Actitis hypoleucoscommon pieskomil

Autor: Ryan Pines

Geografický rozsah

Actitis hypoleucos, často označované ako pieskomily obyčajné, možno nájsť po celom svete od západnej Európy, na východ cez Áziu až po Japonsko, na juh siaha až po Afriku a Austráliu. Počas jari a leta, keď je obdobie rozmnožovania, sa zvyčajne vyskytujú na severnej pologuli od Atlantického oceánu po Japonsko, zvyčajne v miernom podnebí. Pieskomily sú sťahovavé vtáky, ktoré prezimujú v teplejšom podnebí v celom Starom svete, konkrétne v Afrike, južnej Ázii a Austrálii.(Malpas a kol., 2004)

  • Biogeografické regióny
  • palearktickej
    • natívny
  • orientálne
    • natívny
  • etiópsky
    • natívny
  • austrálsky
    • natívny

Habitat

Pieskomily môžu žiť v rôznych biotopoch v závislosti od sezóny. Počas obdobia rozmnožovania majú tendenciu hniezdiť pozdĺž piesočnatých pobreží a brehov riek, najlepšie v blízkosti rýchlo tečúcich vôd. Ich biotop sa môže rozprestierať až do hôr až po hranicu stromov, ak je vhodná klíma a prostredie. Sú schopné odolať silnému dažďu a širokému rozsahu denných teplôt, ktoré možno očakávať v miernom podnebí. V zime, keď obdobie rozmnožovania prešlo, majú pieskomily tendenciu sťahovať sa na juh do tropickejšieho podnebia, kde radšej žijú v mokradiach. Vo všeobecnosti si vyberajú rybníky, rieky, kanály, ústia riek a mangrovy. Ako dôkaz ich výberu biotopov, obyčajné pieskomily sa vyhýbajú veľmi horúcemu podnebiu, ako aj zamrznutým alebo zasneženým oblastiam.(Boev, 1998; Tan, 2001)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropické
  • pozemský
  • slaná voda alebo morská
  • sladkovodné
  • Vodné biomy
  • jazier a rybníkov
  • riek a potokov
  • pobrežné
  • Mokrade
  • močiar
  • močiar
  • kniha
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • pobrežný
  • ústia rieky
  • Prevýšenie rozsahu
    Hladina mora do 4000 m
    do ft

Fyzický popis

Dospelé, chovné pieskomily sú hnedošedé na hlave, zátylku a prsiach, ktoré sú všetky slabo pruhované tmavohnedou farbou. Ich brucho a podchvostové kryty sú neoznačené biele. Chrbát, krídla a chvosty sú celkovo tmavšie hnedé, melírované s odtieňmi hnedej a veľmi tmavohnedé. Okrem toho majú často okolo očí biely krúžok. Podobne ako mnoho sťahovavých vtákov, aj pieskomily sa po období rozmnožovania vrhajú do zimného peria. Zimné operenie je fádnejšou verziou chovného operenia a najmä pruhovanie vybledne alebo úplne zmizne. Mláďatá majú biele škvrnky aj na vrchnej časti. Mláďatá vyzerajú veľmi podobne ako zimujúci dospelí jedinci, ale do strakatých zvrškov majú zakomponovaných podstatne viac buffu. Tento druh je možné odlíšiť od pieskomila škvrnitého vďaka dlhším chvostovým perám a tmavším nohám. Pri vyliahnutí vážia približne 8 gramov a ich hmotnosť sa zvyšuje na približne 40 gramov, keď sú schopné lietať. Okrem toho dorastajú do dĺžky asi 20 cm a zobákmi s dĺžkou 21 mm. Ich rozpätie krídel u dospelých dosahuje 35 cm. Tento druh nevykazuje sexuálny dimorfizmus v operení, ale samice bývajú o niečo väčšie ako samce.(Chandler, 2009; Holandsko a Yalden, 1991)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia rovnako
  • samica väčšia
  • Priemerná hmotnosť
    40 g
    1,41 oz
  • Dĺžka rozsahu
    18 až 24 cm
    7,09 až 9,45 palca
  • Priemerná dĺžka
    20 cm
    7,87 palca
  • Priemerné rozpätie krídel
    35 cm
    13,78 palca

Rozmnožovanie

Pieskomily sú takmer výlučne monogamné pre každé obdobie rozmnožovania. Dĺžka tejto párovej väzby nie je v súčasnosti známa. Samec bude brániť svoje územie a svoju samicu hrozivými prejavmi. Špecifickým príkladom je pozdrav, pri ktorom vyhodia jedno alebo obe krídla ako varovanie, že sú pripravení zahnať votrelcov na obranu územia. V zriedkavých prípadoch sa samica môže pripojiť k hrozbám, ale samica sa nezapája do boja.(Mee a kol., 2004)

