Accipiter nisus jastrab európsky

Autor: Michael Stevens

Geografický rozsah

  • Biogeografické regióny
  • palearktickej
    • natívny

Habitat

Ideálnym biotopom pre vrabca obyčajného je hustá pokrývka vedľa otvoreného poľovného revíru a často v blízkosti potoka alebo rieky. Biotopy však môžu zahŕňať aj parky, poľnohospodárske polia a iné otvorené plochy. Žijú v rôznych zalesnených oblastiach, ale uprednostňujú ihličnany alebo zmiešané lesy. Jastrab krahujec možno nájsť aj v čistých listnatých lesoch alebo v krovinatých lesoch. Rozmnožovacie biotopy siahajú od rozsiahlych lesov po čistinky, údolia, vysoké zalesnené svahy a členité lesy. Počas zimy sa sťahovavé populácie vyskytujú v rôznych biotopoch a sú rozšírenejšie na otvorených plochách bez stromov.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Harrison a Greensmith, 1993)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • les
  • krovinatý les
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • predmestský
  • poľnohospodárska

Fyzický popis

Vrabčiaky sú jedným z najmenších denných dravcov v Európe a vykazujú sexuálny dimorfizmus, pričom samice sú oveľa väčšie ako samce. Dospelí samci vážia 110 až 196 g a dospelé samice 185 až 342 g. Rozpätie krídel sa pohybuje od 59 do 64 cm u mužov a od 67 do 80 cm u žien. Samce dosahujú dĺžku 29 až 34 cm, samice 35 až 41 cm.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Harrison a Greensmith, 1993; Kelly a Bland, 2006)



Hawk úsiliemá malú hlavu, štíhle telo a relatívne krátke krídla v kombinácii s dlhým chvostom, ktorý je na špičke hranatý alebo vrúbkovaný. Tieto vlastnosti umožňujú manévrovateľnosť a rýchlosť. Tento druh má tiež dlhé nohy a ostro zahnutý zobák, ktorý sa používa na páranie peria a odtrhnutie koristi. Samec je dorzálne šedomodrý, zatiaľ čo ventrálne má jemné červené pruhy. Samice sú dorzálne hnedé alebo sivohnedé a na ventrálnej strane sú hnedé. Okrem toho majú samice bledú škvrnu na zátylku za hlavou. Mláďatá sa podobajú samiciam, ale zhora sú hnedé, s hnedými pruhmi alebo škvrnami na ventrálnej strane.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Harrison a Greensmith, 1993; Kelly a Bland, 2006)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samica väčšia
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • Hmotnosť rozsahu
    110 až 342 g
    3,88 až 12,05 oz
  • Dĺžka rozsahu
    29 až 41 cm
    11,42 až 16,14 palca
  • Rozpätie krídel
    59 až 80 cm
    23,23 až 31,50 palca

Rozmnožovanie

Páry vrabcov sú monogamné počas každého obdobia rozmnožovania, ale z roka na rok sa môžu páry meniť. Samce zvyčajne priťahujú samice prostredníctvom leteckého zobrazenia alebo potápaním sa na samice usadené na stromoch alebo na konároch. Populácie krahujcov pozostávajú z teritoriálnych hniezdiacich párov a neteritoriálnych nechovných jedincov, ktoré sa nazývajú plaváky. Plaváky nie sú schopné získať hniezdne územie kvôli obrannému správaniu ustálených hniezdnych párov. Štúdie o odstraňovaní však preukázali, že keď hniezdiace páry opustia svoje územie, hniezdnu oblasť rýchlo osídli plavák. Plavák sa potom môže rozmnožiť v tom istom roku.(Newton a Marquiss, 1982; Newton a Rothery, 2001; Petty a kol., 1995; Reid, 1988)

