Acanthorhynchus tenuirostrisvýchodný spinebil

Od Kyung Ah Park

Geografický rozsah

Východné vretenice pochádzajú z východnej a juhovýchodnej Austrálie. Sú rozšírené, siahajú od východu Veľkej priepasti po západ od Carnarvon Gorge, prechádzajú severným Queenslandom. Rozsah východných vreteníc siaha od pobrežia, do vnútrozemia až po Boggabilla v severozápadnom regióne Plains.Acanthorhynchus tenuirostrissa nachádza aj v Tasmánii. Tieto vtáky môžu migrovať počas chladných mesiacov, ale zvyčajne sa nachádzajú v rámci jedného regiónu v závislosti od dostupnosti zdroja potravy.(Beruldsen, 1980; Higgins a kol., 2001; McDonald, 1973)

  • Biogeografické regióny
  • austrálsky
    • natívny

Habitat

Vretenice východné obývajú hlavne husté lesy a lesy s hustým podrastom. Hniezdia na malom strome alebo kríku od niekoľkých do viac ako desať metrov nad zemou. Sú bežné v suchých vresoviskách v nízkych a blízkopobrežných oblastiach, ale niekedy sa vyskytujú aj vo vyšších polohách. Príležitostne sa vyskytujú v dažďových pralesoch a menej často vo vlhkom sklerofylovom lese. Východné vretenice sú bežné aj v mestských záhradách a parkoch. Východné vretenice môžu byť osamelé alebo skupinové a vykazujú pravidelné sezónne pohyby v rámci obmedzenej oblasti v závislosti od dostupnosti zdrojov.(Beruldsen, 1980; Chan a kol., 2008; Ford a kol., 1988; Leishman, 2000)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • dažďový prales
  • krovinatý les
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • mestský

Fyzický popis

Pohlavný dimorfizmus vreteníkov východných nie je významný. Samce vreteníka východného majú celkovo lesklé čierne telo dlhé asi 13 až 16 cm. Horný chvost a vnútorné krídla sú sivé. Vyznačujú sa bielym hrdlom a podbradníkom, ktorý siaha až po brucho, a majú menší hnedý podbradník, ktorý pokrýva iba hrdlo. Spodná časť pŕs a brucho sú svetlohnedej až žltohnedej farby. Samce majú chodidlá a nohy, ktoré sú buď čierne alebo tmavo červeno-hnedé. Samice sú podobné samcom, ale majú viac olivovo-sivý vzhľad a menej intenzívne hnedé na hrdle. Spolu so svetlým, žltohnedým bruchom majú samice často biele perie rozptýlené po celom peri. Na rozdiel od samcov tŕňovitých majú samice bledšie, sivoružové chodidlá a nohy. Zatiaľ čo oči mláďat sú čierne, dospelí majú tendenciu mať jasne červené oči. Ich rozpätie krídel sa pohybuje od 18 do 23 cm a ich dlhé, tenké zobáky sa pohybujú od 2 do 5 cm. Priemerná telesná hmotnosť je 11 g, aj keď sa počas zimných mesiacov zvyšuje v dôsledku ukladania tuku na úsporu energie. Východné vretenice prechádzajú dvoma štádiami preperovania niekedy medzi začiatkom decembra a koncom apríla.



Acanthorhynchus tenuirostrismožno odlíšiť odAcanthorhynchus superciliosus, alebo západné spinebilly, rozdielmi vo veľkosti tela a vzhľade.A. superciliosus, o niečo menší akoA. tenuirostris, má biele supercilium a celkový vzhľad skôr olivovo-sivý ako čierny.(Ford a Pursey, 1982; Higgins a kol., 2001; McDonald, 1973)

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia rovnako
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • mužské farebnejšie
  • Priemerná hmotnosť
    11 g
    0,39 oz
  • Dĺžka rozsahu
    13 až 16 cm
    5,12 až 6,30 palca
  • Rozpätie krídel
    18 až 23 cm
    7,09 až 9,06 palca

Rozmnožovanie

Presný systém párenia vreteníkov východných nie je známy, ale pravdepodobne sú sociálne monogamné. Špecifický pár bude hniezdiť a starať sa o svoje potomstvo, ale bolo pozorované, že jedinci vytvárajú párové kopulácie. Aby začal dvorný let, samec priletí k samici a buď sa dotkne chvosta samice svojim zobom, alebo hlasno zavolá. Zobrazenie trvá 15 až 30 sekúnd. Letia vo zvlnenom vzore, pričom samec prenasleduje samicu. Niekedy sa samica náhle otočí tvárou k svojmu prenasledovateľovi a krátko sa vznášajú a navzájom sa dotýkajú účtov. Nakoniec pristanú blízko miesta, kde začali. Dvorenie môže trvať viac ako týždeň, pričom medzi nimi dochádza k kŕmeniu a odpočinku. Počas dvorenia neexistuje žiadna obrana partnera, takže iní samci vreteníc môžu prísť a začať útek s tou istou samicou, zatiaľ čo druhý samec odpočíva alebo sa kŕmi.(Higgins a kol., 2001)



