Accipiter cooperiiCooperov jastrab

Autori Tanya Dewey a Vladimir Perepelyuk

Geografický rozsah

Jastraby Cooperove pochádzajú z nearktických a neotropických oblastí. Možno ich nájsť v celej južnej Kanade a Spojených štátoch. Zimujú až na severe ako sever USA a juhu Ontária a na juh až do Kostariky. Cooperove jastraby sú celoročnými obyvateľmi väčšiny územia Spojených štátov.(Tufts, 1986)

  • Biogeografické regióny
  • skoroktický
    • natívny
  • neotropické
    • natívny

Habitat

Cooperove jastraby sú úzko spojené s listnatými a zmiešanými lesmi a otvorenými lesnými biotopmi, ako sú lesy, pobrežné lesy, polosuché lesy na juhozápade a ďalšie oblasti, kde sa lesy vyskytujú v oblastiach.(Johnsgard, 1990)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky
  • chaparral
  • les
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • predmestský
  • pobrežný

Fyzický popis

Cooperove jastraby sú stredne veľké vtáky s dlhým, štíhlym telom. Jedince v západnej časti areálu bývajú menšie ako na východe. Dĺžka samcov sa pohybuje od 35 do 46 cm a dĺžka samíc od 42 do 50 cm. Priemerná hmotnosť samcov sa pohybuje od 280 g u západných samcov do 349 g u východných samcov. Priemerná hmotnosť samíc sa pohybuje od 439 g pre západné samice do 566 g pre východné samice. Jastraby Cooperove majú rozpätie krídel 75 až 94 cm.



Dospelé jastraby Cooperove majú temne načernastú korunu, ktorá je nápadne odsadená od svetlejšieho zátylku. Majú modrosivý chrbát a chvost, ktorý je prekrížený niekoľkými tmavými pásmi a na špičke má výrazný biely pás. Počas letu majú Cooperove jastraby dlhý chvost s pruhmi a pomerne krátke, zaoblené krídla.

Oči tohto jastraba, ako väčšina dravých vtákov, smerujú dopredu, čo mu dáva dobré vnímanie hĺbky pri love a chytaní koristi pri lete vysokou rýchlosťou. Hákovitý zobák je dobre prispôsobený na trhanie mäsa koristi. Rýchly letec Cooperove jastraby majú rýchly úder krídel a dokážu sa dostať do lesných biotopov s hustou vegetáciou.



Cooperove jastraby sa dajú ľahko zameniťostrolesklých jastrabov, ktoré sú menšie (25 až 35 cm) a majú menej výraznú tmavú korunu a chvost, ktorý je na špičke štvorcový, na rozdiel od zaoblenej špičky chvostov Cooperovho jastraba. Cooperove jastraby tiež vykazujú pomalšie a tuhšie údery krídel ako jastraby s ostrými holinami.(Chipper Woods Bird Observatory, 1998; Johnsgard, 1990; Peterson a Peterson, 2002; Tufts, 1986)

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia rovnako
  • samica väčšia
  • Hmotnosť rozsahu
    280 až 566 g
    9,87 až 19,95 oz
  • Dĺžka rozsahu
    35 až 50 cm
    13,78 až 19,69 palca
  • Rozpätie krídel
    75 až 94 cm
    29,53 až 37,01 palca

Rozmnožovanie

Cooperove jastraby sú monogamné a mnohé páry sa pária na celý život. Páry sa množia raz za rok a za chovnú sezónu odchovajú jedno mláďa. Miesto hniezda si vyberá samec, ale väčšinu stavby hniezda robí samica. K činnosti dvorenia patria štylizované lety s krídlami držanými v hlbokom oblúku. Cooperove jastraby sú teritoriálne a bránia územie okolo hniezda.

K činnostiam dvorenia patria letové ukážky. Napríklad samec z páru bude lietať okolo samice a vystaví jej rozšírený kryt pod chvostom. Samec dvíha krídla vysoko nad chrbát a pomalým, rytmickým mávaním letí širokým oblúkom. Tieto ukážkové lety sa zvyčajne uskutočňujú počas jasných slnečných dní uprostred rána a začínajú oboma vtákmi stúpajúcimi vysoko v termike. Muž aj žena sa môžu zúčastniť dvorných letov. Samec začína skokom k samici, po ktorom nasleduje veľmi pomalá naháňačka. Obidva vtáky sa pohybujú pomalým a prehnaným úderom krídel striedaným kĺzaním, pri ktorom sú krídla držané v šikmom uhle a biela prikrývka pod chvostom je nápadne roztiahnutá.(Ehrlich a kol., 1988; Johnsgard, 1990; Peterson a Peterson, 2002; Whitfield, 1984)