Hniezdne páry často z roka na rok zostávajú spolu a vracajú sa na rovnakú hniezdnu oblasť, hoci si každý rok postavia nové hniezdo. K tomu, či pár zostane spolu, alebo sa vráti na to isté územie, prispieva niekoľko faktorov, ako napríklad zásobovanie potravinami a úspešnosť rozmnožovania. Je menej pravdepodobné, že sa hniezdiaci pár vráti v nasledujúcich rokoch do chudobných oblastí s obmedzenou zásobou potravy. Neúspešné páry, ktoré sa rozmnožili, majú menšiu pravdepodobnosť, že zostanú spolu ďalší rok, zatiaľ čo staršie páry, ktoré sa úspešne rozmnožili, zostanú s väčšou pravdepodobnosťou. Dvaja členovia chovného páru sú často v podobnom veku. Môže to byť spôsobené prirodzenou preferenciou alebo obmedzeným počtom nepárových starších vtákov. Faktory ako úspešnosť rozmnožovania a úmrtnosť ovplyvňujú zloženie párov a dlhodobé monogamné párovanie.(Newton a Marquiss, 1982; Newton a Rothery, 2001; Petty a kol., 1995; Reid, 1988)



  • Systém párenia
  • monogamný

Každý rok sa chovné páry vrabcov vrabcov rozmnožujú skoro na jar a kladú vajíčka medzi koncom apríla a začiatkom júna. Páry, ktoré kladú vajíčka skôr v sezóne, produkujú viac mláďat ako páry, ktoré znášajú neskôr v sezóne. Okrem toho páry, ktoré majú prístup k najbohatším zásobám potravy alebo sú lepšími lovcami, sú schopné vyprodukovať najskoršie a najväčšie znášky vajec. Páry, ktoré majú obmedzený prístup k potrave alebo sú podradnými lovcami, znášajú neskôr v sezóne menšie znášky a sú náchylnejšie na púšťanie vajec.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Newton a Marquiss, 1984)

Schopnosť úspešne sa rozmnožovať priamo súvisí s telesnou hmotnosťou samice. Telesná hmotnosť samice závisí od prísunu potravy, a to koreluje s efektívnym lovcom samcov. Samice, ktoré na začiatku sezóny priberú na váhe, sú schopné klásť vajíčka skôr. Samice kladú v priemere štyri až päť vajec ročne a vyliahnutím vajec trvá 33 dní inkubácie. Mláďatá vážia pri vyliahnutí v priemere 20 gramov. Po vyliahnutí zostáva 24 až 30 dní do vyliahnutia a ďalších 20 až 30 dní do nezávislosti.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Newton a Marquiss, 1984)

Úspešnosť chovu tiež vysoko koreluje s vekom samice. U samíc sa s vekom zlepšujú takmer všetky aspekty chovu, vrátane veľkosti znášky a počtu prežívajúcich potomkov. V určitom momente však chovateľský úspech vrcholí a potom začne pomaly erodovať s ďalším vekom.



Zvyčajne muži aj ženy dosiahnu pohlavnú dospelosť v priebehu jedného až troch rokov.(Newton a Rothery, 2002)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Vrabčiaky sa rozmnožujú raz ročne.
  • Chovateľská sezóna
    Obdobie rozmnožovania trvá od polovice apríla do konca augusta.
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    4 až 5
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    33 až 35 dní
  • Počiatočný vek
    24 až 30 dní
  • Rozsah času do nezávislosti
    20 až 30 dní
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    1 až 3 roky
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muž)
    1 až 3 roky

Plošina, hniezdo pre palice je konštruované predovšetkým samcom. Po vyliahnutí sa o altriciálne kurčatá stará samica a kŕmia sa potravou, ktorú poskytuje lovecký samec. Keď kurčatá rastú a je potrebné viac potravy, sliepka je často nútená loviť, aby si vytvorila ďalší zdroj potravy. Približne 26 dní po vyliahnutí sú mláďatá schopné opustiť hniezdo, začať sedávať a učiť sa lietať. Po ďalších 26 dňoch rodičia prestávajú poskytovať mláďatám potravu, čo ich núti osamostatniť sa a hľadať si potravu samostatne. Väčšina úmrtnosti u mláďat nastane do troch dní od vyliahnutia a väčšina úmrtí je spôsobená vytiahnutím mláďat z hniezda sliepkou. Niektoré kurčatá môžu zomrieť od hladu, možno v dôsledku konkurencie s inými kurčatami alebo nedostatku potravy, ktorú im poskytli rodičia.(Newton a Marquiss, 1981; Newton a Moss, 1984; Newton, 1976)

