Accipitridaeagle, jastraby a šarkany (Tiež: jastraby, orly a príbuzní)

Autor: Kari Kirschbaum

Rôznorodosť

RodinaAccipitridaezahŕňa mnoho denných dravých vtákov vrátane známych jastrabov a orlov. Je to jedna z najväčších rodín vtákov a najväčšia rodina v poradíFalconiformes. TheHoward and Moore Checklist of the Birds of the Worldcelosvetovo uznáva 233 druhov v 67 rodoch tejto čeľade. Dvadsaťštyri z týchto druhov a 14 rodov pochádza zo Severnej Ameriky. Mnohé druhy z tejto čeľade zahŕňajú aj viaceré poddruhy. Napríklad až 23 poddruhovvariabilný jastrabsú uznané.('', 2003; Kemp a Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Medzi členmi existuje veľká rozmanitosťAccipitridae. Členovia tejto rodiny sa rozprestierajú po celom svete a žijú v tak širokých biotopoch, ako je tundra, vysokohorské lúky a dažďové pralesy. Jedia ryby, cicavce, vtáky, netopiere, bezstavovce, zdochliny a nejaké ovocie. Hniezdia na útesoch, na stromoch alebo niekedy na zemi a znášajú jedno až deväť vajec. Fyzická veľkosť je v rámci tejto skupiny tiež dosť variabilná, pričom rozpätie krídel sa pohybuje od 50 cm do 3 m.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)



Geografický rozsah

Accipitridy sa vyskytujú po celom svete. Žijú na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy a na väčšine oceánskych ostrovov. Obývajú všetky hlavné typy biotopov okrem najsevernejšej arktickej tundry a najsuchších púští. Najvyššia diverzita accipitridových druhov sa nachádza v tropických oblastiach.(Kemp a Newton, 2003; Thiollay, 1994)



  • Biogeografické regióny
  • skoroktický
    • natívny
  • palearktickej
    • natívny
  • orientálne
    • natívny
  • etiópsky
    • natívny
  • neotropické
    • natívny
  • austrálsky
    • natívny
  • oceánske ostrovy
    • natívny
  • Iné geografické výrazy
  • holarktický
  • kozmopolitný

Habitat

Accipitridy sa nachádzajú vo väčšine suchozemských biotopov, vrátane tundry, alpských lúk, pastvín, dezertov, morských pobreží, dažďových pralesov, lesov, poľnohospodárskych, prímestských a dokonca aj niektorých mestských oblastí. Nachádzajú sa aj vo väčšine nadmorských výšok, od pobrežných oblastí na úrovni mora až po vrcholky hôr. Najvyšší počet druhov akcipitridov sa nachádza v lesoch a lesoch, zatiaľ čo menej produktívne biotopy, ako sú púštne stepi a tundra, môžu zvyčajne podporovať iba jeden alebo dva druhy. Mnohé druhy dravcov sa spoliehajú na stromy na hniezdenie, sedenie, nocovanie a lov. Preto biotopy so stromami môžu vo všeobecnosti podporovať oveľa viac druhov dravcov ako biotopy bez stromov.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Zdá sa, že Accipitridy si vyberajú biotop na základe dostupnosti potravy. Vysoko kvalitný biotop akcipitridov je biotop s veľkým množstvom vysokokvalitnej potravy, ktorá je prístupná a predvídateľná v priebehu času. Ďalšími charakteristikami, ktoré môžu byť dôležité pri výbere biotopu, sú frekvencia a intenzita vyrušovania človekom, riziko predácie a dostupnosť vhodných hniezdnych miest, bidlá a úkrytov.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)



Mnoho Accipitridov migruje medzi hniezdnymi a zimoviskami. Jednotlivci, ktorí migrujú na zimu na juh, si zvyčajne vyberajú zimovisko, ktoré má podobnú štruktúru ako ich hniezdne prostredie. Napríklad druhy, ktoré sa rozmnožujú v otvorených lesoch, si vo všeobecnosti vyberajú zimovisko v pomerne otvorených tropických lesoch.(Tiollay, 1994)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • tundra
  • tajga
  • púšť alebo dunu
  • savana alebo pasienky
  • chaparral
  • les
  • dažďový prales
  • krovinatý les
  • hory
  • Vodné biomy
  • pobrežné
  • Mokrade
  • močiar
  • močiar
  • kniha
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • mestský
  • predmestský
  • poľnohospodárska
  • pobrežný
  • ústia rieky