  • Systém párenia
  • monogamný

Pieskomily sa zvyčajne rozmnožujú na severnej pologuli v máji a júni. Pieskomily si stavajú hniezda zoškrabávané, ktoré sú v podstate plytké priehlbiny na zemi a zvyčajne sa nechávajú bez podšívky. Samica si vyhrabe hniezdo do 50 metrov od vody a potom znesie v priemere 4 vajcia na znášku. Inkubačná doba trvá v priemere 21 dní a kurčatá sa zvyčajne liahnu počas prvých 10 dní v júni. Prekociálne mláďatá vylietavajú po 22 až 28 dňoch. Ukázalo sa, že rýchlosť rastu kurčiat koreluje s počasím, pričom vyššia rýchlosť rastu súvisí s vyššími teplotami. Majú tendenciu rýchlo rastú, ale v dôsledku toho spotrebúvajú veľa energie na začiatku vývoja. Mláďatá pieskomila obyčajného často zostávajú prvé leto na zimovisku, a tak sa rozmnožujú až takmer vo veku 2 rokov.(Tan, 2001; Yalden a Dougall, 1994; del Hoyo, a kol., 1996)



  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Pieskomily sa rozmnožujú raz ročne.
  • Chovateľská sezóna
    Rozmnožovanie zvyčajne prebieha v máji a júni.
  • Rozsah vajec za sezónu
    3 až 4
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    4
  • Priemerný čas do vyliahnutia
    21 dní
  • Počiatočný vek
    22 až 28 dní
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    2 roky
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    2 roky

Za stavbu hniezda je zodpovedná samica. Po znesení vajíčok sa obaja rodičia delia o inkubačné povinnosti, kým sa vajíčka po 3 týždňoch nevyliahnu. Mláďatá sú kŕmené a chránené oboma rodičmi niekoľko dní po vyliahnutí. Mláďatá sú pri narodení semiprekociálne a sú schopné opustiť hniezdo hneď po vyliahnutí, aby sa ukryli v blízkej vegetácii. Samica zvyčajne odchádza skôr, ako mláďatá vyletia vo veku 22 až 28 dní.(Tan, 2001; del Hoyo a kol., 1996)

  • Rodičovská investícia
  • predkociálny
  • mužskej rodičovskej starostlivosti
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • predhnojenie
    • dotácie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

Mladé pieskomily vykazujú mieru prežitia okolo 57 %. U dospelých táto miera stúpa až na 85 %. Priemerný pieskomil obyčajný sa vo voľnej prírode dožíva približne 8 rokov. Najstarší zaznamenaný jedinec však mal niečo nad 14 rokov.(Robinson, 2005)

  • Životnosť dosahu
    Stav: divoký
    14 (vysokých) rokov
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    8 rokov

Správanie

Pieskomily sú známe tým, že každoročne migrujú na veľké vzdialenosti. Počas jari a jesene migrujú do biotopov, ktoré majú preferenčné teplejšie podnebie. Dospelí jedinci migrujú pozdĺž pobrežia, kým mláďatá viac do vnútrozemia. Tieto vtáky sú spoločenské, a preto žijú a migrujú s približne 30 ďalšími v kŕdli. Lietajú blízko zeme alebo vody a vydávajú zreteľné 3 tónové volanie, najmä keď sú vo vzduchu. Ich let možno ľahko rozpoznať vďaka ich tuhým, skloneným krídlam. Pieskomily sú denné a kŕmia sa cez deň. Okrem toho sa môžu počas dňa preparovať a kúpať. Pri chôdzi po zemi ich často identifikujú podľa charakteristického pohupovania hlavy a chvosta, ktoré sa zdá byť nervóznym kliešťom, ktorému sa hovorí „balansovanie“.(Arcas, 1999)



  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • územné
  • Sociálnej

Home Range

Hoci samce bránia územie a pária sa, konkrétna veľkosť územia nie je v súčasnosti známa.

