Accipiter striatussharp-shinned jastrab

Autor: Alaine Camfield

Geografický rozsah

Jastraby s ostrým leskom možno nájsť vo veľkej časti Severnej Ameriky vrátane Mexika. V Južnej Amerike sa vyskytujú od Venezuely po severnú Argentínu. Väčšina severoamerických populácií v zime migruje do južných častí svojho areálu.(Bildstein a Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

  • Biogeografické regióny
  • skoroktický
    • natívny
  • neotropické
    • natívny

Habitat

Ostrolesklé jastraby sú lesné vtáky. Nachádzajú sa v borovicových, jedľových a osikových lesoch (okrem iného). Možno ich nájsť na love vo vnútrozemí lesov a okrajoch od hladiny mora až po blízke alpské oblasti. Jastraby ostrolesklé možno nájsť aj v blízkosti vidieckych, prímestských a poľnohospodárskych oblastí, kde často lovia na kŕmidlách pre vtáky.(Bildstein a Meyer, 2000; Campbell a kol., 1990; Snyder a Snyder, 1991; Sullivan, 1994)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • les
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • predmestský
  • poľnohospodárska

Fyzický popis

Jastraby ostrolesklé sú najmenšiejastraby (vtáčie jastraby)v Severnej Amerike. Samce sú dlhé 24 až 27 cm a vážia 87 až 114 g. Samice sú väčšie, merajú 29 až 34 cm na dĺžku a vážia 150 až 218 g. Samce majú rozpätie krídel 53 až 56 cm a samice 58 až 65 cm.



Jastraby ostrolesklé majú zvršok modrosivý až bridlicový, s tmavším sfarbením na temene. Ich spodná časť je biela s hnedými pruhmi a ich krátke, zaoblené krídla sú tmavé hore a svetlé dole. Samice majú na prsiach menej pruhov a ich horné časti sú viac hnedasté. Ostrolesklé jastraby majú krátky, tmavo sfarbený, zahnutý zobák a žlté nohy a chodidlá. Ich chvost je štvorcový, keď nie je roztiahnutý a má tri až päť tmavých pruhov s malým bielym pruhom na špičke. Molting nemení vzhľad dospelého. Mláďatá majú viac pruhov a/alebo pruhov a bledšie sfarbenie ako dospelí jedinci. Ostrolesklé jastraby vyzerajú podobne ako Cooperove jastraby (Accipiter cooperii), ale sú menšie.(Bildstein a Meyer, 2000; Gough a kol., 1998; Snyder a Snyder, 1991; Wheeler a Clark, 1995)

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samica väčšia
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • Hmotnosť rozsahu
    87 až 218 g
    3,07 až 7,68 oz
  • Dĺžka rozsahu
    24 až 34 cm
    9,45 až 13,39 palca
  • Rozpätie krídel
    53 až 65 cm
    20,87 až 25,59 palca

Rozmnožovanie

Kvôli tajnostkárskym povahám jastrabov s ostrým leskom je o ich párení málo známe. Je známe, že majú dvorné lety a predpokladá sa, že sú monogamní.(Bildstein a Meyer, 2000)



  • Systém párenia
  • monogamný

Obdobie rozmnožovania jastrabov ostrolistých zodpovedá dobe maximálnej dostupnosti koristi; zvyčajne medzi koncom marca a júnom. Ostrolesklý jastrab si začne stavať hniezda hneď po príchode na hniezdisko. Hniezda sú postavené na stromoch, zvyčajne pod korunou (2,4 až 19 m nad zemou). Hniezda sú vyrobené z vetvičiek a často sú vystlané trieskami z kôry. Samec aj samica zbierajú materiál na hniezdenie, no väčšinu stavby robí samica. Hniezdiská sa z roka na rok znovu využívajú a staré hniezda sa renovujú alebo sa na starých hniezdach stavajú nové. Vtáky sú teritoriálne počas obdobia rozmnožovania a bránia svoje hniezdisko pred votrelcami.

