Acridotheres melanogaster

Od Tiffany Lin

Geografický rozsah

Mynas obyčajný pochádza z južnej Ázie. Ich prirodzený rozsah chovu je od Afganistanu cez Indiu a Srí Lanku až po Bangladéš. Boli zavlečené do mnohých tropických oblastí sveta okrem Južnej Ameriky. Mynas obyčajný je v Indii žijúcim druhom, hoci boli hlásené príležitostné pohyby z východu na západ.('National Geographic Field Guide to the Birds of North America, 4th ed.', 2002; Invasive Species Specialist Group, 2006; Rousset and Thorns, 2007)

  • Biogeografické regióny
  • skoroktický
    • zavedené
  • palearktickej
    • zavedené
  • orientálne
    • natívny
  • etiópsky
    • zavedené
  • austrálsky
    • zavedené
  • oceánske ostrovy
    • zavedené

Habitat

Mynas obyčajný obsadzuje široké spektrum biotopov v teplých oblastiach s prístupom k vode. Vo svojom pôvodnom areáli obývajú obyčajné myny otvorené poľnohospodárske oblasti, ako sú poľnohospodárske pôdy, ako aj mestá. Často sa vyskytujú na okrajoch miest a tiež odľahlých usadlostí v púšti alebo lesoch. Hustej vegetácii sa zvyknú vyhýbať. Najčastejšie sa vyskytujú v suchých lesoch a čiastočne otvorených lesoch. Na Havajských ostrovoch boli hlásené z nadmorskej výšky až do 3000 metrov. Mynas uprednostňuje hniezdenie v izolovaných porastoch vysokých stromov s hustými korunami.('Factsheets: Common Myna', 2003; Invasive Species Specialist Group, 2006; Kannan a James, 2001)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • púšť alebo dunu
  • savana alebo pasienky
  • les
  • krovinatý les
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • mestský
  • predmestský
  • poľnohospodárska
  • pobrežný
  • Prevýšenie rozsahu
    0 až 3 000 m
    0,00 až ft
  • Priemerná nadmorská výška
    1 500 m
    ft

Fyzický popis

Bežné mynas sa pohybujú v dĺžke tela od 23 do 26 cm, vážia od 82 do 143 gramov a majú rozpätie krídel 120 až 142 mm. Samica a samec sú väčšinou monomorfní – samec je len o niečo väčší, s väčšou telesnou hmotnosťou a rozpätím krídel. Mynas má žlté zobáky, nohy a kožu očí. Sú tmavohnedé s čiernou hlavou. Majú biele podchvostové prikrývky, špičky chvostov, škvrny na spodku ich primárnych častí a výstelky krídel, ktoré sú charakteristické počas letu. Mláďatá majú viac hnedastých hláv ako dospelí. Bežné myny sú často zamieňané s hlučnými baníkmi (Buduje melanocefalu). Hluční baníci sú na rozdiel od obyčajných o niečo väčší a väčšinou siví.('National Geographic Field Guide to the Birds of North America, 4th ed.', 2002; 'Factsheets: Common Myna', 2003; Invasive Species Specialist Group, 2006)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia rovnako
  • samec väčší
  • Hmotnosť rozsahu
    82 až 143 g
    2,89 až 5,04 oz
  • Dĺžka rozsahu
    23 až 26 cm
    9,06 až 10,24 palca
  • Rozpätie krídel
    120 až 142 mm
    4,72 až 5,59 palca

Rozmnožovanie

Bežné myny sú monogamné a teritoriálne. Na Havaji páry zostávajú spolu po celý rok. V iných oblastiach sa lykožrúty pária skoro na jar a pred založením teritórií. Počas obdobia rozmnožovania, zvyčajne od októbra do marca, je zvyčajne značná konkurencia v oblasti hniezdenia. Príležitostne môže dôjsť medzi pármi k násilným bitkám o jedno hniezdisko. Prejavy dvorenia samcov sú charakteristické úklonom a pohupovaním hlavy s načechraným perím sprevádzaným volaním.('Factsheets: Common Myna', 2003; Kannan a James, 2001)

  • Systém párenia
  • monogamný

Pohlavne dospievajú mynas okolo 1 roku života. Samice znášajú štyri až päť vajec do znášky. Inkubačná doba je 13 až 18 dní, počas ktorých vajíčka inkubujú obaja rodičia. Mláďatá môžu opustiť hniezdo približne po dvadsiatich dvoch dňoch alebo aj dlhšie, ale stále nemusia byť schopné lietať ďalších približne sedem dní. V závislosti od ich geografickej polohy bolo hlásené, že myna obyčajná sa rozmnožuje 1 až 3 krát za sezónu. Vo svojom pôvodnom areáli začínajú myny obyčajné hniezdiť v marci a rozmnožovanie trvá do septembra. Dokonca aj potom, čo mláďatá opustia hniezdo, môžu rodičia pokračovať v kŕmení a ochrane týchto mláďat až do 1,5 mesiaca po ich vyliahnutí.(Skupina špecialistov na invazívne druhy, 2006; Kannan a James, 2001)



