Accipiter gentilisnorthern jastrab

Autor: Lauren Pajerski

Geografický rozsah

Jastraby severné sa nachádzajú v horách a lesoch Severnej Ameriky a Eurázie. V Severnej Amerike siahajú od západnej centrálnej Aljašky a územia Yukonu na severe až po hory severozápadného a západného Mexika. Zvyčajne sa nenachádzajú na juhovýchode Spojených štátov.(Clark a Wheeler, 1987; Johnsgard, 1990)

  • Biogeografické regióny
  • skoroktický
    • natívny
  • palearktickej
    • natívny
  • Iné geografické výrazy
  • holarktický

Habitat

Jastraby severné možno nájsť v ihličnatých a listnatých lesoch. Počas obdobia hniezdenia uprednostňujú dospelé lesy pozostávajúce z kombinácie starých, vysokých stromov so stredným zápojom a malých otvorených plôch v lese na hľadanie potravy. Počas chladných zimných mesiacov migrujú do teplejších oblastí, zvyčajne v nižších nadmorských výškach.(Johnsgard, 1990; Squires a Reynolds, 1997)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • tajga
  • savana alebo pasienky
  • chaparral
  • les
  • hory

Fyzický popis

Severské jastraby sú najväčším druhom roduAccipiter. Samce vo všeobecnosti vážia medzi 630 a 1100 gramami, priemerne 55 cm na dĺžku a majú rozpätie krídel od 98 do 104 centimetrov. Samice sú o niečo väčšie, vážia v priemere 860 až 1 360 gramov, majú rozpätie krídel 105 až 115 centimetrov a priemernú dĺžku 61 cm.(Squires a Reynolds, 1997)



Všetky akcipitéry, vrátane jastrab severných, majú výrazné biele zoskupenie peria, ktoré tvorí pás nad okom (nadočnicové). U jastrabov je tento pás hustý a výraznejší ako u ostatných členov tohto druhu. Farba očí dospelých jastrabov je červená až červenohnedá, u mláďat je farba očí žiarivo žltá.(Squires a Reynolds, 1997)

Sfarbenie dospelých samcov a samíc jastrabov severných sa pohybuje od bridlicovo modrošedej po čiernu. Ich chrbát, prikrývky krídel a hlavy sú zvyčajne tmavé a ich spodná strana je biela s jemnými sivými vodorovnými pruhmi. Ich chvosty sú svetlosivé s tromi alebo štyrmi tmavými pásmi.(Squires a Reynolds, 1997)



Sfarbenie mláďat jastraba severného je úplne iné ako sfarbenie dospelého jedinca. Ich chrbát, prikrývky krídel a hlavy sú hnedé a spodná strana je biela s vertikálnymi hnedými pruhmi.(Clark a Wheeler, 1987; Johnsgard, 1990; Squires a Reynolds, 1997; Wheeler a Clark, 1995)

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samica väčšia
  • Hmotnosť rozsahu
    631 až 1364 g
    22,24 až 48,07 oz
  • Dĺžka rozsahu
    55 až 61 cm
    21,65 až 24,02 palca
  • Rozpätie krídel
    98 až 115 cm
    38,58 až 45,28 palca

Rozmnožovanie

Pri dvorení družke budú samice jastrabov priťahovať samcov v oblasti buď predvádzaním dramatických vzdušných ukážok a vokalizáciou, alebo posedávaním v oblasti hniezdenia a vokalizáciou. Po nájdení partnera začnú dva jastraby stavať alebo opravovať hniezdo. Počas tejto doby bude pár kopulovať mnohokrát denne, niekedy až 518-krát na spojku.

Samec a samica jastrabov zvyčajne udržiavajú celoživotné párové puto a až po smrti si nájdu nového partnera.(Johnsgard, 1990; Squires a Reynolds, 1997)



  • Systém párenia
  • monogamný

Jastraby severské sa množia raz ročne od začiatku apríla do polovice júna, pričom vrchol aktivity nastáva od konca apríla do mája. Páriaci sa pár jastrabov severských začína pripravovať hniezdo už dva mesiace pred znáškou vajec. Hniezdo sa zvyčajne nachádza v starom lesnom poraste, v blízkosti kmeňa stredného až veľkého stromu a v blízkosti otvorov v lese, ako sú cesty, močiare a lúky. Ich hniezda majú zvyčajne priemer asi jeden meter (39,4 palca) a výšku pol až jeden meter (19,7 až 39,4 palca) a sú vyrobené z mŕtvych vetvičiek, vystlané listovými zelenými vetvičkami alebo zväzkami ihličia ihličnanov a kúskami kôry.(Squires a Reynolds, 1997)