Jastraby ostrolesklé majú zvyčajne len jednu znášku ročne a znášajú v priemere 4 až 5 vajec na znášku (rozsah 3 až 8). Samice zvyčajne kladú vajíčka každý druhý deň. Vajcia sú biele alebo modrasté s tmavými škvrnami, približne 37 x 30 mm a vážia približne 9 g (približne 11 percent telesnej hmotnosti samice). Inkubácia trvá 21 až 35 dní a vajíčka sa liahnu v priebehu jedného až dvoch dní po sebe. Väčšinu inkubácie vykonávajú samice, ale samce prinášajú potravu samiciam, kým sú na hniezde. Po vyliahnutí samica 16 až 23 dní chová altriciálne kurčatá. Mláďatá lietajú po 21 až 32 dňoch. Samce zvyčajne lietajú skôr ako samice. Mláďatá naďalej získavajú rodičovskú starostlivosť asi 3,5 týždňa po vyletení. Väčšina jastrabov s ostrým leskom sa začína rozmnožovať, keď majú dva roky.(Bildstein a Meyer, 2000; Campbell a kol., 1990; Snyder a Snyder, 1991)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Jastraby ostrolesklé majú zvyčajne len jednu znášku ročne
  • Chovateľská sezóna
    Koniec marca až jún
  • Rozsah vajec za sezónu
    3 až 8
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    4.5
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    4
    AnAge
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    21 až 35 dní
  • Počiatočný vek
    21 až 32 dní
  • Priemerný čas na nezávislosť
    3,5 týždňa
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    2 roky
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    Pohlavie: žena
    365 dní
    AnAge
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    2 roky
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    Pohlavie muž
    365 dní
    AnAge

Väčšinu inkubácie vykonávajú samice jastraba s ostrými bradami, ale samce prinášajú potravu samiciam, keď sú na hniezde. Po vyliahnutí samica 16 až 23 dní chová altricálne kurčatá. Kým sú mláďatá v hniezde, samec prináša potravu samici, ktorá ju otrháva a kŕmi mláďatá. Samice bránia hniezdo aj pred predátormi. Mláďatá lietajú po 21 až 32 dňoch. Mláďatá naďalej získavajú rodičovskú starostlivosť asi 3,5 týždňa po vyletení.(Bildstein a Meyer, 2000; Campbell a kol., 1990; Snyder a Snyder, 1991)



  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • altriciálny
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • chrániacich
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Žena
  • prednezávislosť
    • dotácie
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

Najdlhšia zaznamenaná životnosť jastraba s ostrým leskom je 13 rokov. Väčšina sa však nedožije viac ako 3 rokov. Medzi príčiny úmrtnosti patria dravce, lov a kolízie s autami a budovami.(Bildstein a Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

  • Životnosť dosahu
    Stav: divoký
    19,9 (vysoké) roky
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    3 roky
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    239 mesiacov
    Bird Banding Laboratory

Správanie

Jastraby s ostrým leskom sú v období rozmnožovania teritoriálne. Votrelcov odstrašujú volaním, prenasledovaním a útokom. Zvyčajne sú osamelé, ale niekedy ich možno nájsť v malých skupinách počas migrácie. Väčšina severoamerických populácií je sťahovavá; niektoré letové vzdialenosti viac ako 1500 km. Svoje hniezdiská opúšťajú v auguste a vracajú sa v marci.