Popri starostlivosti o mláďatá bráni samica vrabčiaka hniezdo pred prienikmi iných vrabcov a predátormi. Jastraby severské sa niekedy pokúšajú ukoristiť mláďatá vrahovca, ale samica často dokáže hniezdo úspešne ochrániť.(Vedder a Dekker, 2004)



  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • mužskej rodičovskej starostlivosti
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • predhnojenie
    • dotácie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • prednezávislosť
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

Najstarší zaznamenaný krahujec európsky bol páskovaný dvadsaťročný jedinec nájdený v Dánsku. Vrahovia obyčajne žijú tri až štyri roky, ale tento priemer je skreslený v dôsledku úmrtnosti mláďat. Najvyššia miera úmrtnosti sa vyskytuje u mladých mužov. Je to kvôli ich malej veľkosti v ranom veku, čo obmedzuje rozsah lovu a veľkosť koristi. Menšia korisť znamená, že mladí samci nemôžu chodiť medzi jedlami tak dlho, čo vedie k vyššej miere úmrtnosti.(Kelly a Bland, 2006; Newton a Moss, 1984)

  • Životnosť dosahu
    Stav: divoký
    20 (vysokých) rokov
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    3 roky

Správanie

Hawk úsilieje vo všeobecnosti tajný a samotársky, s výnimkou prípadov, keď žije ako hniezdiaci pár. Jedince žijú buď v monogamnom hniezdnom páre alebo ako samotárske nechovné jedince. Hniezdne páry bránia svoje hniezdne územie pred prienikmi inýchA. úsilie. Vo všeobecnosti tento druh hniezdi na stromoch a loví v lesoch, kde je schopný nevedomky chytiť svoju korisť. Bežne sa nachádza vzpriamene a pod krytom, ale niekedy je viac odkrytý. Vysoké krúženie sa často považuje za preambulu lovu.



Letový zdvih tohto druhu je charakterizovaný klapkou, klapkou, kĺzavým pohybom, čo má za následok rýchle údery a krátke kĺzania.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Gotmark and Post, 1996; Reid, 1988)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • osamelé
  • územné
  • Veľkosť územia rozsahu
    35 (vysoko) km^2

Home Range

RozsahA. úsiliezávisí od niekoľkých faktorov vrátane dostupnosti potravy, potreby potravy a úvah o chove. Vo všeobecnosti sú rozsahy väčšie v biotopoch, kde je nedostatok potravy alebo keď je potrebné viac potravy (pri kŕmení mláďat). Stredom domovského okrsku vtákov je jeho hniezdo; nehniezdiace jedince však nie sú obmedzené na nocoviská alebo špecifické hniezdne oblasti. V prípade párov sa rozsah počas roka mení. Rozsahy sú najmenšie, keď je potrebné hniezdo obsluhovať, to znamená pred znáškou vajec do obdobia ruje. Vo všeobecnosti samice vykazujú väčší rozsah ako samce, ale samice sú pri starostlivosti o hniezdo sedavejšie. Boli zaznamenané areály až do 3500 ha.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Harrison a Greensmith, 1993; Marquiss a Newton, 1982)

Komunikácia a vnímanie

Vrabčiaky sú často tiché, keď sú mimo hniezda, môžu však zavolať, aby kontaktovali iných členov svojho druhu. Volanie sa používa aj vtedy, keď sú vtáky ohrozené teritoriálnym votrelcom alebo ľuďmi. Mäkšie volanie sa používa pri privádzaní koristi alebo volaní na iného člena druhu, ktorý je opačného pohlavia. Rýchlosť hlavného hovoru sa líši v závislosti od okolností a je opísaná ako prenikavé chichotanie. Samice používajú charakteristické volanie, keď im samec prináša potravu.