  • Systém párenia
  • monogamný

Cooperove jastraby sa začínajú rozmnožovať už v marci. Väčšina jedincov sa rozmnoží až vo veku aspoň dvoch rokov. Páry si stavajú hniezda z palíc a vetvičiek a vystlané kôrou, ihličím a páperím. Samce vyberajú väčšinu hniezdneho materiálu a stavajú väčšinu hniezda, aj keď samice príležitostne prispejú kúskami materiálu. Samica znáša 3 až 6 (zvyčajne 4 až 5) modrastých až zelenobielych vajec, ktoré sú zvyčajne škvrnité a čoskoro sa v hniezde sfarbia. Vajíčka sa liahnu po 32 až 36 dňoch, počas ktorých ich inkubuje predovšetkým samica. Počas tejto doby samec zabezpečuje väčšinu potravy pre samicu. Po vyliahnutí vajec sa obaja rodičia starajú o mláďatá, ktoré opúšťajú hniezdo po 27 až 34 dňoch. Rodičia pokračujú v poskytovaní potravy, až kým sa mláďatá vo veku asi 8 týždňov neosamostatnia.(Chipper Woods Bird Observatory, 1998; Peterson a Peterson, 2002; Rosenfield a Bielefeldt, 1993; Stoper a Usinger, 1968)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Cooperove jastraby sa rozmnožujú raz ročne.
  • Chovateľská sezóna
    Cooperove jastraby sa začínajú rozmnožovať už v marci.
  • Rozsah vajec za sezónu
    3 až 6
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    4 až 5
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    4
    AnAge
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    32 až 36 dní
  • Počiatočný vek
    27 až 34 dní
  • Priemerný čas na nezávislosť
    2 mesiace
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    1 (nízke) roky
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    2 roky
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muž)
    2 (nízke) roky
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    2 roky

Samce aj samice jastraba Cooper's sa starajú o svoje kurčatá. Počas inkubácie trávi samica väčšinu času ochranou vajíčok a hniezda a samec jej poskytuje takmer všetku potravu. Po vyliahnutí mláďatá starajú obaja rodičia. Mláďatá sú pri vyliahnutí semialtriické, a preto na prežitie vyžadujú značné investície rodičov. Samec pokračuje vo väčšine lovu počas vyliahnutia. Obaja rodičia pokračujú v poskytovaní potravy kurčatám, kým sa nestanú nezávislými vo veku približne 8 týždňov.(Ehrlich a kol., 1988)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • mužskej rodičovskej starostlivosti
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • predhnojenie
    • dotácie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • prednezávislosť
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

O jastraboch Cooperových je známe, že sa vo voľnej prírode dožívajú až 12 rokov. Jedna štúdia však ukázala, že priemerný vek v čase smrti bol u divokých jastrabov Cooperových len 16,3 mesiaca.(Rosenfield a Bielefeldt, 1993)



  • Životnosť dosahu
    Stav: divoký
    12 (vysokých) rokov
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    1,3 roka
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    244 mesiacov
    Bird Banding Laboratory

Správanie

Cooperove jastraby sú denné. Väčšinu času trávia sediacimi a čakaním na prepadnutie okoloidúcich vtákov. Jastraby Cooperove každoročne migrujú medzi svojimi letnými hniezdiskami a južným zimným areálom. Sú to hlavne samotárske druhy, ktoré sa združujú len kvôli rozmnožovaniu.(Rosenfield a Bielefeldt, 1993)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • osamelé
  • územné
  • Veľkosť územia rozsahu
    0,7 až 1 km ^ 2

Home Range

Málo sa vie o miere teritoriality medzi Cooperovými jastrabmi. Zdá sa však, že udržiavajú minimálnu vzdialenosť medzi hniezdami 0,7 až 1,0 km.(Rosenfield a Bielefeldt, 1993)



Komunikácia a vnímanie

Cooperove jastraby komunikujú pomocou vokalizácie a displejov. Pravdepodobne používajú vokalizácie viac ako vizuálne prejavy, pretože ich hustý zalesnený alebo lesný biotop bráni tomu, aby boli vizuálne prejavy vidieť veľmi ďaleko. Jedna štúdia zaznamenala 42 rôznych hovorov u žien, 22 u mužov a 14 u mláďat. Muži majú vyššie posadené hlasy ako ženy.

