Coturnix chinensis prepelica modroprsá alebo prepelica kráľovská (Tiež: prepelica modroprsá; prepelica kráľovská)

Od Janice Pappasovej

Geografický rozsah

Maľované prepelice a ich poddruhy sa nachádzajú v Indii, na Srí Lanke, v juhovýchodnej Číne, na Taiwane, na ostrove Hainan, v juhovýchodnej Ázii (vrátane Thajska, Mjanmarska a Vietnamu), na Filipínach, na Nikobarských ostrovoch, na Sumatre (Butler, 1897; Delacour, 1947; Harper, 1986; Hayes, 1992), Borneo a Sarawak (Smythies, 1981), Jáva, Celebes, Lombok, Sumba, Flores, Timorské ostrovy, Nová Guinea, severne až juhovýchodná Austrália (Butler, 1897; Delacour, 1947; Harper, 1986; Hayes, 1992) a až na východ na Madagaskar. Boli zavlečené na Maurícius a Réunion (Rutgers a Norris, 1970), ako aj na Guam (Mayr, 1945).(Butler, 1897; Delacour, 1947; Harper, 1986; Hayes, 1992; Mayr, 1945; Rutgers a Norris, 1970; Smythies, 1981)

  • Biogeografické regióny
  • palearktickej
    • natívny
  • orientálne
    • zavedené
    • natívny
  • etiópsky
    • zavedené
    • natívny
  • austrálsky
    • natívny

Habitat

Prepelice maľované sa nachádzajú vo vlhkých oblastiach, ako sú tie v mokradiach s trávou (Finn, 1911; Delacour a Mayr, 1946) a ryžových poliach v Dolnom Mjanmarsku a oblasti Bengálska v Indii (Finn, 1911) a Borneu (Smythies, 1981). ). Okrem toho boli nájdené až do výšky 1220 m vo vysočine Bornea (Smythies, 1981). Hniezdia na zemi v pasienkoch, ktoré môžu byť ohraničené močiarmi alebo inými mokraďami (Finn, 1911).(Delacour a Mayr, 1946; Finn, 1911; Smythies, 1981)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky
  • Mokrade
  • močiar
  • Prevýšenie rozsahu
    1200 (výška) m
    3937,01 (vysoká) ft

Fyzický popis

Tieto prepelice sú dlhé 12,5 cm (Harper, 1986) až 14 cm (Alderton, 1992) a vážia 28 až 40 g. Samica je väčšia ako samec (Harper, 1986). Dĺžka krídel je 65 až 78 mm pre mužov a 66 až 67 mm pre ženy. U mužov je dĺžka chvosta približne 25 mm (Johnsgard, 1988). Dĺžka chvosta u žien je o niečo dlhšia (Pappas, pers. obs.).



Prirodzená farba samca je tmavohnedá s bridlicovo modrosivým prsníkom, tmavo hrdzavo sfarbeným až gaštanovočerveným bruchom, čiernym hrdlom obklopeným bielym pásom a ohraničeným čiernym pásikom a čiernym pásom okolo očí (Finn, 1911 Harrison, 1973b). Svetlejšie odtiene hnedej môžu byť zreteľné v celom alebo vnútri krídlových perí v škvrnitom vzore. Samica si nezachováva modrošedú hruď, tmavé hrdzavé až gaštanovočervené brucho, ani čierne znaky samca. Má celkovo hnedú farbu s hrdzavohnedým bruškom a prsiami. Samce aj samice majú čierne zobáky, žlté až oranžovo sfarbené nohy a labky a krátky tmavohnedý chvost (Finn, 1911; Hachisuka, 1931; Delacour a Mayr, 1946; Harrison, 1965; Dewar, 1979).

V zajatí bolo vyšľachtených veľa farebných variácií. Najznámejšia je strieborná fáza. Medzi ďalšie farby patrí biela (nealbína), rôzne hnedé tóny a strakaté strieborno-sivé (Hayes, 1992).(Alderton, 1992; Delacour a Mayr, 1946; Dewar, 1979; Finn, 1911; Hachisuka, 1931; Harper, 1986; Harrison, 1965; Harrison, 1973b; Hayes, 1991; Pappas, 969; Johnpas, 1992; Johnpasgard



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samica väčšia
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • Hmotnosť rozsahu
    28 až 40 g
    0,99 až 1,41 oz
  • Dĺžka rozsahu
    12,5 až 14 cm
    4,92 až 5,51 palca

Rozmnožovanie

V súčasnosti nemáme informácie o systéme párenia tohto druhu.

Obdobie dažďov určuje obdobie rozmnožovania s ohľadom na geografickú polohu týchto prepelíc a ich poddruhov (Johnsgard, 1988).