Muži môžu predviesť nebeský tanec v prítomnosti žien, aby prilákali partnera. To zahŕňa plytké a hlboké ponory, výkyvy nahor a vysoké krúženie. Samce sa tiež môžu potápať na samice, ktoré sedia alebo lietajú, aby získali pozornosť počas obdobia párenia.(Ferguson-Lees a Christie, 2001)

Vrabčiaky vykazujú výnimočný zrak, ktorý pomáha zachytiť jeho charakteristicky malú a rýchlu korisť. Vynikajúci zrak je dosiahnutý prostredníctvom množstva tyčiniek a kužeľov; viac zmyslových buniek znamená lepšie videnie.Hawk úsiliemá tiež binokulárne videnie, ktoré umožňuje vynikajúce vnímanie hĺbky a vidí farebne, čo pomáha pri identifikácii koristi. Vrabčiaky majú obmedzený čuch, ale akútny chuťový vnem sa používa na detekciu potravín, ktoré by mohli byť škodlivé. Sluch sa tiež používa na vnímanie sluchových hovorov členov rovnakého druhu a hmatové zmysly sa používajú pri chytaní koristi. Tak ako všetky vtáky, aj vrabce obyčajné vnímajú svoje prostredie prostredníctvom zvukových, vizuálnych, hmatových a chemických podnetov.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Gotmark a Post, 1996)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Hawk úsilieje mäsožravec, ktorý sa živí živočíšnou korisťou, ktorá môže pozostávať až z 97 % z malých vtákov, ale môže zahŕňať aj cicavce, ako sú mladé králiky, hraboše, piskory, veveričky a iné malé zvieratá. Príležitostne sa berú jašterice a obojživelníky. Veľmi zriedkavo sa konzumuje aj hmyz a zdochliny. Vrabčiaky sa živia vtákmi všetkých vekových kategórií. Najbežnejšou korisťou vtákov sú pozemné kŕmidlá, ako sú pinky, penice, drozdy a červienky. Väčšina domácich malých vtákov však môže byť korisťou. Ukázalo sa, že mláďatá jastrabov lovia prevažne mladé vtáky, ale celková strava je podobná ako u dospelých jedincov.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Gotmark a Post, 1996; Kelly a Bland, 2006)

Väčšie pernaté vtáky sú zvyčajne vyhradené pre samice, ktoré dokážu uloviť korisť do 150 g, zatiaľ čo samci lovia menšiu korisť do 40 g. Primárnym lovcom v období hniezdenia je však zvyčajne samec krahujca, ktorý poskytuje potravu pre svojho partnera a potomstvo. Samec pred znáškou vajíčok loví potravu pre svoju partnerku až do doby, kedy sa mláďatá dožadujú ďalšej potravy a v tomto okamihu začína loviť aj samica. Zvyčajne samce lovia v lesoch pod väčším krytom, zatiaľ čo samice lovia vo viac otvorených oblastiach.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Gotmark a Post, 1996)

Vrabčiaky používajú šklbacie miesto, ktoré je asi 30 m od hniezda. Zvyčajne ide o poleno alebo peň, z ktorého sa koristi odstránia perie. Primárne lovecké biotopy sú listnaté lesy, okraje lesov a polootvorené oblasti vrátane fariem a dedín. Pri love,A. úsiliezostáva skrytý na bidielku alebo sa presúva z bidielka na bidielko, kým sa jeho korisť nepriblíži. Jastrab sa potom vytrhne z úkrytu a prenasleduje a chytí svoju korisť rýchlym letom nízko pri zemi.A. úsilievykonáva časté lovecké návštevy oblasti, keď sa zistí ziskový zdroj koristi.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Gotmark a Post, 1996)