  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    V závislosti od geografickej polohy bolo hlásené, že myna obyčajná sa rozmnožuje 1 až 3-krát ročne.
  • Chovateľská sezóna
    Vo svojom pôvodnom areáli začínajú myny obyčajné hniezdiť v marci a rozmnožovanie trvá do septembra.
  • Rozsah vajec za sezónu
    4 až 5
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    13 až 18 dní
  • Priemerný čas do vyliahnutia
    13,9 dňa
  • Počiatočný vek
    22 až 24 dní
  • Priemerný čas na nezávislosť
    1,5 mesiaca
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    1 rok
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    1 rok

Obaja rodičia sa rovnocenne podieľajú na budovaní a obrane hniezdneho územia. Vajíčka inkubujú obaja rodičia, pričom najviac inkubuje samica. Samica inkubuje v noci sama a samec cez deň inkubuje len málo. Keď sa mláďatá vyliahnu, sú altricické a slepé. Obaja rodičia kŕmia vyliahnuté mláďatá takmer 3 týždne počas obdobia vyliahnutia a dokonca pokračujú v kŕmení a ochrane až 3 týždne po opustení hniezda. Rodičia nosia jedlo svojim kurčatám väčšinou v zobáku, pretože nemajú úrodu. Mláďatá sú podnecované k žobraniu, keď rodičia pri priblížení sa k hniezdu s potravou dávajú sýte, hrdé trilky. Keď sa mláďatá osamostatnia, niekedy pokračujú v zháňaní potravy s rodičmi a rodičia ich naďalej chránia pred predátormi. Mláďatá tvoria malé kŕdle, keď sa osamostatnia. Niektoré mláďatá začínajú vytvárať páry, keď majú deväť mesiacov, ale len zriedka sa pokúšajú rozmnožovať v prvom roku.(Skupina špecialistov na invazívne druhy, 2006; Kannan a James, 2001)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotácie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • prednezávislosť
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • post-nezávislosť združenia s rodičmi

Životnosť/dlhovekosť

Málo sa vie o dĺžke života obyčajných mynakov. Správy uvádzajú priemernú dĺžku života pre obe pohlavia 4 roky. Nedostatok potravy alebo zdrojov je najväčším limitujúcim faktorom prežitia obyčajných mynakov. Ďalšími faktormi, ktoré prispievajú k úmrtnosti, je zlý výber hniezdisk a nepriaznivé počasie.(Kannan a James, 2001)

  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    4 roky

Správanie

Mynas obyčajné sú spoločenské, pričom mláďatá tvoria malé kŕdle potom, čo opustia svojich rodičov. Dospelí jedinci hľadajú potravu vo voľných kŕdľoch po 5 alebo 6, zložených z jednotlivých vtákov, párov a rodinných skupín. Mimo obdobia rozmnožovania hniezdia vo veľkých skupinách, ktoré sa môžu meniť od desiatok až po tisíce. Spoločné nocovisko je nápomocné pri obrane pred predátormi a tiež pri rozdeľovaní potravy. Počas obdobia rozmnožovania môžu byť mynas agresívne a násilné, keď súperia s inými pármi o hniezdiská. Bežné mynas sú opísané ako krotké, spoločenské a odvážne a zapájajú sa do aloprénovania v pároch. Pri hľadaní potravy poskakujú tieto myny do strán a potulujú sa po zemi a po konároch. Boli pozorované aj obyčajné myny, ktoré sa zúčastňujú na mravčení s ohnivými mravcami.(Kannan a James, 2001; 'Birds Scientific Reference: Vol. 5', 2007)



  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • sedavý
  • územné
  • Sociálnej
  • Priemerná veľkosť územia
    117,04 m^2

Home Range

Domovský okrsok obyčajných mynasov pozostáva z niekoľkých pravidelne používaných denných lokalít, a nie z jednej súvislej oblasti. Celkový priemer domovov je približne 0,25 km2. Územie okolo hniezd je silne chránené, hoci niekedy sa hniezda nachádzajú vo veľkých kolóniách. Priemerná veľkosť územia v Indii je 117,04 m2.(Kannan a James, 2001; 'Birds Scientific Reference: Vol. 5', 2007)