Hniezdia na zemi v dutinách, ktoré sú vystlané trávou. Samice sú plodné nosnice vajec. Zvyčajne znášajú 6 až 14 (až 21) vajec na znášku. Vajíčka majú rozmery približne 24,5 mm x 19 mm (Harrison, 1973a; Johnsgard, 1988) a vážia okolo 5 g (Johnsgard, 1988). Majú olivovozelenú až hnedú farbu s tmavohnedými škvrnami/škvrnami po celom povrchu. Vzhľadom na veľkosť samice sú pomerne veľké. Samice sa len ťažko snažia udržať vajíčka v teple. Samce nepomáhajú pri kŕmení alebo odchove kurčiat (Harrison, 1973a). Inkubačná doba je od 16 (Alderton, 1992) do 19 dní (Robbins, 1973).



Novo vyliahnuté kurčatá majú veľkosť čmeliakov a zvyčajne majú hnedú farbu. V zajatí dospelé jedince iných farebných fáz, napríklad bielej, produkujú kurčatá sfarbené do žlta. Tieto prepelice majú prekociálnu povahu. Po mesiaci sú mláďatá dospelé a začnú sa páriť a znášať. Len vo veku niekoľkých týždňov kurčatá začínajú spievať.(Alderton, 1992; Harrison, 1973a; Johnsgard, 1988; Robbins, 1979)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • interné
  • vajcorodý
  • Chovateľská sezóna
    Obdobie rozmnožovania je diktované obdobím dažďov.
  • Rozsah vajec za sezónu
    6 až 21
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    6 až 14
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    16 až 19 dní
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    1 mesiac
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    1 mesiac

Samce nepomáhajú pri odchove alebo odchove kurčiat v prekociálnom veku (Harrison, 1973a). Inkubačná doba je od 16 (Alderton, 1992) do 19 dní (Robbins, 1973).

Maľované prepelice sa zapájajú do valcovania vajec. Používajú zobáky na gúľanie vajec pri chôdzi dozadu. Zbierajú vajcia do hniezda, ktoré boli znesené na iných miestach, alebo presúvajú vajcia na bezpečné miesto, ak sa hniezdo stane nevhodným (Harrison et al., 1965).(Alderton, 1992; Harrison, 1973a; Harrison a kol., 1965; Robbins, 1979)



  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • predkociálny
  • predhnojenie
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • chrániacich
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

V súčasnosti nemáme informácie o dĺžke života tohto druhu.

Správanie

Maľované prepelice možno nájsť v pároch a inokedy v zátokách. Pri tesnom kontakte sú samce voči sebe agresívne.



Tieto prepelice chodia s prikrčeným postojom a rýchlymi kývavými pohybmi hlavy. Keď zacítia hrozbu, prikrčia sa, aby sa dotkli zeme a vyslovia vysoký, rýchly výkrik. Pod chvostom je viditeľná gaštanovočervená. Toto je známe ako alarm prikrčiť sa a zavolať. Keď chcú byť agresorom, prepelica sa mierne prikrčí, s hlavou sklopenou a zobákom smerujúcim trochu nahor. V tejto polohe nie je viditeľné žiadne gaštanovočervené perie (Harrison, 1965).

Natierané prepelice zostanú čisté omývaním prachom. Sú to nesediace vtáky, ktoré sú zriedkavými letcami, pohybujú sa väčšinou po zemi (Seth-Smith, 1957; Alderton, 1992). Je pravdepodobnejšie, že ich budete počuť ako vidieť a je ťažké ich spláchnuť z krytu (Johnsgard, 1988).(Alderton, 1992; Harrison, 1965; Johnsgard, 1988; Seth-Smith, 1957)

  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • pohyblivý

Home Range

V súčasnosti nemáme informácie o domovskom areáli tohto druhu.

Komunikácia a vnímanie

Tieto prepelice komunikujú mnohými hovormi medzi pohlaviami. Jedným z najzaujímavejších je hláškovací hovor, pri ktorom samček zdvihne napríklad malého červíka, potom ho ponúkne samičke a súčasne vysloví krátke monotónne „pípnutia“. Samica mu láskavo vezme tento kúsok z jeho zobáka, aby ho zjedla (Harrison, 1965). V zriedkavých prípadoch samice vykonajú toto pochabé volanie pre muža (Pappas, 1996).

K páreniu dôjde, keď sa samec ukáže samici. Nafúkne hruď, stiahne krídla a bude sa hádzať pred ženou, ktorú chce súdiť. Vidno mu gaštanovočervené prsné perie (Harrision, 1965). Môže vydávať tlmené, tiché, štekavé zvuky (Pappas, pers. obs.).