Typická veľkosť znášky sú dve až štyri vajcia, ktoré znáša v dvoj až trojdňových intervaloch. Vajíčka majú hrubú textúru, modro-bielu farbu a merajú 59 x 45 milimetrov (2,3 x 1,8 palca). Znáška sa začína liahnuť do 28 až 38 dní od znášky. Inkubácia vajíčok je v prvom rade úlohou samice, ale občas ju nahradí samec, aby samičke umožnil loviť a jesť. Mláďatá zostávajú na hniezde až do veku 34 až 35 dní, keď sa začnú presúvať na blízke konáre toho istého stromu. Môžu začať lietať, keď majú 35 až 46 dní. Mláďatá môžu ich rodičia kŕmiť až do veku 70 dní.(Squires a Reynolds, 1997)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Jastraby severské sa množia raz ročne.
  • Chovateľská sezóna
    K rozmnožovaniu zvyčajne dochádza medzi začiatkom apríla a polovicou júna, pričom vrchol aktivity nastáva od konca apríla do mája.
  • Rozsah vajec za sezónu
    2 až 4
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    3
    AnAge
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    28 až 38 dní
  • Počiatočný vek
    34 až 35 dní
  • Priemerný čas na nezávislosť
    70 dní
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    1 až 3 minúty
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muž)
    1 až 3 roky

Väčšinu inkubácie vajíčok vykonávajú samice jastrabov, ale príležitostne vajíčka inkubujú samce, aby samica mohla loviť a jesť. Po vyliahnutí znášky samica opustí hniezdisko až vo veku 25 dní mláďat. Počas tohto obdobia je samec primárnym poskytovateľom potravy pre samicu a jej mláďatá. Keď mláďatá dosiahnu vek 25 dní, samica ich na určitý čas opustí, aby mohli loviť so samcom.(Baicich a Harrison, 1997; Johnsgard, 1990; Squires a Reynolds, 1997)



Keď hniezdiace jastraby dosiahnu vek 35 až 42 dní, začnú sa presúvať na konáre blízko hniezda. Čoskoro potom sa začnú uskutočňovať cvičné lety. Mláďatá sa často zúčastňujú „hry“, o ktorej sa predpokladá, že im umožní precvičiť si lovecké zručnosti, ktoré budú potrebné počas ich života.

Mladé jastraby majú tendenciu zostať do 300 m od hniezda, kým ich letky úplne nestvrdnú, približne 70 dní. Počas tohto obdobia sa mláďatá stále spoliehajú na svojich rodičov, pokiaľ ide o jedlo. Úplný odchod z hniezda je však často náhly a 95 % mladých jastrabov sa do 95 dní po vyliahnutí stane sebestačnými.(Johnsgard, 1990; Squires a Reynolds, 1997)



Mladé jastraby dosahujú pohlavnú dospelosť už rok po vyliahnutí.(Squires a Reynolds, 1997)

  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • prednezávislosť
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

Existuje len málo údajov o dĺžke života a prežití jastrabov. Priemerné prežitie, založené na malých vzorkách s návratom do pruhov, je 10,7 mesiaca. Pri výskume sa zanedbávala aj maximálna životnosť, no predpokladá sa, že je najmenej 11 rokov. Samice majú vyššiu mieru prežitia, najmä vďaka väčšej telesnej hmotnosti, čo im dáva výhodu v zimných mesiacoch.(Squires a Reynolds, 1997)

  • Životnosť dosahu
    Stav: divoký
    19,8 (vysokých) rokov
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    11 rokov
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    10,7 mesiaca
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    196 mesiacov
    Bird Banding Laboratory

Správanie

Väčšina populácií jastrabov je sedavá a zvyčajne zostávajú vo svojich hniezdnych oblastiach počas celého života. Sťahovavé sú len jastraby, ktoré sa rozmnožujú v severnej a severozápadnej časti Severnej Ameriky. Počas zimných mesiacov odlietajú na juh a potom sa na jar vracajú do svojich hniezdnych oblastí.(Johnsgard, 1990; Squires a Reynolds, 1997)

Jastraby severské sú vysoko teritoriálne a páriaci pár bude propagovať svoje hniezdne územie vykonaním prepracovaného leteckého zobrazenia pred a počas stavby a/alebo opravy hniezda. Ak dôjde k zásahu do ich hniezdneho priestoru, budú ho zúrivo brániť.(Johnsgard, 1990; Squires a Reynolds, 1997)

Jastraby severské žijú samostatne alebo v pároch a sú denné.

