívny

Habitat

Tieto prepelice sa nachádzajú v monzúnových oblastiach (Finn, 1911) a na otvorených pastvinách (Kuz'mina, 1992). Sú to suchozemské vtáky a sú prispôsobené tropickým oblastiam (Harper, 1986). Možno ich nájsť vo výškach 2000 až 2500 m v Himalájach (Johnsgard, 1988; Alderton, 1992).(Alderton, 1992; Finn, 1911; Harper, 1986; Johnsgard, 1988)



  • Regióny biotopov
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky
  • hory
  • Prevýšenie rozsahu
    2500 (výška) m
    8202,10 (vysoká) ft

Fyzický popis

Prepelice sú dlhé približne 15 cm (Robbins, 1979; Harper, 1986) až 16 cm (Alderton, 1992). Rozmery krídel samca a chvosta sú 93 až 96 mm a 29 až 32 mm. Krídla samíc sú 90 až 97 mm a ich chvosty 28 až 31 mm (Johnsgard, 1988). Samce majú čierne znaky na hrdle a ich perie na prsiach sú žltkasté s čiernymi pruhmi. Pruhovanie sa stáva škvrnou, keď vták rastie vekom (Finn, 1911). Samiciam tieto znaky chýbajú (Harper, 1986).(Alderton, 1992; Harper, 1986; Robbins, 1979)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • Dĺžka rozsahu
    15 až 16 cm
    5,91 až 6,30 palca

Rozmnožovanie

Párová väzba prepelice dažďovej je veľmi silná (Johnsgard, 1988).(Johnsgard, 1988)

  • Systém párenia
  • monogamný

K rozmnožovaniu dochádza počas vlhkého obdobia a závisí od miestnych zrážok. Prepelica sa vo všeobecnosti rozmnožuje od marca do októbra. Ich hniezda sú postavené v stojatých plodinách alebo tenkých trávach v nevystlaných dutinách v zemi (Finn, 1911) a niekedy sú skryté v kríkoch, nízkych kríkoch (Johnsgard, 1988) alebo tráve (Alderton, 1992).



Veľkosť spojky je zvyčajne štyri až šesť vajec, občas ich môže zniesť aj viac (Alderton, 1992). Niekedy viac ako jedna samica kladie vajíčka do jedného hniezda. Vajíčka majú rozmery približne 27,4 mm x 20,8 mm a hmotnosť 6,5 g (Johnsgard, 1988). Inkubácia zvyčajne trvá 16 (Alderton, 1992) až 17 dní (Robbins, 1979), ale môže trvať 18 až 19 dní (Johnsgard, 1988). Mláďatá zostávajú so svojimi rodičmi približne osem mesiacov (Johnsgard, 1988).(Alderton, 1992; Finn, 1911; Johnsgard, 1988; Robbins, 1979)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • interné
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Plemeno dažďovej prepelice ročne
  • Chovateľská sezóna
    marec až október
  • Rozsah vajec za sezónu
    4 až 6
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    16 (nízkych) dní
  • Priemerný čas do vyliahnutia
    19 dní
  • Priemerný čas na nezávislosť
    8 mesiacov

Inkubácia zvyčajne trvá 16 (Alderton, 1992) až 17 dní (Robbins, 1979) a môže trvať 18 až 19 dní (Johnsgard, 1988). Samce sa niekedy stávajú agresívnymi krátko po vyliahnutí kurčiat (Alderton, 1992). Uvádza sa, že samce pomáhajú samiciam pri starostlivosti o potomstvo. Kurčatá sú prekociálne a zostávajú so svojimi rodičmi približne osem mesiacov (Johnsgard, 1988).(Alderton, 1992; Johnsgard, 1988; Robbins, 1979)

  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • predkociálny
  • predhnojenie
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • chrániacich
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

V súčasnosti nemáme informácie o životnosti/dlhovekosti tohto druhu.



Správanie

Prepelice sú čiastočne sťahovavé, obľubujú napríklad monzúnové obdobie v Indii a Mjanmarsku. Svoje bydlisko si posúvajú podľa dažďa, odtiaľ pochádza aj ich spoločný názov (Finn, 1911).(Fín, 1911)

  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • pohyblivý
  • sťahovavý

Home Range

V súčasnosti nemáme informácie o domovskom areáli tohto druhu.

Komunikácia a vnímanie

Muži vyslovia volanie s dvoma tónmi, ktoré znie ako „trochu“ (Finn, 1911).(Fín, 1911)



  • Komunikačné kanály
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Prepelica požiera semená trávy a buriny, ako aj malý hmyz a larvy hmyzu (Finn, 1911; Johnsgard, 1988; Alderton, 1992).(Alderton, 1992; Finn, 1911; Johnsgard, 1988)

  • Primárna diéta
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • Rastlinné potraviny
  • semená, obilniny a orechy

Predátorstvo

V súčasnosti nemáme informácie o predácii tohto druhu.



Úlohy ekosystémov

Prepelice majú vplyv na rastliny a hmyz, ktorý jedia.

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Niekedy sa tieto prepelice chovajú vo voliérach.

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky prepelice dažďovej na človeka.

Stav ochrany

Prepelice nie sú uvedené v zozname IUCN ani Cites.

Ostatné komentáre

Prepelica dážďovka je známa aj ako prepelica čiernoprsá (Finn, 1911). Najskorší záznam o chove v zajatí je v Anglicku od Setha-Smitha (Finn, 1911) v roku 1903 (Hopkinson, 1926; Alderton, 1992).

Prepelica dážďovka úzko súvisí s prepelicou harlekýnovou,Coturnix delegorguei(Johnsgard, 1988).(Alderton, 1992; Finn, 1911; Hopkinson, 1926)

Prispievatelia

Alaine Camfield (editor), Animal Agents.

Janice Pappas (autor), University of Michigan-Ann Arbor.