Samce aj samice vydávajú hlasné spievanie s jedným tónom, keď sa navzájom nehľadia. Obaja vyslovia troj- alebo štvornôtovú vranu. Prepelica bude stáť vzpriamene, zobák sa natiahne nahor a zostupný tón bude znieť ako „quee-kee-kee“ (Harrison, 1965), „pip-it-kan“ alebo „pip, pit-it-kan“ s posledným poznámka krátke trvanie a klesajúca výška tónu (Smythies, 1981). Iba samci budú produkovať nízke, hučiace zvuky ako predohru plnohodnotnej trojnôtovej alebo štvornôtovej vrany. Prepelica sa prikrčí, načechrá si perie, mierne zdvihne krídla a vysloví tiché, chrapľavé „koraah“, zatiaľ čo jeho krk a hrdlo sú natiahnuté (Harrison, 1965). K tomuto hovoru dochádza, keď samica inkubuje vajíčka a samec navštevuje miesta v rozsahu svojho územia (Pappas, pers. obs.). Sliepka a kurčatá na seba vydávajú slabé vykúkavé zvuky, aby boli neustále v kontakte.(Harrison, 1965; Pappas, 1996; Smythies, 1981)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Prepelice maľované väčšinou jedia rôzne semená trávy, vrátane červeného, ​​bieleho a žltého prosa, chrapkáča, nigeru a semien repky. Budú jesť aj čerstvú zeleninu a inú vegetáciu. V obmedzenom množstve budú konzumovať aj malé červy a hmyz, vrátane termitov (Yealland, 1962; Smythies, 1981; Harper, 1986). Keď žijú v zajatí, samice vyžadujú dodatočný vápnik vo forme rozomletej lastúry ustríc alebo sépiového plášťa (Pappas, 1996).(Pappas, 1996; Smythies, 1981; Yealland, 1962)

  • Primárna diéta
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • suchozemské červy
  • Rastlinné potraviny
  • listy
  • semená, obilniny a orechy
  • ovocie

Predátorstvo

V súčasnosti nemáme informácie o predácii tohto druhu.

Úlohy ekosystémov

Maľované prepelice majú vplyv na vegetáciu a ich korisť.

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Vo včelstve sú tieto prepelice k dispozícii na štúdium, ako aj ako spoločnosť pre mnohých nadšencov vtákov na celom svete. Dokumentácia o týchto prepeliciach v ich prirodzenom prostredí je vzácna, pretože vo voľnej prírode ich videlo len málo ľudí. Štúdie o vtákoch chovaných v zajatí poskytli informácie o ich stravovacích návykoch, správaní, reprodukcii a iných aspektoch ich životnej histórie (Hayes, 1992).

Tieto prepelice poskytujú potravu mnohým národom vrátane tých z Ďalekého východu.(Hayes, 1992)

  • Pozitívne vplyvy
  • jedlo
  • výskum a vzdelávanie

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky maľovaných prepelíc na ľudí.

Stav ochrany

Tento druh prepelíc nie je uvedený v zozname CITES ani IUCN.

Ostatné komentáre

V západnom svete boli maľované prepelice prvýkrát dovezené do Anglicka v roku 1870. Zásluhy za prvé maľované prepelice narodené v zajatí sa pripisujú E.G.B. Meade-Waldo v roku 1898 (Meade-Waldo, 1898). Prvá domestikácia a chov osobou zo Spojených štátov môže zahŕňať import týchto vtákov z Guamu koncom 19. storočia až začiatkom 19. storočia (Mayr, 1945). Skoršie záznamy o maľovaných prepeliciach narodených v zajatí však zahŕňajú záznamy zo zoologickej záhrady v Amsterdame v roku 1842 a vo Francúzsku v roku 1873 (Hopkinson, 1926).

Bežný názov: Čínske maľované prepelice sú známe aj ako prepelica modroprsá, modrá prepelica, kráľovská prepelica (Finn, 1911) a ostrovná prepelica (McGregor, 1909). Niekedy názvy odkazujú skôr na poddruh alebo rasu ako na nomináciu.

Taxonómia: Vo včelstve sú tieto vtáky známe ako prepelica, hoci je to nesprávne pomenovanie. Pravé gombíkové prepelice sú členmi ráduGruiformes, rodinaTurnicidaea rodTurnix. Sú morfologicky a správaním odlišné od čínskych maľovaných prepelíc, ​​hoci ich geografické rozsahy sa prekrývajú.

Rozoznáva sa množstvo poddruhov. ZahŕňajúCoturnix chinensis chinensis,C. c. trinkutensis,C. c. palmeri,C. c. lineata,C. c. minimá,C. c. lineatula,C. c. očarujúce,C. c. novaeguinea,C. c. papuensis,C. c. obojkyaC. c. australis(Johnsgard, 1988).

Doplňujúce informácie: Najmenšia z prepelíc starého sveta. Legenda hovorí, že tieto malé prepelice používali čínski cisári približne v roku 3000 pred Kristom ako ohrievače rúk. Keď to nebolo potrebné, ustúpili do manžety alebo časti cisárskeho rukáva.(Finn, 1911; Hopkinson, 1926; Johnsgard, 1988; Mayr, 1945; McGregor, 1909; Meade-Waldo, 1898)

Prispievatelia

Alaine Camfield (editor), Animal Agents.

Janice Pappas (autor), University of Michigan-Ann Arbor.