Jastraby s ostrým leskom vykazujú denné vzorce správania. S výnimkou migrácie zvyčajne lietajú pod baldachýnom a používajú svoj chvost na riadenie počas letu.(Bildstein a Meyer, 2000; Campbell a kol., 1990; Snyder a Snyder, 1991)



  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • osamelé
  • územné

Home Range

Ich domovský rozsah je zvyčajne medzi 0,9 a 2,8 km štvorcových.(Bildstein a Meyer, 2000)

Komunikácia a vnímanie

Ostrolesklé jastraby sú zvyčajne celkom tiché. Počas obdobia rozmnožovania sa vokalizujú častejšie. Ich budíky znejú ako „kek-kek-kek“ alebo „kik-kik-kik“. Samce pri približovaní sa k hniezdu zavolajú „kip...kip“ alebo „kew kew kew“ a samice odpovedajú „keeeep“. Samice a mláďatá tiež volajú „eee“.(Bildstein a Meyer, 2000; Snyder a Snyder, 1991)



  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Malé vtáky tvoria deväťdesiat percent potravy jastraba s ostrými bradami, ktorý zahŕňa aj malé cicavce a veľký hmyz. Jedia hlavne jastraby ostroleskléPasseriformes(sediace vtáky), ale aj jesťFalconiformes(denné dravce),Galliformes(kurčatám podobné vtáky),Charadriiformes(pobrežné vtáky a príbuzní),Columbiformes(holubice a holuby),Apodiformes(rysy a kolibríky) aPiciformes(ďatle a príbuzní). Často chytajú vtáky na kŕmidlách a berú mláďatá z hniezd.

Jastraby s ostrým leskom sú oportunistickými lovcami. Často lovia z posedu a vybiehajú z úkrytu, aby ulovili korisť. Ich dlhé, ostré pazúry im pomáhajú chytiť korisť a krátke výbuchy vysokorýchlostného letu im pomáhajú korisť chytiť. Ostrolesklý jastrab si korisť pred zjedením vytrháva. Dostatok vody získavajú z koristi a nepotrebujú piť.(Bildstein a Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • požiera suchozemské stavovce
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtákov
  • cicavcov
  • hmyzu

Predátorstvo

Ich tajnostkárske správanie a maskované hniezda pomáhajú jastrabom s ostrým leskom vyhýbať sa predátorom. Medzi známych predátorov jastrabov s ostrým leskom patria: orly skalné (Haliacetus leucocephalus), sokol sťahovavý (Falco peregrinus) a jastraby severské (Accipiter nežidov).(Bildstein a Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

Úlohy ekosystémov

Ostrolesklé jastraby sú dôležitými členmi ich ekosystému. Vzhľadom na ich stravovacie návyky majú pravdepodobne regulačný vplyv na miestne populácie malých vtákov. Sú tiež dôležitým zdrojom potravy pre ich predátorov.

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Jastraby s ostrým leskom môžu zohrávať úlohu pri znižovaní výskytu druhov škodcov, ako sú škorce európske (Sturnus vulgaris) a vrabce domové (Passer domesticus).

  • Pozitívne vplyvy
  • kontroluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Ostrolesklý jastrab sa živí spevavcami, pernatou zverou a domácou hydinou.(Sullivan, 1994)

Stav ochrany

Populácie jastraba ostrolistého zaznamenali medzi 40. a 70. rokmi 20. storočia pokles. Pesticíd DDT spôsobil zriedenie vaječných škrupín u mnohých dravcov a znížil úspešnosť chovných párov (vajcia boli často rozdrvené pod inkubačnými rodičmi). Obavy z ochrany v súčasnosti zahŕňajú úbytok druhov koristi, kontaminantov životného prostredia a fragmentáciu a redukciu priľahlých lesných biotopov.

Jastraby s ostrým leskom sú chránené podľa zákona USA o zmluve o sťahovavých vtákoch a sú uvedené ako príloha II CITES.(Bildstein a Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

Ostatné komentáre

Geografické rozdiely existujú vo veľkosti a sfarbení jastrabov s ostrým leskom. Existuje desať uznaných poddruhovAccipiter striatus.Hawk rýchle drážkyje najbežnejším poddruhom v Severnej Amerike.

Jastraby ostrolesklé sú blízko príbuzné krahujecom euroázijským (Hawk úsilie) a vrabčiaky ruzné (Hawk).(Bildstein a Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

Prispievatelia

Alaine Camfield (autor), Animal Agents.

Kari Kirschbaum (redaktor), Animal Agents.