Fyzický popis

Accipitridy sú denné dravé vtáky so širokými krídlami, zahnutými zobákami, silnými nohami a chodidlami a ostrými pazúrmi. Všetky Accipitridy majú cere, čo je vosková membrána, ktorá je často jasne sfarbená a pokrýva základňu hornej dolnej čeľuste. Majú veľké oči, ktoré sú u väčšiny druhov zatienené nadočnicovým hrebeňom, takže tvár pôsobí divoko. Dospelé Accipitridy majú rozpätie krídel od 50 do 300 cm a celkovú dĺžku tela od 25 do 150 cm. Telesná hmotnosť Accipitridov sa pohybuje od 80 g do 12,5 kg.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Medzi Accipitridmi je možné vidieť rôzne tvary tela a operenie. Napríklad chvosty môžu byť štvorcové, zaoblené, klinovité alebo dokonca vidlicové. Fyzické vlastnosti Accipitridu odrážajú prispôsobenie ich biotopu, spôsobu hľadania potravy a koristi. Napríklad druhy žijúce v lesoch majú vo všeobecnosti krátke krídla a dlhé chvosty, čo je kombinácia, ktorá im umožňuje manévrovateľnosť. Druhy, ktoré žijú v otvorených biotopoch a lovia vzletom, majú vo všeobecnosti dlhé, široké krídla a krátke chvosty, ktoré im umožňujú ľahko stúpať na veľké vzdialenosti. Mnohé vznášajúce sa druhy majú tiež „prsty“, čo sú dlhé vonkajšie primárne perá, ktoré znižujú odpor krídel a umožňujú vtákom stúpať pomalou rýchlosťou bez toho, aby sa zastavili.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Thiollay, 1994)



Accipitridy sú sfarbené tak, aby splynuli s prostredím, a sú zvyčajne hnedé, čierne alebo sivé s určitými pruhmi alebo pruhmi. Mnohé z nich majú spodnú časť bledšiu ako hornú časť a spodnú časť krídel a chvostové perá, čo je vzor, ​​ktorý môže spôsobiť, že budú menej viditeľné pre korisť. Niekoľko druhov dravcov vykazuje polymorfizmus peria (svetlé a tmavé morfy) alebo variácie peria v rámci ich geografického rozsahu.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Kemp a Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Vo väčšineAccipitridaedruhov, samice sú väčšie ako samce. Táto vlastnosť, nazývaná reverzný pohlavný dimorfizmus, je obzvlášť dramatická u druhov živiacich sa vtákmi. Aj keď medzi vedcami neexistuje konsenzus o tom, prečo dochádza k reverznému pohlavnému dimorfizmu, je jednoznačne výraznejší u druhov, ktoré lovia rýchlu a obratnú korisť. Niektoré Accipitridy tiež vykazujú sexuálny dimorfizmus vo sfarbení peria. U druhov, kde sa to vyskytuje, je samec zvyčajne pestrejšie sfarbený ako samica a samica vyzerá podobne ako mláďatá.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Operenie vtákov v prvom roku je zvyčajne úplne odlišné od peria dospelých jedincov a medzi jednotlivými druhmi je veľmi podobné. Väčšina mláďat má hnedú hornú časť, niekedy škvrnitú so svetlými škvrnami a svetlejšiu spodnú časť s hnedastými pruhmi. Mláďatá majú tiež často väčšie (širšie alebo dlhšie) krídlové a chvostové perá ako dospelí jedinci, čo môže uľahčovať lietanie začínajúcim vtákom. Po vyrastení prvého peria sa Accipitrids raz za rok roztopia. U mnohých druhov sa po prvom roku vyvíja perie dospelých jedincov. U iných druhov, vrátane väčšiny orlov, premena z juvenilného na dospelé operenie prebieha v priebehu niekoľkých rokov a mladý vták prejde niekoľkými sadami stredného operenia.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)



Accipitridy zdieľajú mnohé črty so svojimi príbuznými zo sokolov, vrátane silných zobákov, chodidiel a pazúrov a dopredu nasmerovaných očí. Accipitridy sa však od sokolov odlišujú skôr žltými, červenými alebo orieškovými očami než hnedými očami, správaním sa pri stavaní hniezda (neprejavuje sa u sokolov), rozdielmi v kostre a silným vyvrhovaním výkalov.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Sibley a Ahlquist, 1990; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • polymorfný
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samica väčšia
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • mužské farebnejšie

Rozmnožovanie

Väčšina accipitridov je monogamných a mnohé sa pária na celý život. Hoci sa polygýnia a polyandria u niektorých druhov vyskytujú pravidelne, tieto druhy sú výnimočné. Väčšina druhovAccipitridaesú osamelí a bránia územie okolo svojho hniezda. Veľkosť územia páru a miera, do akej ho chránia pred rovnakými druhmi, závisí od druhu a biotopov. Vo všeobecnosti druhy vo voľnej krajine odháňajú votrelcov viac ako druhy žijúce v lesoch, pravdepodobne preto, že votrelcov je v zalesnenom prostredí ťažšie odhaliť. Koloniálne rozmnožovanie sa u niektorých druhov vyskytuje na miestach s vysokým výskytom koristi a na vhodných hniezdiskách. Príklady týchto druhov v Severnej Amerike zahŕňajúseverské kaneaslimákov šarkany.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)