Komunikácia a vnímanie

Pieskomily medzi sebou komunikujú hlasmi, ktoré pripomínajú „Twee, wee, wee“. Tieto vokalizácie sú najčastejšie, keď lietajú vo vzduchu a snažia sa komunikovať. Pieskomily sú hlučné pri rozmnožovaní alebo pohybe, no pri jedle sú veľmi tiché. Okrem toho môžu používať svoje krídla a iné formy vizuálnej signalizácie. Ako väčšina vtákov, aj pieskomily vnímajú svoje prostredie prostredníctvom vizuálnych, hmatových, sluchových a chemických podnetov.(Tan, 2001)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Pieskomily obyčajné požierajú malé bezstavovce, kôrovce, vodný a suchozemský hmyz, červy a pavúky, ako aj zbierajú zvyšky z lodí alebo z blízkeho pobrežia. Príležitostne jedia malé obojživelníky, pulce, ryby a semená. Lokalizujú živú korisť behaním pozdĺž pobrežia a potom bežia, plávajú alebo sa potápajú, aby ju chytili. Svoju korisť lámu na menšie kúsky, aby sa nakŕmili. Zvyčajne sa kŕmia jednotlivo alebo v pároch a vyhýbajú sa hľadaniu potravy v oblastiach, kde sa živia iné kŕdle, aby sa vyhli konkurencii a predácii.(Tan, 2001; del Hoyo a kol., 1996)



  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • požiera nehmyzové článkonožce
  • Potraviny pre zvieratá
  • obojživelníkov
  • ryby
  • hmyzu
  • suchozemské nehmyzové článkonožce
  • suchozemské červy
  • vodné alebo morské červy
  • vodné kôrovce
  • iné morské bezstavovce
  • Rastlinné potraviny
  • semená, obilniny a orechy

Predátorstvo

Mladé pieskomily sú obzvlášť citlivé na predáciu pred vyletím. Mláďatá majú tendenciu byť slabé a neschopné uniknúť predátorom, čo ešte viac zvyšuje ich zraniteľnosť. Na obranu pred predáciou rodičia odlietajú, aby odvrátili pozornosť predátorov, a zhromažďujú sa v kŕdľoch, aby spolupracovali na zabezpečení obrany. Keď sú blízko vody, môžu sa pri prenasledovaní na krátky čas aj potápať. Ako mnoho pieskomilov, ich hnedo-strakaté sfarbenie slúži ako maskovanie v ich pobrežných biotopoch. Medzi niektoré známe predátory pieskomilov patriakrokodíly v ústí riek,líšky,lasice,čajokaskuas.(Yalden a Dougall, 2004)

  • Adaptácie proti predátorom
  • kryptický

Úlohy ekosystémov

Actitis hypoleucosje jedným z troch druhov v rámci čeľadeScolopacidaektorý nevykazuje odolnosť voči krvným parazitom. V dôsledku toho bývajú prenášačmi krvných parazitov ako naprHaemoproteus contortus. Pieskomily sú tiež prenášačmi rôznych iných bežných vtáčích parazitov. V rámci svojho ekosystému zohrávajú dôležitú úlohu aj ako predátor a korisť.(Earle a Underhill, 1992)



Komenzálne/parazitické druhy
  • krvné parazity (Haemoproteus contortus)

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Nie sú známe žiadne pozitívne ekonomické účinky pieskomilov obyčajných na ľudí.

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne negatívne účinky pieskomila obyčajného na človeka.

Stav ochrany

V súčasnosti sú pieskomily zaradené do kategórie najmenej obáv Medzinárodnej únie pre ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN). V súčasnosti sú jedným z najrozšírenejších a prispôsobivých pobrežných vtákov. Odhaduje sa, že na celom svete žije 2 600 000 až 3 200 000 dospelých. Ich populácia v poslednej dobe klesá, ale veľkosť ich populácie je dostatočne veľká na to, aby v tomto bode nebola zraniteľná. Tento pokles populácie sa pripisuje klesajúcej populácii chovu v dôsledku straty populácie v dôsledku rekreačného rybolovu. Zvýšený ľudský rozvoj v pobrežných oblastiach často narúša chovné aktivity tohto a mnohých iných pobrežných vtákov. Takéto vyrušovanie počas obdobia rozmnožovania má za následok neúspešné pokusy o hniezdenie a celkový pokles populácie.(Malpas a kol., 2004; Malpas a kol., 2004)

Ostatné komentáre

Actitis hypoleucospravdepodobne pochádzal zActitis balcanica. Okrem toho úzko súvisí s pieskomilom škvrnitým (Actitis mulcaria), ktoré sa bežne vyskytujú v Severnej a Južnej Amerike. Okrem „piesočníkov obyčajných“ sa tento druh môže označovať aj ako „piesočnice euroázijské“ alebo „slunky letné“.(Boev, 1998)

Prispievatelia

Ryan Pines (autor), The College of New Jersey, Matthew Wund (redaktor), The College of New Jersey, Rachelle Sterling (editor), Špeciálne projekty.