Acrocephalus arundinaceus trstník veľký (Tiež: trstník veľký)

Emily Bachert; Rachel Gunn; Tanya Deweyová

Geografický rozsah

Trstiny veľké sú sťahovavé. Počnúc aprílom a počas letných mesiacov sa trsteniariky vyskytujú v severnej Európe, najmä v južnej centrálnej oblasti Švédska. Počas zvyšku roka migrujú do tropických oblastí západnej Afriky.('Trákovec veľký', 2002; Hansson a kol., 2004)

  • Biogeografické regióny
  • palearktickej
    • natívny
  • etiópsky
    • natívny

Habitat

Trstiny veľké sa zvyčajne vyskytujú v blízkosti vôd, močiarov a potokov, v trstinových porastoch a inej vegetácii.('Trákovec veľký', 2002)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky
  • Vodné biomy
  • jazier a rybníkov
  • Mokrade
  • močiar
  • močiar
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • pobrežný
  • Prevýšenie rozsahu
    200 až 700 m
    656,17 až 2296,59 ft

Fyzický popis

Trstiny veľké patria medzi väčšie s hmotnosťou 21 až 51 gramov a typickou dĺžkou 20 centimetrov. Krídla sú dlhé a na konci dosť špicaté. Hore majú hnedú farbu a na podbrušku belší odtieň.('Trákovec veľký', 2002)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia rovnako
  • Hmotnosť rozsahu
    21 až 51 g
    0,74 až 1,80 oz
  • Dĺžka rozsahu
    19 až 20 cm
    7,48 až 7,87 palca
  • Priemerné rozpätie krídel
    26 cm
    10,24 palca

Rozmnožovanie

Mnoho samcov trstiny veľkého je monogamných a polygýnnych. Samice si vyberajú partnera čiastočne podľa kvality svojho územia, samci s kvalitnými územiami bývajú polygýni. Samice majú tendenciu vyberať si územia v súlade s množstvom potravy a na základe kvality hniezdiska. Atraktívne územia majú tiež menšie riziko predácie hniezd. Samce s menej kvalitnými hniezdnymi územiami sú monogamné alebo sa im nedarí páriť. Polygynne samce poskytujú menej rodičovskej starostlivosti. Samce tiež varujú samice poplašným signálom, keď sa približujú predátori. Samice si tiež vyberajú partnerky na základe ich piesňového repertoáru, čo predpovedá reprodukčný úspech. Hasselquist a kol. (1996) poznamenali, že samice kopulujú s inými samcami, ako je ich prvý partner, iba ak má tento samec väčší repertoár piesní, čo vedie k extrapárovým kopuláciám. Zapojením sa do extrapárovej kopulácie hľadajú samice výhody pre svoje potomstvo, pretože prežitie mláďat má pozitívny vzťah k veľkosti repertoáru piesní otca.(Hansson a kol., 2000; Hasselquist a kol., 1996; Nowicki a kol., 2000)

  • Systém párenia
  • monogamný
  • polygýnny

Trstiny veľké sa rozmnožujú od začiatku apríla do augusta v severnej Európe a počas zimy v častiach Afriky. Priemerne sa znesie tri až šesť vajec za sezónu. Mláďatá sa liahnu po 14 dňoch inkubácie. Trstiny veľké sa pária v rákosových porastoch močiarov a jazier.(Hansson a kol., 2004)



  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Trstiny veľké sa množia sezónne, počet pokusov o znášky za hniezdnu sezónu sa neuvádza.
  • Chovateľská sezóna
    Rozmnožovanie prebieha od apríla do začiatku augusta v Európe a v zime v častiach Afriky.
  • Rozsah vajec za sezónu
    3 až 6
  • Priemerný čas do vyliahnutia
    14 dní
  • Priemerný vek mláďat
    9 dní
  • Priemerný čas na nezávislosť
    2 týždne

Samice sú zodpovedné za stavbu hniezda a poskytujú väčšinu rodičovskej starostlivosti. Hlavný prínos samcov je v ochrane hniezdnej oblasti pred predátormi. Polygýnne samce pomáhajú zabezpečiť potravu pre potomstvo len jeho prvému partnerovi. Sekundárni partneri sa musia o svoje potomstvo postarať sami. Monogamné samce poskytujú potravu pre potomstvo.(Hansson a kol., 2000)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotácie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

O dĺžke života trstinovcov je dostupných len málo informácií. Vo voľnej prírode môžu žiť v priemere 2,4 roka.

  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    2,4 roka

Správanie

Trstiny veľké sú sťahovavé, v lete sa sezónne presúvajú medzi Európou a v zime subsaharskou Afrikou. Sú aktívne počas dňa.('Trákovec veľký', 2002; Hansson a kol., 2004)



  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • sťahovavý

Home Range

Veľkosť domáceho rozsahu sa v literatúre neuvádza.

Komunikácia a vnímanie

Samce spievajú piesne dvoch odrôd, jednu na prilákanie samíc a druhú na obranu svojho územia. Pieseň priťahovania partnera trvá približne štyri sekundy. Výzva územnej obrany má dĺžku približne jednu sekundu. Pomocou týchto krátkych teritoriálnych obranných volaní sú schopní varovať ostatných samcov bez toho, aby prerušili ich ostatné volania.(Cena, 2008)

  • Komunikačné kanály
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Trstiny veľké majú pestrú, hlavne mäsožravú stravu. Zvyčajne jedia hmyz a pavúky. Niektoré plody sa konzumujú v mimohniezdnej sezóne. Boli tiež pozorovaní, ako jedli slimáky, malé ryby a žaby. Hniezdnym samiciam prinášajú potravu samčeky penice.('Trákovec veľký', 2002)



  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • hmyzožravec
    • požiera nehmyzové článkonožce
  • Potraviny pre zvieratá
  • obojživelníkov
  • ryby
  • hmyzu
  • suchozemské nehmyzové článkonožce
  • mäkkýše
  • Rastlinné potraviny
  • ovocie

Predátorstvo

Trstiny veľké vydávajú poplašné volania, keď zistia predátorov, ako sú kane močiarne. Hrúzy a vodnice sú predátormi vajec a mláďat. Iní predátori nie sú známi. Trstiny veľké sú ostražité voči predátorom a ich tajomné sfarbenie môže pomôcť vyhnúť sa predátorom.(Hansson a kol., 2000)

  • Adaptácie proti predátorom
  • kryptický

Úlohy ekosystémov

Trstiny veľké ovplyvňujú ich ekosystém rozširovaním semien a jedením hmyzu. Ich hniezda občas parazitujú kukučky obyčajné (Cuculus canorus). Sú náchylné na plazmódiovú infekciu.(Zehtindjiev, et al., 2008)



  • Vplyv na ekosystém
  • rozptyľuje semená
  • vytvára biotop
Komenzálne/parazitické druhy

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Trsteniariky veľké ocenia nadšenci vtákov pre ich spev a mimiku.

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky trstinovcov na človeka.

Stav ochrany

Podľa hodnotenia v roku 2008 IUCN klasifikuje trsteniariky ako „najmenšie obavy“. IUCN odhaduje veľkosť populácie od 2 900 000 do 5 700 000 jedincov.('Acrocephalus arundinaceus', 2008)

Prispievatelia

Emily Bachert (autorka), Center College, Rachel Gunn (autorka), Center College, Stephanie Fabritius (editorka, inštruktorka), Center College, Tanya Dewey (autorka), Animal Agents.