  • Systém párenia
  • monogamný

Obdobie rozmnožovania prebieha od augusta do decembra. Samec aj samica zbierajú materiál vhodný pre svoje hniezdo, no hniezdo stavia iba samica. Samice môžu zniesť až 4 vajcia, v priemere 2 vajcia na znášku a môžu zniesť až 5 znášok za sezónu. Približný časový interval medzi dvoma znáškami sa pohybuje od 37 do 41 dní. Priemerná inkubačná doba trvá 14 dní, po ktorých sa narodia mláďatá s hmotnosťou každého okolo 8 g. Mláďatám trvá v priemere 14 dní, kým vyletia, o 8 dní neskôr sa osamostatnia a začnú hľadať potravu. Informácie o tom, kedy mláďatá dosiahnu pohlavnú dospelosť, nie sú známe, ale keď mláďatá dosiahnu nezávislosť, opustia územie, zatiaľ čo dospelí zostávajú.(Collins, 2008; Higgins, a kol., 2001)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Vretenice východné sa môžu rozmnožovať až 5-krát za sezónu s intervalom 37 až 41 dní medzi znáškami.
  • Chovateľská sezóna
    Vretenice východné sa rozmnožujú medzi augustom a decembrom.
  • Rozsah vajec za sezónu
    1 až 4
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    dva
  • Priemerný čas do vyliahnutia
    14,4 dňa
  • Priemerný vek mláďat
    13,7 dňa
  • Priemerný čas na nezávislosť
    3 týždne

Inkubáciu vykonávajú predovšetkým samice vreteníkovca východného, ​​ale samce občas pomáhajú. Obe pohlavia odstraňujú fekálne vaky, keď sa z vajíčok vyliahnu holé mláďatá, a kŕmia mláďatá každých 5 až 10 minút. Hoci mláďatá sú príležitostne kŕmené nektárom, väčšina z nich je kŕmená hmyzom, kým nie sú schopné samostatne sa živiť nektárom. Je známe, že mláďatá sú počas kŕmenia veľmi hlučné. Po menej ako 2 týždňoch rodičia povzbudzujú mláďatá, aby vyleteli. Imága sa pripravujú na ďalšie hniezdo 1 až 9 dní po vyletení mláďat. Zatiaľ čo rodičia zostávajú na území, aby si vytvorili nové hniezdo, mláďatá opúšťajú územie po prenasledovaní rodičmi alebo dobrovoľne, keď sa osamostatnia.(Higgins a kol., 2001)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • mužskej rodičovskej starostlivosti
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • predhnojenie
    • dotácie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • prednezávislosť
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

V súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne údaje o životnostiAcanthorhynchus tenuirostris.



Správanie

Východné vretenice sú denné a najaktívnejšie sú v dopoludňajších hodinách. Zvyčajne ich vidno samostatne alebo v páre a príležitostne v skupinách po piatich. V oblastiach s vysokou nektárovou intenzitou sa niekedy vyskytujú vretenice východné zmiešané s časťami striebristých očí (Zosterops), malé penice a iné druhy medojedov. Počas zimných mesiacov sa malé kŕdle presúvajú lokálne v reakcii na dostupnosť potravy.

V polovici zimy samce agresívne vylučujú menšie samice z oblastí s bohatým nektárom, čo vedie k vyššej úmrtnosti samíc. Východné spinebilly sú vzhľadom na ich malú veľkosť tela považované za naspodu medzidruhových hierarchií. Ustúpia, keď čelia konfliktom s väčšími vtákmi, ako sú medojedy z New Holland (Phylidonyris novaehollandiae).(Higgins a kol., 2001; Munro, 2003)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • nomádsky
  • sedavý
  • osamelé
  • územné
  • Veľkosť územia rozsahu
    20 000 až 30 000 m^2

Home Range

Domovský areál sa líši v závislosti od dostupnosti zdroja potravy, ale zistilo sa, že územie chovu v Moruya, študijnom mieste vo Victori v Austrálii, má rozlohu od 2 do 3 hektárov. Samce vretenice bránia hniezdiace a kŕmne územia a stávajú sa najagresívnejšími, keď sa stretnú s rovnakými druhmi.(Higgins a kol., 2001)