Všetky Accipitridy si stavajú hniezda, ktoré si samček a samica stavajú spoločne. Samec väčšinu hniezdneho materiálu prinesie samici, ktorá ho usporiada na mieste hniezda. Vo väčšine druhov samec tiež poskytuje väčšinu potravy samici od štádia pred znáškou až po väčšinu štádia hniezdenia. Poskytovanie potravy samcom môže byť dôležitou súčasťou dvorenia počas fázy pred znáškou a znáškou. Ku kopulácii dochádza pred a počas znášky vajec. Počas tohto obdobia sa môže uskutočniť niekoľko stoviek kopulácií. Správanie samcov pri dvorení zahŕňa nosenie potravy a hniezdneho materiálu samici a predvádzanie letových ukážok nad územím alebo hniezdom. Samce a samice niektorých druhov sa tiež zobrazujú spoločne. Samica si môže od samca vyžiadať kopuláciu tým, že zaujme starostlivé polohy.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

  • Systém párenia
  • monogamný
  • polyandrický
  • polygýnny
  • družstevný chovateľ

Accipitridy dosahujú pohlavnú dospelosť vo veku od jedného do deviatich rokov. Vo všeobecnosti platí, že malé druhy pohlavne dospievajú v prvom roku, kým väčšie druhy dospievajú dlhšie. Pri druhoch, ktoré dosiahnu pohlavnú dospelosť až po dosiahnutí veku viac ako jedného roka, mnohé mladé vtáky strávia prvý rok alebo viac na zimoviskách namiesto toho, aby sa na leto vracali na sever. Keď sa dravce vrátia na sever, aby sa rozmnožili, prejavia veľkú vernosť svojmu rodisku, pričom sa často usadia v rovnakej oblasti alebo do 100 km od nej. Rozmnožovanie začína na jar v miernych oblastiach a počas obdobia sucha v tropických oblastiach. V regiónoch, kde je počasie menej predvídateľné, sa dravce môžu množiť počas celého roka alebo po poveternostných udalostiach, ktoré signalizujú nadchádzajúcu hojnosť potravy, napríklad po nepravidelných silných dažďoch. Accipitridy hniezdia raz za hniezdnu sezónu. Niektoré druhy, väčšinou Buteos, sa znovu zahniezdia, ak zažijú zlyhanie hniezda krátko po znesení vajec.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Samice Accipitridy znášajú jedno až deväť vajec za obdobie rozmnožovania, hoci znášky väčšie ako šesť vajec sú výnimočné pre akýkoľvek druh. Počet vajec sa medzi jednotlivými druhmi a v rámci nich líši v závislosti od dostupnosti potravy a zemepisnej šírky. Väčšie druhy zvyčajne znášajú znášky jedného až dvoch vajec, zatiaľ čo menšie akcipitéry a kane obyčajne znášajú znášky päť až šesť vajec. Vtáky, ktoré hniezdia ďalej od rovníka, zvyčajne kladú väčšie znášky ako rovníkové jedince toho istého druhu. U mnohých druhov, najmä u špecialistov na hlodavce, má veľkosť znášky tendenciu sledovať aj množstvo koristi.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Každé dva až päť dní sa znáša jedno vajce a inkubácia začína prvým alebo druhým vajcom. Dĺžka inkubačnej doby sa medzi jednotlivými druhmi značne líši a trvá od 28 do 60 dní (pri väčších druhoch dlhšie). Samček aj samička inkubujú vajíčka u väčšiny druhov. Pretože inkubácia začína skôr, ako sú znesené všetky vajcia, vajcia sa liahnu asynchrónne a staršie kurčatá sú výrazne väčšie ako mladšie kurčatá. Staršie kurčatá sú schopné poraziť menšie kurčatá, ktoré často umierajú od hladu alebo v dôsledku agresie starších kurčiat. Tento proces redukcie znášky je u niektorých druhov povinný, no u iných druhov sa vyskytuje iba v čase nedostatku potravy.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Samce väčšiny Accipitridov poskytujú väčšinu potravy samiciam a mláďatám od štádia pred znáškou do približne polovice obdobia hniezdenia. Samica zvyčajne kŕmi kurčatá trhaním potravy na kúsky veľkosti sústa. Mladé akcipitridy začínajú opúšťať hniezdo, keď majú asi mesiac. Začínajú vyskakovaním z hniezda po konároch alebo rímsach a potom krátkymi mávavými skokmi medzi hniezdom a blízkymi bidlámi. Dĺžka týchto skokov sa zväčšuje, až kým kuriatko nedokáže urobiť krátke prelety na neďaleké bidlá. Mláďatá potom začnú tráviť väčšinu času mimo hniezda, vysedávajú v blízkosti a vracajú sa do hniezda nakŕmiť sa. Mladé vtáky vylietavajú po takom čase, ktorý sa medzi jednotlivými druhmi značne líši, ale je zhruba podobný dĺžke inkubačnej doby. Mláďatá sa naďalej vracajú do hniezda, aby dostávali potravu od rodičov, aj keď môžu lietať. Až po niekoľkých týždňoch doplnkového kŕmenia od rodičov sa mladé vtáky rozptýlia z územia svojich rodičov (hoci pri niektorých druhoch mláďatá zostanú na území svojich rodičov až rok, kým ich dospelí jedinci nevyženú). Mláďatá sa môžu rozptýliť akýmkoľvek smerom, niektoré dokonca smerujú na sever, kým začnú migráciu na juh do zimovísk alebo nájdu miesto, kde sa usadiť na zimu.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Kemp a Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Budovanie hniezd je jednou z charakteristík, ktoré odlišujú accipitridy odsokoly. Accipitridy si stavajú hniezda z tyčiniek alebo vetvičiek a vystýlajú ich mäkším materiálom, ako je vnútorná alebo vonkajšia kôra stromov, rozstrapkané listy palmy alebo agáve alebo morské riasy. Niektoré druhy si hniezda zdobia aj sviežimi zelenými listami alebo ihličím ihličnanov. Hniezda sú postavené na strome, na útese alebo občas na zemi. Stavba hniezda môže trvať týždne až mesiace, čo môže vysvetľovať, prečo sa hniezda často z roka na rok znovu používajú. Aktívne hniezda akcipitridov sa zvyčajne dajú ľahko spozorovať podľa „bielka“ (vrstvy výkalov) pod hniezdom.(Kemp a Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • celoročný chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • interné
  • vajcorodý