  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • požiera suchozemské stavovce
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtákov
  • cicavcov
  • obojživelníkov
  • plazov
  • Carrion
  • hmyzu

Predátorstvo

Hawk úsiliemá málo predátorov; všakseverské jastrabyje známe, že útočia na hniezda, aby lovili mláďatá vrabcov. V týchto situáciách bolo pozorované, že matka krahujec úspešne bráni hniezdo pred útokom, zatiaľ čo samec to pozoruje a niekedy aj vydáva tiesňové volania.(Vedder a Dekker, 2004)

  • Známe dravce

Úlohy ekosystémov

Hawk úsilieje hlavným predátorom malých vtákov a cicavcov vo svojom biotope a slúži na reguláciu populácií svojich druhov koristi.A. úsilieje hostiteľom niekoľkých krvných parazitov vrátaneTopiaci sa leukocytozoon, druhy roduHaemoproteusa rodu (Plasmodium).(Gotmark and Post, 1996)

Komenzálne/parazitické druhy
  • Krvné parazity (Topiaci sa leukocytozoon)
  • Krvné parazity (Haemoproteus)
  • Vtáčia malária (Plasmodium)

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Hawk úsilieloví malé cicavce, ktoré sú niekedy škodlivé pre poľnohospodárstvo.(Gotmark and Post, 1996)

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Hawk úsiliesa často dostáva do konfliktu s ľuďmi, pretože sa živí populárnymi populáciami vtákov, najmä pernatou zverou, spevavcami a poštovými holubmi. Jeho účinok na holuby a spevavé vtáky je však často prehnaný. Korisť vrabčiakov na vtáčích populáciách viedol k vedomému ničeniu populácií vrabcov zo strany vlastníkov pôdy a poľovníkov. Avšak kvôli vysokému počtu nehniezdiacich sa jedincov sa populácia vrabčiakov dokázala rýchlo zotaviť.(Holloway, 1996; Newton a kol., 1977)

Stav ochrany

Pod Červeným zoznamom IUCNA. úsilieje klasifikovaný ako najmenej znepokojený. Tento druh je jedným zo šiestich najbežnejších a najrozšírenejších dravcov v Eurázii. Populácie sú stabilné alebo sa zvyšujú vo väčšine častí Európy napriek ľudskému prenasledovaniu zo strany poľovníkov a vlastníkov pôdy a používaniu pesticídov. Počas 50. a 60. rokov 20. storočia viedlo používanie pesticídov, ako je DDT, ku katastrofálnej katastrofe v populáciách. DDT spôsobuje, že škrupiny vajec sú príliš tenké, čo vedie k rozbitiu vajec počas inkubácie. Predávkovanie pesticídmi tiež viedlo k úmrtiam mnohých jednotlivcov, ale zákaz škodlivých pesticídov, ako aj osvietenejší postoj verejnosti k vrabcom viedli k uzdraveniu. Populácia sa v súčasnosti odhaduje na viac ako milión hniezdiacich párov na celom svete, okrem mnohých jedincov, ktorí sa nemnožia. V Anglicku bola nameraná hustota populácie od 10 do 72 párov na 100 kilometrov štvorcových. Populácie na celom svete sa teraz považujú za stabilné a vrabčiaky v súčasnosti nečelia žiadnym veľkým hrozbám.(Ferguson-Lees a Christie, 2001; Holloway, 1996)

Ostatné komentáre

Existuje šesť uznaných poddruhovA. úsilie. Oni súA. úsilie úsilie,A. nisomilis,A. nisus melaschistos,A. nisus wolterstorff,A. nisus grantiaA. granátové jablko.(Ferguson-Lees a Christie, 2001)

Prispievatelia

Michael Stevens (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editor), University of Michigan-Ann Arbor, Rachelle Sterling (editor), Špeciálne projekty.