Komunikácia a vnímanie

Východné vretenice často produkujú vysoké, rýchle „pip“ vokalizácie. Počas dvorenia páry predvádzajú letové ukážky, v ktorých samec letí za samicou a prenasledujú sa vlnivým pohybom. Ak chcete začať tento dvorný let, samec sa dotkne zobákom chvosta samice. Pri kŕmení kvetinovým nektárom vretenice východné spievajú tradičnú teritoriálnu pieseň na obranu kvetu. Zdvíhajú perie na hrdle a korune a švihnú chvostom 2 až 3-krát za sekundu, ak sa cítia ohrození alebo keď sú pripravení bojovať. Vretenice východné sa tiež predvádzajú so zlomenými krídlami a rozptyľujú pozornosť, keď sú ich mláďatá ohrozené. Rovnako ako všetky vtáky, aj chrbtovce východné vnímajú svoje prostredie prostredníctvom zvukových, vizuálnych, hmatových a chemických podnetov.(Higgins a kol., 2001)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Vretenice východné sa primárne živia nektárom a používajú svoj vysoko prispôsobený rúrkovitý zobák na získavanie potravy z rúrkovitých kvetov. Predpokladá sa, že ich vysoko špecializované zobáky sú výsledkom úzkeho spoločného vývoja s tubulárnymi kvetmi, ktorými sa živia. Východné vretenice vyberajú kvety skôr na základe dostupného nektáru než podľa veľkosti kvetu. Mláďatá sa kŕmia hlavne hmyzom, čím sa líšia od dospelých jedincov, ktorí sú na hmyze závislí iba počas obdobia rozmnožovania alebo pred ním, alebo keď sa dostupnosť nektáru počas zimy znižuje.(McGoldrick a Nally, 1998; Munro, 2003; Scoble a Clarke, 2006)



Tieto vtáky sú najaktívnejšie počas dňa, pretože množstvo nektáru vrcholí za úsvitu a v tom čase je aktívnych viac hmyzu. Ich spotreba nektáru vrcholí na jeseň, od augusta do októbra, hlavne kvôli ukladaniu tuku a zvýšeniu telesnej hmoty, aby sa pripravili na nadchádzajúcu zimu.(Timewell and Nally, 2004)

  • Primárna diéta
  • bylinožravec
    • nektárivec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • Rastlinné potraviny
  • nektár

Predátorstvo

Vo verejných parkoch a záhradáchdivé mačkya občas nejakédomácich psovzabiť tieto vtáky. Kŕmidlá pre vtáky, ktoré poskytujú vyrobený „nektár“, môžu byť škodlivé pre zdravie vtákov v dôsledku nedostatku tiamínu v rafinovanom cukre. Miera predácie sa zvyšuje počas obdobia rozmnožovania, keď sú bezmocné mláďatá náchylné na útok. Keď dospelé vtáky zacítia približujúceho sa predátora, predvádzajú rozptýlenie so zlomenými krídlami a odlákajú dravce preč z hniezda. Ak mláďatá vyletia alebo sú blízko vyletenia, môžu sa trepotať alebo vybuchnúť z hniezda, keď sa k nim priblížia predátori, čo je často smrteľné.(Higgins a kol., 2001)

Úlohy ekosystémov

Ako všetky medojedy, aj vretenice východné sú veľmi účinnými opeľovačmi druhov rastlín produkujúcich nektár. Keď sa živia nektárom, ich hlavy sa často otierajú o kvet a zbierajú peľ, ktorý sa potom prenáša na ďalší kvet, ktorým sa živia. Vzhľadom na ich špecializované účty, vretenice východné zháňajú potravu z obmedzenej skupiny kvitnúcich druhov, čím sa znižuje množstvo krížového opelenia a výsledkom je veľmi efektívne opelenie. Počas zimy alebo nízkych zdrojov nektáru sa vretenice východné živia aj hmyzom a pravdepodobne ovplyvňujú aj ich populácie.

Niekoľko druhov kukučiek vrátane bledých kukučiek (Bledý kukuč) a žiarivé bronzové kukučky (Chrysococcyx lucidus) sú rodové parazity, o ktorých je známe, že používajú ako hostiteľov vretenice východné. Plošný parazitizmus môže viesť k nižšej produktivite hostiteľských druhov, pretože parazitické mláďatá často vyhadzujú iné vyliahnuté mláďatá z hniezda alebo ich potláčajú o potravu.

Východné vretenice sú tiež známe ako hostitelia niektorých roztočov vrátaneHattena kométyaH. floricola. Roztoče môžu negatívne ovplyvňovať vretenice východné tým, že konzumujú nektár, a tým znižujú dostupnosť potravy pre vretenice.(Huryn, 1997; Lowther, 2007; Scoble a Clarke, 2006)

  • Vplyv na ekosystém
  • opeľuje
Komenzálne/parazitické druhy

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Hoci ľudia nie sú priamo ovplyvnení, opelenie vretenicou východnou umožňuje väčšiu rozmanitosť kvetov nielen vo voľnej prírode, ale aj v záhradách a mestských parkoch.(Johnson a kol., 2010)

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinkyAcanthorhynchus tenuirostrisna ľuďoch.(McGoldrick a Nally, 1998)

Stav ochrany

Nárast populácie divých mačiek viedol k poklesu populácie vreteníkov východných. Napriek poklesu populácie o viac ako 30 % v posledných rokoch, Červený zoznam IUCN označuje tento druh za najmenej znepokojený.(Higgins a kol., 2001)

Prispievatelia

Kyung Ah Park (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editor), University of Michigan-Ann Arbor, Rachelle Sterling (editor), Špeciálne projekty.