Accipitridní rodičia kŕmia svoje mláďatá od vyliahnutia do niekoľkých týždňov po vyletení. Keď sú kurčatá veľmi malé, samica trhá potravu na malé kúsky, ktorými kŕmi kurčatá. U niektorých supov dospelí namiesto toho vyvracajú potravu do úst kurčiat. Počas obdobia hniezdenia samec prináša potravu do hniezda, zatiaľ čo samica trávi väčšinu času v hniezde ochranou, kŕmením a starostlivosťou o kurčatá. Samica začne znovu loviť približne v polovici štádia hniezdenia. Rodičia naďalej nosia potravu kurčatám ešte niekoľko týždňov po vylíhnutí, čo umožňuje kurčatám cvičiť lietanie a lov, kým majú spoľahlivý zdroj potravy. Nakoniec kurčatá začnú úspešne loviť samy seba a čoskoro opustia hniezdo.(Kemp a Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Zatiaľ čo kurčatá sú mladé, samica trávi väčšinu času na hniezde. Okrem toho, že kŕmi kurčatá, bráni ich pred predátormi a extrémami počasia. Mladé kurčatá nedokážu regulovať svoju telesnú teplotu a sú odkázané na dospelých, aby ich zatieňovali pred slnkom a prikrývali v daždi. Samice bránia hniezdo aktívnym odháňaním predátorov a pri prelete dravcov chránia obsah hniezda pred pohľadom. Samce aj samice uskutočňujú teritoriálne predvádzacie lety nad územím lovu/chovu, aby odradili votrelcov od vstupu.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

  • Rodičovská investícia
  • predkociálny
  • mužskej rodičovskej starostlivosti
  • ženská rodičovská starostlivosť

Životnosť/dlhovekosť

Priemerná dĺžka života väčšiny dravcov je jeden až dva roky, hoci u niektorých väčších druhov bude pravdepodobne dlhšia. Najstarší známy voľne žijúci Accipitrid sa dožil 38 rokov. V zajatí sa veľké orly a supy dožívajú až 60 rokov.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Úmrtnosť mláďat akcipitridných mláďat (v období medzi vyliahnutím a vyliahnutím) sa pohybuje medzi 20 až 40 percentami. Prevažná väčšina tejto úmrtnosti je spôsobená nedostatkom potravy a/alebo siblicídou, hoci významným zdrojom úmrtnosti môže byť aj predácia. Obdobie bezprostredne po vyletení je obdobím najvyššej úmrtnosti počas života dravca. Toto je čas, keď mladý vták stále ovláda umenie lietania a lovu. Odhady úmrtnosti v intervale medzi vyletením a získaním peria dospelých jedincov sa u niektorých druhov pohybujú až na úrovni 90 percent. Medzi pravdepodobné zdroje úmrtnosti v tomto období patrí hladovanie, predácia, choroby a nehody.(Tiollay, 1994)

Odhady ročnej úmrtnosti dospelých jedincov na accipitridy sa pohybujú od 65 do 90 percent. Vo všeobecnosti je ročné prežitie vyššie u väčších druhov a nižšie u menších druhov. Zdroje úmrtnosti accipitridov v minulosti zahŕňali úmyselné zastrelenie, otravu a odchyt. V poslednej dobe sa tieto zdroje úmrtnosti znížili. Accipitridy však stále zomierajú na elektrický prúd (elektrické vedenie), kolízie s vozidlami a veternými turbínami a otravy pesticídmi alebo otrávenými mŕtvolami určenými pre iných predátorov.(Tiollay, 1994)