Cooperove jastraby sa pri hľadaní koristi veľmi spoliehajú na zrak. Ako všetky vtáky, aj jastraby Cooperove vnímajú svoje prostredie vizuálnymi, sluchovými, hmatovými a chemickými podnetmi.(Rosenfield a Bielefeldt, 1993)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Cooperove jastraby sú predátormi predovšetkým vtákov a malých cicavcov. Príležitostne sa živia aj plazmi a obojživelníkmi. Pri love Cooperove jastraby zvyčajne sedia na skrytom mieste a sledujú korisť. Čakajú, kým si ich korisť neuvedomí ich prítomnosť, potom sa rýchlo zvezú a zmocnia sa ju.Bobwhites,škorcov,červenokrídle kosy,východné chipmunky, a veveričky sú bežnou korisťou jastrabov Cooperových. Ich krátke, zaoblené krídla z nich robia veľmi obratných letcov v hustých zalesnených biotopoch. Tieto jastraby tiež prenasledujú korisť na zemi tak, že napoly bežia a napoly lietajú. Korisť, ktorú si ukoristí jednotlivec Cooperov jastrab, je do značnej miery ovplyvnená veľkosťou vtáka; väčšie jastraby jedia väčšiu korisť ako menšie jastraby.(Cybergeo, 1999; Ehrlich a kol., 1988; Rosenfield a Bielefeldt, 1993; Whitfield, 1984)

  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • požiera suchozemské stavovce
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtákov
  • cicavcov
  • obojživelníkov
  • plazov

Predátorstvo

Dospelí jedinci, mláďatá a vajcia sú náchylné na predáciuveľké rohaté sovy,jastraby červenochvostéaseverské jastraby. Vajcia a mláďatá sú tiež náchylné na predáciumývalyaamerické vrany.(Rosenfield a Bielefeldt, 1993)

Úlohy ekosystémov

Cooperove jastraby ovplyvňujú populácie zvierat, ktoré lovia. Sú tiež hostiteľmi niekoľkých druhov parazitov, vrátane lariev dvojkrídlovcov, mallofágových vší, pásomníc a helmintov.(Rosenfield a Bielefeldt, 1993)

Komenzálne/parazitické druhy
  • Vnútorné parazity (larvovité dvojkrídlovce)
  • Mallofágové perové vši
  • Črevné parazity (pásomnice)
  • Vnútorné parazity (helminty)

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Cooperove jastraby sa živia malými cicavcami, ktoré môžu byť škodcom pre farmárov alebo obytné domácnosti. Regulujú tiež populácie všetkých druhov svojej koristi, a tým prispievajú k zdravým ekosystémom. Tento druh sa príležitostne používa v sokoliarstve.(Rosenfield a Bielefeldt, 1993)

  • Pozitívne vplyvy
  • kontroluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Cooperove jastraby príležitostne lovia domáce kurčatá na hydinových farmách. Toto sa však vyskytuje pomerne zriedkavo a je kompenzované konzumáciou druhov škodcov, ktoré môžu farmárom spôsobiť značné škody na úrode jastrabov.(Cybergeo, 1999)

Stav ochrany

Populácia jastraba Coopera klesla v dôsledku používania pesticídov, ako je DDT, ale začala sa zotavovať od zákazu DDT v roku 1972. Jednou z hrozieb, ktorým v súčasnosti čelia jastraby Cooper's, je degradácia a strata biotopu. Manažment, ako je ťažba dreva, môže spôsobiť, že bývalý biotop nebude vhodný na chov.

Jastraby Cooperove sú chránené zákonom Spojených štátov amerických o sťahovavých vtákoch a prílohou CITES II, ktorá upravuje medzinárodný obchod s týmto druhom. Sú uvedené v prílohe III CITES v Kostarike.(Rosenfield a Bielefeldt, 1993)

Prispievatelia

Tanya Dewey (autorka), University of Michigan-Ann Arbor, George Hammond (redaktor), Animal Agents Staff, Rachelle Sterling (editor), Špeciálne projekty.

Kari Kirschbaum (redaktor), tím Animal Agents.

Vladimir Perepelyuk (autor), Fresno City College, Carl Johansson (editor), Fresno City College.