Coturnix adansonii Africká modrá prepelica (Tiež: modrá prepelica)

Od Janice Pappasovej

Geografický rozsah

V Afrike sa tieto prepelice pohybujú od Sierry Leone po Etiópiu na juh po Zambiu, Cape Province a Natal (Rutgers a Norris, 1970; Johnsgard, 1988), potom na východ do Kene (Jackson, 1926). Chýbajú v povodí Konga a iných suchých oblastiach (Rutgers a Norris, 1970; Johnsgard, 1988). Tieto prepelice sa považujú za čiastočne sťahovavé (Jackson, 1926; Clancy, 1967).(Clancy, 1967; Jackson, 1926; Johnsgard, 1988; Rutgers a Norris, 1970)

  • Biogeografické regióny
  • etiópsky
    • natívny

Habitat

Africká prepelica modrá obýva suchozemské pastviny a kultivované oblasti (Jackson, 1926) v tropických oblastiach. Konkrétne sa vyskytujú v pároch v bujných trávach na hraniciach riek (Clancy, 1967), vlhkých trávnatých alebo močaristých oblastiach (Johnsgard, 1988), trávnatých pláňach a lúkach a burinných porastoch na poliach a záhradách obrábaných ladom (Clancy, 1967).(Clancy, 1967; Jackson, 1926; Johnsgard, 1988)



  • Regióny biotopov
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky
  • Mokrade
  • močiar
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • poľnohospodárska

Fyzický popis

Africké modré prepelice sú dlhé 14 až 16,5 cm. Dĺžka krídel pre mužov je 78 až 82 mm a 80 až 84 mm pre ženy. Dĺžka chvosta je 26 až 32 mm u samcov a 29 až 31 mm u samíc (Clancy, 1967; Johnsgard, 1988).



Vo všeobecnosti sa tieto prepelice veľmi podobajúCoturnix chinensis, okrem toho, že samcom chýba gaštanové sfarbenie zospodu a samici chýbajú ťažšie čierne pruhy na kryte krídel (Johnsgard, 1988). Samec má hnedú hlavu, líca a boky hlavy (Rutgers a Norris, 1970). Výrazná modrastá farba je zrejmá, keď je samec splachovaný z krytu. Ako sC. chinensis, samičke chýbajú biele a čierne znaky hrdla, sivé pod nimi a gaštanové sfarbenie na bokoch (Johnsgard, 1988).(Clancy, 1967; Johnsgard, 1988; Rutgers a Norris, 1970)

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • Hmotnosť rozsahu
    43 až 44 g
    1,52 až 1,55 oz
  • Dĺžka rozsahu
    14 až 16,5 cm
    5,51 až 6,50 palca

Rozmnožovanie

V súčasnosti nemáme informácie o systéme párenia tohto druhu.



Obdobie rozmnožovania prebieha počas dlhšieho časového obdobia v závislosti od teploty a zrážok (Johnsgard, 1988). Napríklad v Južnej Afrike je obdobie rozmnožovania december až apríl (Jackson, 1926; Johnsgard, 1988), zatiaľ čo v Ugande je to od mája do júla (Johnsgard, 1988).

Hniezdo pozostáva z škrabancov na zemi v burine alebo tráve vystlanej trochou listov alebo koreňov trávy (Clancy, 1967). Spojky sú od šiestich (Jackson, 1926) do deviatich vajec, ktoré sú olivovozelené alebo svetložltohnedé a sú neškvrnité a drsnej štruktúry. Vajcia s hrubou škrupinou sú 24 až 29 mm dlhé a 19 až 21 mm široké (Clancy, 1967). Vážia približne 4,5 g. Inkubačná doba je 16 dní (Johnsgard, 1988).(Clancy, 1967; Jackson, 1926; Johnsgard, 1988; Clancy, 1967; Jackson, 1926; Johnsgard, 1988; Clancy, 1967; Jackson, 1926; Johnsgard, 1988)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • interné
  • vajcorodý
  • Chovateľská sezóna
    decembra až júla
  • Rozsah vajec za sezónu
    6 až 9
  • Priemerný čas do vyliahnutia
    16 dní

Inkubačná doba je 16 dní. Mláďatá sú predškolské a starajú sa o ne obaja rodičia a zostávajú v rodinnej skupine, kým nemôžu lietať.(Johnsgard, 1988)



  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • predkociálny
  • predhnojenie
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • chrániacich
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

V súčasnosti nemáme informácie o dĺžke života tohto druhu.

Správanie

Africké modré prepelice majú rýchly a priamy let. Je ťažké ich spláchnuť z krytu (Clancy, 1967). Tieto prepelice nie sú teritoriálne (Johnsgard, 1988) a považujú sa za čiastočne sťahovavé (Jackson, 1926; Clancy, 1967).(Clancy, 1967; Jackson, 1926; Johnsgard, 1988)

  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • pohyblivý
  • sťahovavý

Home Range

V súčasnosti nemáme informácie o domovskom areáli tohto druhu.



Komunikácia a vnímanie

Počas obdobia rozmnožovania je hovorom samca píšťalka s tromi tónmi, kde tóny klesajú. Prvý tón je prenikavý a posledné dva tóny sú jemnejšie. Keď sa spláchne z krytu, zaznie piskľavé volanie troch tónov (Clancy, 1967).(Clancy, 1967)

  • Komunikačné kanály
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Tieto prepelice sa živia rôznymi semenami tráv a burín, zelenou vegetáciou, hmyzom (Jackson, 1926; Johnsgard, 1988) a malými suchozemskými mäkkýšmi (Clancy, 1967; Johnsgard, 1988). Tieto prepelice stučnia po výdatnom jedení v rámci prípravy na migráciu (Jackson, 1926).(Clancy, 1967; Jackson, 1926; Johnsgard, 1988)



  • Primárna diéta
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • mäkkýše
  • Rastlinné potraviny
  • listy
  • semená, obilniny a orechy

Predátorstvo

V súčasnosti nemáme informácie o predácii tohto druhu.

Úlohy ekosystémov

Tieto prepelice ovplyvňujú populácie hmyzu a rastlín, ktorými sa živia.

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Africké modré prepelice poskytujú potravu pre ľudí v Afrike a niekedy sa chovajú vo voliérach.

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami
  • jedlo

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky týchto prepelíc na ľudí.

Stav ochrany

Africké modré prepelice neboli uvedené v zozname IUCN ani CITES.

Ostatné komentáre

Tieto prepelice sú úzko spojené sCoturnix chinensis(Johnsgard, 1988).(Johnsgard, 1988)

Prispievatelia

Alaine Camfield (editor), Animal Agents.

Janice Pappas (autor), University of Michigan-Ann Arbor.