Správanie

Väčšina dravcov je sťahovavá a každoročne cestuje medzi neprekrývajúcimi sa južnými zimoviskami a severnými hniezdiskami. Iní nie sú sťahovaví, v podstate celý rok trávia v tej istej lokalite. U niektorých druhov sú niektoré populácie sťahovavé, zatiaľ čo iné sú sedavé. Jesenná migrácia zvyčajne prebieha od polovice augusta do novembra. Jarná migrácia u väčšiny druhov prebieha medzi februárom a júnom.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Na rozdiel od väčšiny ostatných vtákov takmer všetky dravce migrujú počas dňa. To im pravdepodobne umožňuje využívať poveternostné vzorce, ako sú tepelné stúpavé prúdy a vetry, ktoré urýchľujú ich let. Väčšina jastrabov sa vyhýba migrácii cez veľké vodné plochy, kde sú termálne prúdy zriedkavé a slabé. V dôsledku svojej závislosti od termálnych prúdov má väčšina jastrabov tendenciu sledovať geografické prvky, ako sú horské hrebene a polostrovy, a koncentrovať sa pozdĺž týchto geografických prvkov počas jesenných a jarných migrácií. Menšie druhy jastrabov využívajú na migráciu mávavý let a tiež termiku. Tieto druhy sú menej závislé od termálnych prúdov, a preto môžu sledovať širšiu migračnú trasu, ľahšie prechádzať väčšími vodnými plochami a častejšie cestovať osamote.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Väčšina Accipitridov je osamelých alebo príležitostne semikoloniálnych. U tých druhov, ktoré sú teritoriálne, je pravdepodobné, že hustota populácie je riadená kvalitou a množstvom koristi, ktoré určujú minimálnu veľkosť územia. Zvyčajne existuje populácia nemnožiacich sa jedincov, ktorá pláva medzi alebo v rámci okupovaných území. Títo jedinci sú zvyčajne nedospelé vtáky a dospelí, ktorí si nedokázali založiť územie. Tieto jedince často nahrádzajú hniezdiace jedince, ktoré sú zabité počas obdobia rozmnožovania, a môžu dokonca vychovať potomstvo zabitého vtáka.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Väčšina Accipitridov je denná (aktívna počas denného svetla). Existuje niekoľko výnimočných druhov, medzi ktoré patrí naprjastrab netopier, ktorý je krepuskulárny, alist-okrídlený šarkanktorý loví za súmraku a v noci.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • denná
  • súmraku
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • sedavý
  • osamelé
  • územné
  • koloniálne

Komunikácia a vnímanie

Accipitrids používajú vizuálne zobrazenia, často kombinované s vokalizáciou, aby si navzájom odovzdávali správy. Mnoho samcov akcipitridov predvádza potápačské lety vysoko nad ich územím, aby propagovalo, že územie je obsadené. Niektoré páry Accipitridov predvádzajú spoločne. Napríklad páry jastraba červenochvostého (Buteo jamaicensis) niekedy predvádzajú predvádzanie, pri ktorom sa kĺžu spolu s nohami visiacimi pod nimi, keď vyhnali votrelca zo svojho územia. Tento prejav môže byť súčasťou teritoriality aj dvorenia, pretože po ňom často nasleduje kopulácia. Ak votrelec vstúpi na územie napriek letovým prejavom majiteľa, akcipitridy použijú zobrazenia hrozieb, aby ich odradili. Prejavy hrozieb zvyčajne zahŕňajú zdvihnutie hrebeňa alebo peria na hlave, natiahnutie hlavy a krku dopredu a/alebo otvorenie krídel, ako aj vokalizácie. V hniezde sa na komunikáciu medzi samcom a samicou a rodičmi a kurčatami používajú rôzne pozdravné, prosebné a prosebné polohy a/alebo vokalizácie.(Snyder, 2001)