Komunikácia a vnímanie

Mynas obyčajný hlasovo komunikuje s inými mynami a inými druhmi vtákov. Majú širokú škálu poplašných signálov, ktoré môžu varovať aj iné druhy vtákov. Počas dňa páry, ktoré odpočívajú v tieni, vyslovujú piesne aj pri polovičnom klaňaní sa a ježení peria. Keď sú pod nátlakom, obyčajné myny vydávajú vysoké výkriky. Rodičia niekedy vyslovia špecifický tril, keď sa blížia k hniezdu s jedlom, čo signalizuje mláďatám, aby začali žobrať. V zajatí sú obyčajné myny schopné napodobňovať ľudskú reč. Spievajú ženy aj muži, ale muži spievajú častejšie. Mynas obyčajný sa tiež zúčastňuje hlasných refrénov za úsvitu a súmraku.(Kannan a James, 2001)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Iné komunikačné režimy
  • zborov
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Mynas obyčajný je všežravec a živí sa takmer čímkoľvek. Ich primárna strava pozostáva z ovocia, obilia, húseníc a hmyzu. Živia sa vajíčkami a mláďatami iných vtákov, ako sú akepas (Loxops coccineus). Niekedy sa dokonca brodia v plytkých vodách, aby chytili ryby. Mynas obyčajný sa živí väčšinou na zemi. V obytných štvrtiach jedia čokoľvek od odpadu po kuchynské zvyšky. Mynas obyčajné jedia malé cicavce, ako sú myši, ako aj jašterice a malé hady. Jedia tiež pavúky, dážďovky a kraby. Mynas jedia väčšinou obilie a ovocie, ale živia sa aj nektárom kvetov a okvetnými lístkami.('Factsheets: Common Myna', 2003; Invasive Species Specialist Group, 2006; Kannan a James, 2001)



  • Primárna diéta
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtákov
  • cicavcov
  • obojživelníkov
  • plazov
  • ryby
  • vajcia
  • Carrion
  • hmyzu
  • suchozemské nehmyzové článkonožce
  • suchozemské červy
  • vodné alebo morské červy
  • vodné kôrovce
  • Rastlinné potraviny
  • semená, obilniny a orechy
  • ovocie
  • nektár
  • kvety

Predátorstvo

Bežnými hniezdnymi predátormi myna obyčajného sú vrana poľná (Corvus splendens) a domáce mačky (Puma, jávske mangusty (Herpestes javanicus) nájazd do hniezd, aby si vzal mláďatá a vajcia. Ľudia (Homo sapiens) na niektorých tichomorských ostrovoch jedia aj obyčajné myny. Mynas obyčajné hniezdia spoločne na obranu pred predátormi a často dav predátorov v kŕdľoch. Vzájomne sa varujú prostredníctvom poplašných hovorov.(Kannan a James, 2001)

Úlohy ekosystémov

Mynas obyčajný je dôležitým opeľovacím činidlom alebo činidlom rozptyľujúcim semená pre mnohé rastliny a stromy. Na Havajských ostrovoch šíria semenáLantana camara. Pomáhajú tiež kontrolovať červy (Spodoptera mauritia) na Havajských ostrovoch. Mynas tiež pôsobí ako hostitelia pre rôzne parazity, ako sú háďatká, pásomnice, motolice, článkonožce a roztoče. V oblastiach, kde boli zavlečené, negatívne ovplyvňujú pôvodné druhy vtákov a morských vtákov tým, že lovia vajíčka a mláďatá.(Kannan a James, 2001)



  • Vplyv na ekosystém
  • rozptyľuje semená
  • opeľuje
Komenzálne/parazitické druhy

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Mynas obyčajný môže byť nápomocný pri znižovaní populácií hmyzu v poľnohospodárskych oblastiach. Na Havajských ostrovoch pomáhajú kontrolovať populácie červov (Spodoptera mauritia). Mynas obyčajný opeľuje a roznáša aj semená hospodársky významných stromov. Mynas sa často predávajú ako domáce zvieratá pre svoju inteligenciu a schopnosť napodobňovať ľudskú reč. V roku 1883 boli na trstinové polia v Austrálii zavlečené obyčajné myny, aby bojovali proti hmyzím škodcom, ako sú morové kobylky a trstiny.('Factsheets: Common Myna', 2003; Kannan a James, 2001)

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami
  • opeľuje plodiny
  • kontroluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Mynas obyčajný sa dokáže usadiť takmer v akomkoľvek prostredí a v dôsledku toho sa v niektorých oblastiach mimo ich pôvodného areálu stal inváznym druhom. Sú považované za škodcov, pretože jedia obilie alebo ovocie z poľnohospodárskych plodín, ako sú figovníky. Sú tiež vnímané ako obťažujúce pre ich hluk a trus v blízkosti ľudských obydlí.(Invasive Species Specialist Group, 2006; 'Birds Scientific Reference: Vol. 5', 2007)

  • Negatívne dopady
  • škodca plodín
  • domáci škodca

Stav ochrany

Bežné mynas zostávajú bežné vo veľkej časti ich výskytu.

Prispievatelia

Tanya Dewey (editor), Animal Agents.

Tiffany Lin (autor), Stanfordská univerzita, Terry Root (editor, inštruktor), Stanfordská univerzita.