  • Kľúčové správanie
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • sedavý
  • osamelé
  • územné

Home Range

Domovské okrsky samcov jastrabov sú vo všeobecnosti väčšie ako okrsky samíc. Domáce okrsky sa často prekrývajú, s výnimkou exkluzívnych hniezdnych oblastí. Počas hniezdenia sa veľkosť domovského okrsku pohybuje medzi 570 a 3500 hektármi.(Squires a Reynolds, 1997)

Komunikácia a vnímanie

Jastraby, ako inéjastrabov, závisia od vokalizácie pri komunikácii v ich zalesnených biotopoch. Obzvlášť hlasné sú počas dvorenia a hniezdenia. Obe pohlavia vydávajú rovnako rozmanité zvuky, avšak zvuky samice sú hlbšie a hlasnejšie, zatiaľ čo samce jastrabov majú tendenciu mať vyššie a menej silné hlasy. Existuje tiež niekoľko špecifických volaní alebo kvílení, ktoré vydávajú jastraby.(Squires a Reynolds, 1997)

Ako mláďatá môžu mladé jastraby použiť volanie „hvízdať-prosiť“ ako prosbu o potravu. Začína ako zvuk ke-ke-ke a prechádza do zvuku kakking. Ak je mláďa dobre kŕmené, môže použiť aj vysoký „spokojný cvrkot“.(Squires a Reynolds, 1997)

V dospelosti sa jastraby vokalizujú prostredníctvom kvílenia, ktoré pozostáva z „ki-ki-ki-ki“ alebo „kak, kak, kak“. Toto volanie sa líši podľa akcie, ktorú predstavuje. Samce aj samice pri vstupe do hniezda alebo pri výstupe z neho vydávajú „kvílenie“. Samci zavolajú „prenos potravy“, ktoré znejú drsne, aby od samice požadovali potravu.(Squires a Reynolds, 1997)

Jastraby severské používajú na komunikáciu aj polohy a iné fyzické podnety.

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Jastraby severské sú mäsožravé, konzumujú najmä vtáky, cicavce, bezstavovce a plazy strednej až veľkej veľkosti. Jednotlivé predmety koristi môžu vážiť až polovicu hmotnosti jastraba. Obsah individuálnej stravy jastrabov závisí od prostredia, v ktorom tento jastrab žije. Priemerná strava pozostáva z 21 až 59 percent cicavcov a 18 až 69 percent vtákov, pričom zvyšné percentá tvoria plazy a bezstavovce. Niektoré bežné koristi zahŕňajúsnežnicové zajace,červené veveričky,zemné veveričky,tetrova smrekového,ryšavý tetrovamodrý tetrov. Jastraby severské niekedy ukladajú korisť na konáre stromov alebo sú zakliesnené v rozkroku medzi konáre až 32 hodín. Deje sa tak predovšetkým vo fáze hniezdenia.(Johnsgard, 1990; Squires a Reynolds, 1997)

  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • požiera suchozemské stavovce
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtákov
  • cicavcov
  • plazov
  • hmyzu
  • Potravné správanie
  • ukladá alebo ukladá jedlo do vyrovnávacej pamäte

Predátorstvo

Prirodzených predátorov jastrabov je málo.Veľké rohaté sovy,jastraby a orly,kuny,výryavlkyje známe, že lovia jastraby, najmä mláďatá, v časoch nízkej dostupnosti potravy.(Squires a Reynolds, 1997)

Jastraby severské sú impozantné vtáky a na svojich hniezdnych územiach útočia na votrelcov.(Squires a Reynolds, 1997)

Úlohy ekosystémov

Jastraby severské sú dôležité ako predátori v ekosystémoch, v ktorých žijú, najmä pre populácie malých cicavcov a vtákov. Sú tiež hostiteľmi vnútorných a vonkajších parazitov, vrátanetvárcestódy a motolice.(Squires a Reynolds, 1997)

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Jastraby severské sa v sokoliarstve používajú po stáročia. Ešte dôležitejšie je, že jastraby severné pomáhajú kontrolovať populácie malých cicavcov.

  • Pozitívne vplyvy
  • kontroluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Keďže jastraby severné sú v niektorých oblastiach ohrozené, ochranné opatrenia na ich ochranu môžu negatívne ovplyvniť ťažobný priemysel.(Squires a Reynolds, 1997)

Stav ochrany

Hoci nie sú ohrozené, jastraby severné sú uvedené v prílohe II dohody CITES, čo znamená, že za určitých okolností sa s nimi môže obchodovať medzi krajinami, ale boli by ohrozené nekontrolovaným obchodom. Jastraby severné sú tiež chránené zákonom o zmluve o sťahovavých vtákoch.(Weidensaul, 1996)

Ťažba dreva je hlavnou hrozbou pre populácie jastrabov severných. V posledných rokoch niekoľko štátov, ako napríklad Michigan, Washington a Idaho, zaradilo jastraby severné do zoznamu obávaných druhov a zvýšilo úsilie o ochranu týchto vtákov.(Squires a Reynolds, 1997; Weidensaul, 1996)

Ostatné komentáre

Jastraby severské sa v mnohých národných lesoch považujú za „ukazovatele riadenia“. Považujú sa za „citlivé na zmenu“ a ich blaho môže často poskytnúť vodítko k problémom so zmenou biotopu.

Prispievatelia

Lauren Pajerski (autor, editor), Vysokoškolský výskumný program, University of Michigan, George Starr Hammond (redaktor), Múzeum zoológie, University of Michigan-Ann Arbor, Tanya Dewey (editor), Animal Agents, Kari Kirschbaum (editor), Živočíšne agenty.