Hoci sú accipitridy mimo obdobia rozmnožovania väčšinou tiché, počas rozmnožovania niekedy využívajú na vzájomnú komunikáciu hovory. Hovory možno použiť na signalizáciu hladu, poplachu alebo polohy, na vyžiadanie kopulácie alebo pri obrane územia alebo pri agresívnej interakcii. Hovory sú zvyčajne počuť iba počas obdobia rozmnožovania a zriedkavo v iných obdobiach roka.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Členovia Accipitridae majú zrak, ktorý je štyri až osemkrát lepší ako ľudský. Táto zraková ostrosť im umožňuje zbadať korisť z diaľky. Napríklad orly sú schopné zbadať hraboša alebo jašterice na vzdialenosť viac ako 400 m. Accipitridy sa pri chytaní koristi veľmi spoliehajú na svoj ostrý zrak. Je to zďaleka najdôležitejší zmysel, ktorý používajú pri love. Na detekciu koristi však používajú aj sluch a priťahujú ich volanie. Existuje len málo dôkazov o tom, že čuch je dôležitým spôsobom, akým dravce vnímajú svoje prostredie. Ani supy špecializujúce sa na zdochlinu nemajú dobre vyvinutý čuch.('Jastrabi a orly (Accipitridae)', 2003; Snyder, 2001)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Členovia čeľade Accipitridae sú vo všeobecnosti oportúnni predátori, ktorí jedia akúkoľvek korisť, ktorá je najhojnejšia, dostupná a ľahko sa dá chytiť. Jednotlivé druhy sa môžu špecializovať na určitú skupinu koristi, ale väčšina z nich bude jesť aj širokú škálu koristi, ak je k dispozícii. Predmety koristi zahŕňajúvtákov(dospelí, kurčatá a vajcia),cicavcov(odnetopieredojahňatá),plazov(počítajúc do tohojaštericeahady),obojživelníkov, ryby, zdochliny a mnoho rôznych bezstavovcov. Hoci väčšina Accipitridov je výlučne mäsožravá, niekoľko druhov príležitostne konzumuje ovocie, vrátane plodov palmy olejnej (Elaeis guineensis), ktorý je dôležitý v potrave supa palmového.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Kemp a Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Jednotlivé druhy Accipitridov sa často špecializujú na špecifické skupiny koristi. Napríklad väčšinabuteosjesť predovšetkým malécicavcova väčšinajastrabovkorisť navtákov. Thejastrab netopiersa špecializuje nanetopiere, aslimák šarkansa špecializuje najablkové slimáky. Ostatné druhy sú všeobecnými predátormi, ktorí jedia rôzne druhy koristi. Napríkladjastrab obyčajnýpočítavtákov,ryby,rakalarvy vodného hmyzumedzi svoju korisť. Mrcha je hlavnou základnou stravou niektorých druhov, najmä supov, ale je náhodná v potrave mnohých iných druhov. Zvieracie a ľudské exkrementy sú tiež významnou súčasťou stravy niekoľkých druhov, vrátaneegyptské supyasupy kapucne.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Accipitridy používajú celý rad techník lovu, ktoré závisia od ich koristi, ich biotopu a ich morfológie. Najbežnejším spôsobom lovu je lov ostriežov. Táto metóda je energeticky najmenej náročná a umožňuje lovcovi odhaliť nenápadnú korisť a vyhnúť sa odhaleniu korisťou, kým na ňu neklesne. Vznášanie sa a plachtenie sú techniky, ktoré používajú akcipitridy s veľkými krídlami, ktoré lovia v otvorených biotopoch. Rovnako ako lov ostriežov, táto technika umožňuje Accipitridom odhaliť nenápadnú korisť. Pomalé stúpanie využívajú aj supy, ktoré svoj výborný zrak využívajú na lokalizáciu zdochlín a na sledovanie iných vznášajúcich sa supov v prípade, že našli zdochlinu. Ešte iné druhy využívajú lov zo zálohy, techniku ​​tichého úkrytu a prepadnutia koristi, keď prechádza okolo. Napokon, aktívny let je technika lovu, ktorú používajú mnohé hmyzožravé druhy ajastrab netopier. Mnoho druhov používa správanie nazývané „zohýbanie sa“, aby prekvapilo svoju korisť. Z veľmi vysokej výšky, vták zloží svoje krídla dozadu a padá ku koristi, otvorí krídla a švihne nohami dopredu tesne predtým, ako zasiahne korisť. Supy a orly zostupujúce za korisťou môžu dosiahnuť rýchlosť 90 km/h alebo viac.(„Jastraby a orly (Accipitridae)“, 2003; Kemp a Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Niekoľko druhov Accipitridov môže použiť záhadné sfarbenie, aby sa priblížilo ku svojej koristi. Napríklad perie jastrabov zónových (Buteo albonotatus) vyzerá podobne ako morky supy (Cathartes aura). Napodobňovaním supov moriakov v operení aj v spôsobe lietania sa tento jastrab môže priblížiť ku koristi bez toho, aby si ho všimla korisť, ktorá je navyknutá na neškodné morky supy.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Väčšina Accipitridov loví samotársky. Kooperatívny lov sa však príležitostne vyskytuje u niekoľkých druhov sysľa a orla, ako aj niektorých iných druhov akcipitridov. Vo všeobecnosti k spolupráci dochádza medzi pármi alebo skupinami príbuzných jedincov. Spolupráca vo všeobecnosti zvyšuje úspešnosť lovu a umožňuje uloviť väčšiu korisť, ako by mohol dosiahnuť jeden jedinec. Napríklad skupiny blízko príbuznýchHarrisove jastrabyniekedy spolupracujú na spláchnutí zajacov z krytu a chytení, keď sa vynoria. Pri spoločnej práci tieto vtáky ulovia viac koristi, než by boli schopné uloviť sami, a často dokážu uloviť dostatok koristi na uspokojenie energetických požiadaviek celej skupiny.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Akonáhle chytili korisť, accipitridy zabíjajú svoju korisť opakovaným prepichovaním pazúrmi. Korisť prehltne celá alebo ju roztrhne ostrým zahnutým zobákom. Nestráviteľné materiály ako kožušina, perie a exoskelety hmyzu sa pri prehltnutí vrátia späť do pelety. Ak sa korisť neskonzumuje celá, môže sa uložiť do vyrovnávacej pamäte na neskoršiu spotrebu, najmä počas obdobia rozmnožovania.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Accipitridy (nie v zajatí) musia každý deň prijať 10 až 25 percent svojej telesnej hmotnosti v koristi. Toto množstvo sa mení v závislosti od klímy a veľkosti tela. Väčšie druhy vyžadujú menší podiel telesnej hmotnosti. Požiadavky na spotrebu sa zvyšujú v zime v porovnaní s letom a v miernom pásme v porovnaní s tropickým podnebím. Accipitery takmer nikdy nevidno piť. Pravdepodobne prijímajú dostatok vody z potravy.(Tiollay, 1994)

  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • požiera suchozemské stavovce
    • rybožravec
    • jedáva vajíčka
    • hmyzožravec
    • požiera nehmyzové článkonožce
    • mäkkýše
    • mrchožrút
  • Potravné správanie
  • ukladá alebo ukladá jedlo do vyrovnávacej pamäte

Predátorstvo

Vajíčka a kurčatá Accipitrid sú zraniteľné voči popínavým a vzdušným predátorom. Rodičia preto vynakladajú značné úsilie na ochranu svojich potomkov pred predáciou. Rodičia aktívne bránia územie okolo hniezda pred rovnakými druhmi a potenciálnymi predátormi. Môžu sa tiež pokúsiť zakamuflovať hniezdo tým, že ho ozdobia živou aj odumretou vegetáciou.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Kurčatá prejavujú správanie, aby sa vyhli predácii už od útleho veku. Keď spozorujú dravca, kurčatá buď ležia nízko v hniezde a zostanú nehybné, alebo si ľahnú na chrbát a zaútočia na dravca pazúrmi. Hneď ako môžu opustiť hniezdo, kurčatá trávia väčšinu času sediacimi v blízkosti hniezda, a nie v ňom, čo môže spôsobiť, že budú pre predátorov menej viditeľné.(Tiollay, 1994)

  • Adaptácie proti predátorom
  • kryptický

Úlohy ekosystémov

Accipitridy ovplyvňujú populácie svojej koristi v miestnom meradle. Výskum napríklad ukázal, že predácia týmkane hrubonohéje pravdepodobne zodpovedný za 3- až 4-ročné populačné cykly lemmingov v arktickej tundre. Predačný tlak accipitridov tiež ovplyvňuje vývoj správania, výber biotopov a históriu života ich druhov koristi. Accipitridy sú tiež hostiteľmi mnohýchroztoče kože a peria, z ktorých niektoré sú škodlivé a iné prospešné.(Philips, 2000; Thiollay, 1994)

Accipitridy pravidelne využívajú aktivity iných druhov na zlepšenie ich lovu. Požierači hmyzu a hadov sledujú jednotky opíc a chytajú hmyz a stromové hady, ktoré opice rušia. Niektoré Accipitridy sa tiež zapájajú do kleptoparazitizmu, kradnúce jedlo iným dravcom.(Tiollay, 1994)

Hniezda postavené akcipitridmi pravidelne využívajú iné druhy vtákov (vrátane iných akcipitridov). Napríklad,veľké rohaté sovy,mrežové sovyamerlinsvšetky využívajú hniezda akcipitridných druhov.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Komenzálne/parazitické druhy
  • perie a kožné roztoče

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Ľudia používali dravce (Accipitridy ajsokoly) na poľovníctvo a rekreáciu vo forme sokoliarstva už od roku 2000 pred Kristom. Hoci táto prax do značnej miery zanikla, v niektorých oblastiach pokračuje. Sokoliari v Spojených štátoch používajúseverské jastraby,vrabce euroázijskéazlaté orlyloviť korisť vrátaneprepelice, jarabice a bažantyakráliky a zajace.(Tiollay, 1994)

Medzi voľne žijúce dravce patrí lovná zver a niektoré domestikované zvieratá, ako naprjahňatáa hydina medzi ich korisťou. To viedlo k dlhému obdobiu rozšírenej diskriminácie dravcov, ktoré sa začalo koncom 18. storočia a pokračovalo do 70. rokov 20. storočia, keď sa to vo väčšine rozvinutých krajín vo všeobecnosti skončilo. Na vrchole tohto obdobia ničenia, približne medzi rokmi 1860 a 1960, mnohé vlády odmeňovali za zabitie miliónov dravcov.(Tiollay, 1994)

Dravce môžu zohrávať dôležitú úlohu ako bioindikátory kvality biotopov a znečistenia. V skutočnosti sa už používajú v trópoch na monitorovanie degradácie lesov. Môžu tiež pomôcť zachovať dynamiku a rozmanitosť ekosystémov znížením počtu dominantnej koristi, čím umožnia prežiť menej bežným druhom koristi.(Tiollay, 1994)

Orlie perie používajú rôzne domorodé spoločnosti pri náboženských oslavách. Orlie perie používajú na výrobu šípov niektoré kmene obývajúce lesy v Južnej Amerike. Časti tiel mnohých druhov používajú v tradičnej medicíne liečitelia v mnohých častiach Ázie, Afriky a Karibiku. Dravce boli súčasťou kuchyne mnohých regiónov a dodnes sa jedia na Taiwane a Filipínach, ako aj v Číne.(Tiollay, 1994)

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami
  • jedlo
  • časti tela sú zdrojom cenného materiálu
  • ekoturizmu
  • kontroluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

O dravcoch je známe, že lovia druhy zveri, ako naprprepelice, jarabice, bažantyakrálikov. Príležitostne berú aj domestikované zvieratá ako naprjahňatáa hydiny.(Kemp a Newton, 2003; Thiollay, 1994)

Stav ochrany

Hoci presné celosvetové odhady populácie pre väčšinu druhov Accipitrid nie sú k dispozícii, údaje o dobre známych druhoch naznačujú, že celkový počet dravcov klesá. Šesťdesiat z 237 druhov vAccipitridaesú uvedené na Červenom zozname ohrozených druhov Svetovej únie na ochranu prírody IUCN. Deväť z nich je kriticky ohrozených, 4 sú ohrozené, 23 je zraniteľných, 23 je takmer ohrozených a 1 má nedostatok údajov.(IUCN, 2003; Thiollay, 1994)

Ľudské prenasledovanie prostredníctvom streľby, odchytu a otravy bolo historicky najvýznamnejším zdrojom úmrtnosti dravcov. Hoci sú takéto aktivity v súčasnosti vo väčšine rozvinutých krajín nezákonné a dravce sú chránené legislatívou, ako je napríklad zákon o zmluve o sťahovavých vtákoch, streľba a otravy sú naďalej významným zdrojom úmrtnosti dravcov. Medzi 40. a 60. rokmi 20. storočia boli mnohé accipitridy otrávené široko používanými organochlórovými pesticídmi, ako je DDT. Tieto pesticídy sa nahromadili v koristi, ktorú dravce požívali, a spôsobili pokles populácie mnohých druhov. Používanie týchto pesticídov prudko kleslo, aj keď sa naďalej používajú v mnohých krajinách, kde dravce alebo ich korisť trávia zimu. Populácie mnohých druhov, ktoré boli otrávené organochlórovými pesticídmi v polovici 20. storočia, teraz zažívajú dramatický nárast.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994; Systém ohrozených a ohrozených druhov, 2003; US Fish & Wildlife Service, 1997)

Strata biotopov je najväčšou hrozbou, ktorej dnes čelia populácie dravcov. Rušenie hniezd však môže byť aj významným zdrojom lokálneho zlyhania reprodukcie a poklesu populácie druhov dravcov. Opakované vyrušovanie v hniezde núti dospelých tráviť viac času obranou hniezda a menej času kŕmením a starostlivosťou o mláďatá. Rušenie môže tiež spôsobiť opustenie hniezda u plachých druhov, vrátaneorly krikľavéaorliaky morské. Medzi mnohé potenciálne zdroje vyrušovania hniezd patria lesnícke aktivity, cesty, terénne vozidlá, rekreačné aktivity ako lezenie po útesoch a závesné lietanie, nízko letiace lietadlá a vojenské cvičenia.(Kemp a Newton, 2003; Thiollay, 1994)

  • Červený zoznam IUCN[odkaz]
    Nehodnotené

Ostatné komentáre

Fosílie naznačujú, že prvé dravce sa objavili pred 30 až 50 miliónmi rokov. Tieto rané dravce vyzerali podobne ako existujúce sysľa, aj keď zjavne nie sú predchodcami moderných sysľov. Dravce sa pravdepodobne rozšírili pred alebo počas miocénu.(Kemp a Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Dravce dlho zohrávali dôležitú úlohu v histórii ľudstva. Vtáky alebo korisť mali náboženský alebo symbolický význam v mnohých kultúrach, počnúc starovekými civilizáciami a pokračujúc v súčasných spoločnostiach. V Spojených štátoch,orly krikľavéslúžiť ako štátny znak.(Tiollay, 1994)

Prispievatelia

Alaine Camfield (editor), Animal Agents.

Kari Kirschbaum (autor), Animal Agents.